Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. Uleiul esenţial pur de dafin, un ulei polivalent adjuvant in menţinerea sănătăţii

Uleiul esenţial pur de dafin, un ulei polivalent adjuvant in menţinerea sănătăţii

O plantă cu proprietati polivalente Dafinul, (cunoscut şi sub numele de "laur") este o specie de plante aromatice specifică zonei mediteraneene. Întreaga plantă, dar mai ales frunzele, emană un miros specific, plăcut. Motiv pentru care frun

O plantă cu proprietati polivalente

Dafinul, (cunoscut şi sub numele de "laur") este o specie de plante aromatice specifică zonei mediteraneene. Întreaga plantă, dar mai ales frunzele, emană un miros specific, plăcut. Motiv pentru care frunzele de dafin poposesc, de multă vreme, nu numai pe capul celor atinsi de aripa gloriei, ci şi in oalele de gatit, ale noastre, ale tuturor.

Dafinul este, in prezent, un condiment recunoscut de bucataria universală (obisnuitele frunze dedafin). Dincolo de aceasta calitate, dafinul are, insa, si o serie de proprietati medicinale semnificative.

Dafinul, planta invingătorilor

Pentru greci şi romani, frunzele de dafin încoronau capetele câștigătorilor, o astfel de cunună de lauri era oferită ca premiu la Jocurile Pitice.  Chiar și astăzi, laurii și distincțiile sunt unul şi acelaşi lucru, "laur" aflându-se la rădăcina cuvântului "bacalaureat" cât şi "laureat" (încununat cu lauri), dar şi, supriză, "laude".  Mesajul este  cât se poate de clar, nu-i aşa?

Întemeietorii medicinei au pus dafinul la locul lui de cinste printre "medica­men­te". Hipocrate descrie frunzele şi seminţele plantei ca un remediu ce trebuie folosit pentru profilaxia epi­demiilor de holeră şi de malarie, în tratarea dizenteriei şi a litiazei renale, cât şi pentru diminuarea durerilor în tim­pul na­şterii. Avicena considera da­finul drept unul din cele mai eficiente leacuri în cazuri de du­reri de articulaţii, apnee, dar şi încordare nervoasă. Scoar­ţa şi seminţele le folosea în tratarea colecistitei şi a nisipului în vezica urinară.

dafin - planta 

Pentru uz medicinal se culeg frunzele şi fructele, din care se prepară infuzie, decoct şi unguent. Atât din frunzele de dafin, cât şi din fructe se obţine un ulei – uleiul de dafin – numit şi unt de dafin, foarte căutat de persoanlele ce suferă de reumatism deoarece are proprietatea de a alina durerile.

Uleiul de dafin este des intrebuinţat şi in industriile farmaceutică şi cosmetică .

Uleiul esenţial din frunze de dafin

Uleiul esențial este extras din ramurile cu frunze şi din fructe prin distilare prin stripare cu abur. Produsul obținut este fluid de culoare galben-palid. Parfumul acestuia,după cum probabil bănuiţi, este foarte intens. Este nevoie de aproximativ 100 kg de frunze de dafin pentru a obține 150 ml de ulei esențial pur.

Uleiul de dafin are in principal proprietăți antiseptice, antibiotice, analgezice şi antispasmodice.

Datorită proprietăţilor astringente, uleiul de dafin poate fi folosit cu succes in echilibrarea scalpului cu probleme şi matreaţă, adăugându-se in şampon sau balsam inainte de clătire. Stimulează firul de păr şi redă vigoarea acestuia.

In cazul reumatismului se recomandă băile calde cu ulei de dafin in care se pun 4-6 picături in 2 linguri de ulei purtător (ulei de măsline/de cocos / de struguri) şi se toarnă in cadă. O astfel de baie trebuie să dureze intre 10 şi maximum 20 de minute, repetându-se procedura o dată la câteva zile, timp de 2-3 săptămâni.
Uleiurile se adaugă inainte de a incepe baia, nu mai devreme, deoarece din cauza căldurii se evaporă foarte uşor.
Inhalaţiile cu ulei de dafin ajută la ameliorarea problemelor respiratorii, in cazul răcelilor sau gripelor. Se adaugă 3-4 picături de ulei esenţial intr-un litru de apă clocotită şi se fac inhalaţii timp de aproximativ 5 minute. 

Este bine de avut in vedere faptul că, datorită concentraţiei mari de eugenol din uleiul de dafin, acesta poate produce iritaţii la nivelul pielii dacă este aplicat direct. De asemenea, nu este recomandat femeilor insărcinate, nefiind clar ce efecte ar putea avea asupra sarcinii.

Din punct de vedere al aromaterapiei, uleiul de dafin se combină optim cu uleiul de lemn dulce, coriandru, eucalipt, muscată (Geranium), ghimbir, ienupăr, lavandă, portocală, trandafir, rozmarin şi Ylang-Ylang.

Descoperă uleiurile esenţiale naturale, 100% certificate organic, din magazinul nostru verde viu!

 

SURSE

https://www.organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/health-benefits-of-bay-essential-oil.html

http://www.formula-as.ro/2012/1035/medicina-populara-77/planta-invingatorilor-dafinul-15507

#proprietati #frunze de dafin #ulei de dafin

Ce au mai parcurs alti cititori...

Usturoiul: unul dintre alimentele cele mai impresionante ale naturii
Chimenul-comoara din camara: 13 beneficii pentru sanatate
Legatura dintre consumul de seminte de in si sanatatea inimii
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101