Stiri de ultima ora: statisticile sunt deprimante. Conform Centrelor de Preventie si Control al Bolilor, numarul cazurilor de diabet de tip 2 in occident s-au triplat din 1980, iar cercetatorii estimeaza ca unul din trei occidentali vor suferi de diabet pana la mijlocul secolului. Peste o treime din adultii din occident sunt obezi.
Din pacate, aceste numere continua sa creasca si expertii prezic evolutii tot mai ingrijoratoare.
A fost inventat si un termen pentru aceasta epidemie. "Diabezitatea" descrie orice afectiune de la rezistenta medie la insulina si supraponderabilitate pana la obezitate si diabet, acestea fiind cauzele principale ale bolilor de inima, cancerului si mortalitatii premature in intreaga lume.
Tragic este ca aceste boli pot fi evitate si vindecate cu doar cateva schimbari in stilul de viata si cu o nutritie eficienta si desi este atat de simplu , se ignora acest lucru.
Zaharul este substanta toxica ce alimenteaza aceasta epidemie. Fiecare occidental consuma anual in jur de 69 kg de zahar si 66 kg de faina (care se transforma in zahar in corp). Este echivalentul a 1/2 kg zahar pe zi.
Hrana este si medicament. Cand renunti la alimentele care cauzeaza boli si le inlocuiesti cu alimente corespunzatoare, te vindeci. Aceste sapte strategii pot contribui la prevenirea, tratarea sau chiar vindecarea diabezitatii si te pot ajuta sa-ti recastigi sanatatea fara medicamente si fara interventii chirurgicale.
- Renunta la zahar.
Caloriile goale din zaharul usor asimilabil, din zaharul sub forma lichida, precum si carbohidratii rafinati - care devin zahar in corp - creaza niveluri ridicate de insulina, care duc in cele din urma la rezistenta la insulina si la diabetul de tip 2. Nivelul cronic ridicat de insulina determina aparitia inflamatiilor, a presiunii arteriale, reducerea apetitului sexual si aparitia depresiei.
Cel mai important lucru pe care-l poti face pentru a reduce riscul de diabet de tip 2 si obezitatea si a le vindeca? Nu exista niciun dubiu: trebuie sa elimini sau sa reduci drastic zaharul sub toate formele sale.
- Alege alimente intregi, neprocesate.
Alimentele intregi, neprocesate iti echilibreaza nivelul de zahar din sange, reduc inflamatia si stresul oxidativ si imbunatatesc detoxifierea ficatului, pentru a preveni sau trata rezistenta la insulina si diabetul. Fa-ti rezerve de fructe si legume colorate, grasimi omega 3, unt si ulei de cocos, leguminoase, oleaginoase si seminte.
- Consuma nutrientii adecvati.
Suplimentele fac celulele mai sensibile la insulina si mai eficiente in metabolizarea zaharului si a grasimilor. In combinatie cu alimentatia corecta si cu anumite modificari in stilul de viata, acesti nutrienti pot echilibra zaharul din sange si pot preveni sau ameliora diabetul. Unii nutritionisti recomanda urmatoarele suplimente, ca un adaos minim la alimentatia obisnuita:
- Un supliment de calitate cu multivitamine si minerale din surse de plante integrale
- 1-2 grame de acizi grasi omega -3
- 1,000 — 2,000 IU de vitamina D3
- 300 — 600 mg de acid alfa lipoic de doua ori pe zi
- 200 — 600 mcg de crom polinicontinat
- 5 grame de PGX, un tip unic de fibra ce tine sub control apetitul si zaharul din sange, se consuma inainte de masa, cu un pahar de apa
- Fa miscare.
Desi chiar si 30 de minute de mers pe jos sunt de ajutor, cuvantul de ordine este "sport sustinut" cand vine vorba de echilibrarea zaharului din sange si reducerea nivelului de insulina. Stimuleaza-ti ritmul cardiac pana la 70% sau 80% din capacitatea sa maxima timp de 60 minute, pana la sase ori pe saptamana. Opteaza pentru un antrenament pe intervale de intensitate (high-intensity interval training = HIIT) si exercitii de forta. Studiile arata ca antrenamentele HIIT sunt foarte bune pentru diabet si obezitate. Si nu trebuie sa le practici decat cateva minute pe zi.
- Dormi bine.
Un somn deficitar dauneaza metabolismului, creste pofta de dulce si nivelul de zahar din sange, te face sa mananci mai mult si mareste riscul de boli, inclusiv de diabet de tip 2. Un studiu efectuat pe subiecti sanatosi a aratat ca si un somn partial deficitar poate determina aparitia rezistentei la insulina. Asigura-te ca ai parte de opt ore de somn neintrerupt. Formeaza-ti un ritual de somn pe baza de terapii de plante, fa liniste si intuneric si relaxeaza-te cu o baie calda.
- Echilibreaza nivelul de stres.
Stresul cronic creste nivelul de insulina, cortizol si alti compusii inflamatorii denumiti citokine. Acest haos hormonal determina o disfunctie metabolica ce poate duce la luarea in greutate, rezistenta la insulina si in cele din urma la diabetul de tip 2. Gestionarea stresului devine o componenta critica a obezitatii si diabetului. Nu poti elimina stresul, dar poti invata sa-l controlezi. Meditatia, exercitiile de respiratie, yoga, masajul, rasul si dansul sunt doar cateva dintre cele mai bune metode de gestionare a stresului si de vindecare a diabetului de tip 2.
- Fa-ti analize periodice.
Studiile arata ca oamenii care isi fac analize regulat pierd de doua ori mai mult in greutate si au o sanatate de doua ori mai buna. Poti incepe sa tii un jurnal in care sa-ti notezi progresul. Ce sa notezi in el? Pe langa ce mananci, poti nota niste masuratori de baza: greutatea, dimensiunea taliei, indexul masei corporale (IMC) si presiunea arteriala (optional). Multe persoane gasesc incurajatoare tinerea unei evidente scrise.
Sursa utilizata:
http://www.mindbodygreen.com/0-17303/7-essential-strategies-to-fight-chronic-disease.html - diabet insulina