Terapia prin plutire este o metoda usoara de calmare si vindecare a corpului, prin care stresul de zi cu zi, cu zgomotul si confuzia sa este lasat in urma, intr-o experienta de relaxare totala si vindecare profunda intr-un spatiu intim si linistit... o sublima EVADARE!
O sesiune de terapie intr-un bazin de apa dureaza in mod normal in jur de o ora. In primele patruzeci de minute pot fi resimtite mancarimi in diferite parti ale corpului (un fenomen raportat si in cazul primelor sedinte de meditatie). Ultimele douazeci de minute de obicei se termina cu o tranzitie de la undele beta sau alfa din creier la cele theta, proces ce apare de obicei cu putin timp inaintea somnului si, de asemenea, inaintea trezirii. In bazinul de apa stadiul theta poate dura o perioada nedeterminata, fara ca persoana sa-si piarda cunostinta.
Multi folosesc stadiul theta ca instrument pentru cresterea creativitatii si rezolvarea problemelor sau pentru superinvatare. Cu cat bazinul se foloseste mai des, cu atat se prelungeste mai mult stadiul theta.
Centrele de spa pun uneori la dispozitie bazine de plutire pentru relaxare. Terapia prin plutire a fost studiata stiintific in SUA si Suedia si rezultatele publicate arata ca reduc durerea si stresul. Starea de relaxare implica scaderea tensiunii arteriale si o mai buna circulatie.
Plutirea poate fi pasiva sau activa, in functie de scop. Pentru relaxare, se poate doar pluti pentru "limpezimea mintii". Plutirea activa are multe tehnici diferite. Se pot face meditatii, afirmatii pentru atragerea de lucruri pozitive, autohipnoza, se pot utiliza programe educationale, etc. Ideea plutirii active este ca atunci cand corpul este relaxat, mintea devine foarte receptiva si orice actiune intreprinsa in acest stadiu este transformata in informatie care ajunge la nivelul subconstientului. Terapia prin plutire poate fi folosita complementar pe langa alte metode de miscare fizica sau vindecare.
Terapia prin plutire se face prin plutirea in apa calda sarata intr-un bazin cu apa.
Terapia prin plutire a aparut in urma muncii de cercetare intreprinsa de John Lilly, desi el nu a fost initial interesat in terapie, ci mai mult in efectul pe care privarea senzoriala il are asupra mintii si a corpului uman.
Persoanele care foloseau bazinele cu apa in fazele incipiente ale cercetarii au descoperit insa, ca experienta le facea mare placere si ca starea de relaxare era si o stare in care se vindecau de multe afectiuni, stres, anxietate, durere, inflamatii, insomnie si decalaj de fus orar.
Prin urmare s-au produs bazine cu apa pentru uz comercial si centre comerciale de floating care ofereau terapia prin plutire, deschise in doar cateva tari incepand din 1980, pana in prezent, cand exista sute de centre de floating in zeci de tari. In majoritatea cazurilor aceste centre de floating ofera tratamente de ingrijire si in special de eliminare a stresului.
Cercetarile despre terapia prin plutire (in opozitie cu cercetarile asupra efectului singular de izolare) au inceput in SUA la Universitatea de Stat din Ohio, unde plutirea in apa a demonstrat ca poate imbunatati creativitatea la muzicienii de Jazz, acuratetea la trasul cu arma, concentrarea inainte de examene si eliminarea stresului, printre altele.
Studii efectuate in Suedia au demonstrat efectul terapeutic asupra stresului si durerii.
Tehnica se foloseste de avantajul oferit de inclinatia naturala si innascuta de a te relaxa la o temperatura placuta. Temperatura este una care permite generarea de caldura naturala fara ca actiunea muschilor care sa ridice temperatura in homeostaza. Postura de plutire, de obicei cu fata in sus, (desi pozitia cu fata in jos si barbia sprijinita pe coate se recomanda in cazul femeilor insarcinate), permite tuturor muschilor de sustinere sa se relaxeze. Presiunea apei pe pielea acoperita de apa este mai scazuta decat presiunea arteriala si astfel sangele continua sa circule in capilarele pielii.
Acest lucru este in contrast cu odihna obisnuita pe pat, unde presiunea exercitata local opreste circuitul sangelui si necesita corectarea pozitiei. Cand oamenii nu-si pot corecta pozitia din pat, de exemplu din cauza unor boli, apar dureri. In cazul plutirii nu exista tendinta de corectare a pozitiei si persoana poate pluti nemiscata ore in sir.
Tendinta naturala a corpului in pozitia de plutire la temperatura corecta este de a dilata vasele de sange, de a reduce presiunea arteriala si de a maximiza circulatia sangelui. Activitatea creierului care este in mod normal asociata cu muschii de sustinere este redusa la minimum. In aceasta stare, pe care o putem numi starea de plutire, sunt eliberate endorfine naturale care reduc durerile. Eliminarea acidului lactic este accelerata. Se mareste circulatia limfei.
Efecte ale terapiei prin plutire
Efectul asupra stresului
Stresul perceput poate fi corelat cu un nivel ridicat de cortizol, iar in terapia prin plutire exista o tendinta naturala a cortizolului de a fi redus. Din acest motiv, terapia prin plutire este una dintre putinele tehnici non invazive ce ajuta la gestionarea stresului. Terapia prin plutire este o tehnica rapida in acest sens. Studiul suedez s-a bazat pe sesiuni de plutire de 40 de minute. Efectele sunt comparabile cu alte tehnici de management precum vacantele prelungite.
Exista asemanari cu vechile bai fierbinti, diferenta fiind ca in terapia prin plutire temperatura este mentinuta la un nivel corect iar baia este suficient de larga pentru a permite plutirea fara atingerea marginilor cazii.
Efectul sarii
Majoritatea bazinelor cu apa folosesc sarea Epsom, sulfatul de magneziu, in concentratii mari astfel incat densitatea relativa a solutiei sa fie de 1.25. (Lilly a recomandat 1.3 dar acest lucru necesita operarea foarte apropiata de saturatie cu riscul de recristalizare). Densitatea ajuta plutirea in special mentinand capul deasupra apei astfel incat nasul si gura sa fie deasupra apei pentru o respiratie usoara.
Recent s-a descoperit un efect secundar important al terapiei prin plutire. Magneziul este absorbit prin piele datorita difuziei moleculare naturale. Astfel se corecteaza si deficienta de magneziu. Magneziul este absorbit din alimentatie, insa in multe zone ale lumii, datorita agriculturii excesive, alimentatia obisnuita are cantitati reduse de magneziu.
Corpul optimizeaza in mod natural nivelul de magneziu, astfel incat nu exista riscul absorbtiei excesive in urma plutirii in apa sarata pe perioade lungi.
Trebuie mentionat ca nu exista un "terapeut de plutire", desi este nevoie ca persoana care pluteste sa primeasca instructiuni si echipamentul trebuie pastrat in conditii de siguranta. Insa terapia prin plutire este compatibila cu alte terapii ca mod de pregatire sau ca activitate adiacenta - masaj, terapie prin discutii si hipnoza.
Plutirea necesita o capsula inchisa din fibra de sticla opaca si antifonica (denumit uneori bazin de plutire sau spa de plutire - de aproximativ 2.4 m lungime pe 1.2 m largime si 1.2 m inaltime) umpluta cu apa incalzita (la temperatura pielii de 34-35 grade C) si o concentratie foarte mare (362 kg.) de Saruri Epsom. Densitatea rezultata permite corpului sa pluteasca natural si spontan fara efort. Chiar si capul pluteste. Centrul de flotabilitate si centrul de greutate al capului sunt aproape in acelasi loc, asa ca poti lasa capul pe spate fara teama de scufundare.
Datorita nivelului mare de sare din apa, bazinul de plutire creeaza un mediu cu zero gravitate. Cu exceptia cazului in care esti astronaut, bazinul de plutire este singura situatie pe care o intalnesti in care corpul tau este liber de gravitatie. NASA foloseste plutirea pentru a stimula lipsa de ponderabilitate. Gravitatea zero iti permite relaxarea fiecarui muschi, gat, brate, spate si chiar urechi. Bazinul iti permite sa identifici acele zone pe care le ai incordate si sa le relaxezi. Localizarea gravitatiei si directia acesteia, apoi calcularea modului in care trebuie sa ne miscam fara sa cadem ne ocupa cam 90% din activitatea creierului zilnic. Cand plutesti esti liber de aceste calcule si de lumea fizica, lasand mintea libera pentru alte activitati. Bazinul creaza o stare de relaxare senzoriala ferind mintea si corpul de orice stimul din exterior.
Activitatea normala a creierului este redusa cu pana la 90%. In acest fel corpul conserva energie si are sansa de a se vindeca si a se regenera.
Plutirea in intuneric permite zonelor din creier care sunt permanent active in starea de veghe sa se relaxeze. Testele au aratat ca exista o scadere a activitatii electrice a creierului si incepi sa generezi unde theta, asociate cu o stare de profunda relaxare. Intunericul pe perioada plutirii induce si o stare de echilibru intre emisfera dreapta si cea stanga a creierului. Apare un salt de la starea de regula dormitand a emisferei stangi a creierului (logica, analitica, rationala) spre cea dreapta (intuitie, claritate mentala si creativitate).
Pentru prima oara ambele parti ale creierului sunt in armonie si acest echilibru iti permite sa folosesti cantitati enorme din potentialul creierului care altfel nu sunt accesibile.
Una dintre sursele importante ale stimularii pentru oameni este variatia temperaturii la suprafata pielii. Temperatura din interiorul bazinului de apa este izoterma pe toata suprafata corpului astfel incat terminatiile nervoase de pe suprafata pielii nu percep separarea dintre piele si solutia din bazin.
Bazinul de plutire este antifonat. Pe perioada plutirii se pot folosi dopuri de urechi, urechile sunt sub suprafata solutiei, ceea ce atenueaza sunetele din exterior. Unele persoane au observat ca muzica in surdina difuzata de boxele subacvatice ii ajuta sa se relaxeze.
Sfaturi de utilizare
Plutirea a fost mediatizata pretutindeni. In ziua de azi tot mai multi oameni incep sa devina constienti de importanta ingrijirii personale.
In Europa, Plutirea este un lucru obisnuit pentru toata lumea, de la oameni de afaceri, studenti, viitoare mame si sportivi de performanta, toti viziteaza frecvent centrul lor preferat de floating. Folosesc plutirea ca parte a unui stil de viata sanatos.
Cand ajungi langa bazin, deschide usa pentru a-ti da seama de greutatea ei, este foarte usoara. Daca inchizi usa cand esti in interior, este complet intuneric si poate fi derutant. Cand intri, inainte sa te intinzi, deschide si inchide usa de cateva ori, pentru a observa cat de diferita este de alte suprafete. Daca incerci sa deschizi usa si nu se deschide, inseamna ca nu este usa.
Multe persoane au retineri inainte sa foloseasca bazinul prima oara. Teama ca vor fi singuri in intuneric, ca se vor ineca, nu vor avea suficient aer, claustrofobie si altele. Sunt temeri de regula generate de gandul sau ideea ca nu vei detine TU controlul asupra situatiei, dar in aceasta situatie ai un control deplin. Poti intra si iesi din bazin oricand doresti. Poti lasa usa complet deschisa, partial deschisa sau o poti inchide complet. Nu exista o anumita metoda de utilizare a bazinului care sa fie mai corecta decat alta. Oricum il folosesti si te face sa te simti bine, aceea este metoda corecta.
Bazinul este astfel proiectat incat sa nu fie etans. Este suficient aer in interior, iar pentru a mentine prospetimea aerului, exista un sistem de circulatie a aerului care aduce aer din camera.
Sursa utilizata:
http://www.hopefloatsusa.com/en/flotation-therapy - terapia prin plutire