Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Spune STOP mâncatului pe fond emotional

Spune STOP mâncatului pe fond emotional

Cu totii avem pofte , iar unele sunt indreptatite avand in vedere ca au semnificatii mai profunde decat am crede. Cand mai simti o "pofta de ceva bun" incearca sa intelegi de unde vine si sa o accepti in loc sa te simti vinovat ca o ai, asa cum fac c

Cu totii avem pofte , iar unele sunt indreptatite avand in vedere ca au semnificatii mai profunde decat am crede. Cand mai simti o "pofta de ceva bun" incearca sa intelegi de unde vine si sa o accepti in loc sa te simti vinovat ca o ai, asa cum facem cei mai multi dintre noi.

Daca iti analizezi poftele alimentare, vei incepe sa intelegi ce inseamna cu adevarat si ce anume le declanseaza.

Intregul corp, inclusiv pofta de mancare, reflecta un anumit nivel de pace interioara din viata ta. Apetitul poate fi asemanat cu tabloul de comanda al unui avion care semnalizeaza atunci cand combustibilul spiritual si emotional scade prea mult.

Foamea este ca o lumina rosie de atentionare, "Am nevoie de mai multa liniste sufleteasca!"

Animalele iau in greutate in vederea pregatirii pentru hibernarea din timpul iernii. Oamenii cu o greutate excesiva sunt intr-o hibernare spirituala, sunt 'adormiti' la adevaratul lor potential. Greutatea corporala este folosita in mod inconstient ca un gard impotriva unor pericole percepute intr-o lume care, de fapt, este plina de siguranta si abundenta.

Unii incearca sa-si reprime apetitul cu solutii externe, precum cure de slabire, amestecuri-minune sau medicamente. Dupa cum vor descoperi, insa, aceasta abordare nu functioneaza pe termen lung. Apetitul trebuie potolit, dar din interior.

Nu din intamplare apare pofta pentru un anumit tip de aliment la un moment dat. Poftim la alimente care speram sa ne linisteasca. Poftele apar din doua motive: din dorinta de a ne simti mai bine emotional sau de a primi un stimul la nivelul energiei. Vrem sa ne simtim mai energici sau mai calmi. Mai siguri si mai plini de incredere. Mai putin flamanzi. Sau mai putin tematori.

Toate vietuitoarele sunt conduse de nevoile primare de mancare, apa, odihna, adapost si liniste (siguranta). Daca una dintre aceste nevoi nu este implinita, atunci corpul emite semnale pentru a remedia situatia. Acest proces de mentinere a echilibrului de confort si sanatate la nivelul corpului si al mintii se numeste homeostaza.

Sentimentele care vin din stomac

Impulsul homeostatic te face sa te imbraci mai bine cand simti ca iti este frig, sa bei cand iti este sete, sa dormi cand iti este somn. Cand iti pierzi linistea sufleteasca, sentimentele care vin din stomac te indeamna ca actionezi pentru a corecta situatia care-ti face probleme. Daca nu iei masuri, vei simti o emotie negativa manifestata prin depresie. Totusi, corpul tinde sa mentina homeostaza, asa ca incearca o alta abordare. Apetitul stie ce alimente iti vor declansa emotia sau nivelul de energie dorit, care iti vor reda temporar starea de liniste sufleteasca necesara.

Fiecare aliment dupa care poftesti are proprietati de influentare a dispozitiei - sau energiei - care vor produce o stare temporara de homeostaza. Inteligenta naturala a corpului este remarcabila.

Stomacul este o parte extrem de importanta a corpului si putem intelege multe daca invatam sa-l ascultam. De exemplu, gandeste-te cum frica, entuziasmul, furia si iubirea genereaza deseori senzatii in stomac. Gandeste-te la urmatoarele emotii:

• Erai atat de entuziasmat incat simteai fluturasi in stomac.
• Erai proaspat indragostit si ti-ai pierdut pofta de mancare.
• Ai "simtit" ca asa trebuia sa faci, asa ti-a "dictat" intuitia.

Nu este de mirare ca stomacul a fost supranumit "al doilea creier". S-a descoperit faptul ca microbiota (flora) intestinala influenteaza puternic nivelul serotoninei si implicit starea noastra de bine. De aceea multi isi 'ineaca' suferintele, frustrarile si nemultumirile in mancare sau (la fel de des) bautura. Amandoua pot ajunge usor la stadiul de a crea dependenta.

Solutia? Gaseste-ti preocupari care sa te scoata din cercul vicios in care ai intrat, constient sau nu. Pe termen scurt nu-ti vor oferi aceeasi satisfactie precum o face mancarea, dar pe termen lung te vor ajuta sa iti reglezi din interior tot ceea ce tine de tine, de felul in care te percepi tu si nu in ultimul rand de felul in care reactionezi la emotiile si sentimentele negative.

Surse si informatii suplimentare:

http://www.scientificamerican.com/article/gut-feelings-the-second-brain-in-our-gastrointestinal-systems-excerpt/

https://www.psychologytoday.com/blog/inside-out/201309/emotional-eating-5-reasons-you-can-t-stop

#emotii #mancat compulsiv #mancat emotional #stomac

Ce au mai parcurs alti cititori...

De ce mănânc așa mult? Mâncatul emoțional și mâncatul în exces
Cum distingem foamea fizică de foamea emoțională
Afla de ce avem pofta constanta de dulce, iute sau sarat si cum ne putem echilibra
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101