Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Miscare
  4. Cum reduce sportul riscul de cancer

Cum reduce sportul riscul de cancer

Oncologii si fizioterapeutii au fost tot timpul preocupati de legatura dintre cancer si sport. Sportul este asociat ferm cu riscuri reduse de mai multe tipuri de cancer. In studii epidemiologice, oamenii care fac sport in mod regulat prezinta sanse m

Oncologii si fizioterapeutii au fost tot timpul preocupati de legatura dintre cancer si sport.

Sportul este strans asociat cu un risc scazut de cancer. In studii epidemiologice, oamenii care fac sport in mod regulat prezinta sanse mult mai mici de dezvoltare a acestei boli sau de deces din cauza ei decat cei care nu fac sport in mod curent. Sportul, insa, implica, in acelasi timp, un stres biologic, care in mod normal duce la cresterea inflamatiei pe termen scurt in corp. Iar inflamatia contribuie la cresterea unui risc de mai multe tipuri de cancer.

Un studiu recent facut pe soareci poate oferi cateva indicii asupra acestui paradox dintre sport si cancer. Studiul sugereaza ca sportul poate modifica modul in care sistemul imunitar reactioneaza la cancer prin stimularea adrenalinei, a anumitor celule imunitare si a altor substante chimice care, luate impreuna, pot reduce severitatea cancerului si il pot combate.

Pentru a intelege mai bine felul in care sportul mareste inflamatia in corp, dar il si protejeaza de cancer in acelasi timp, cercetatorii de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca si alte institutii au decis sa examineze mai in detaliu ce se intampla in interiorul soarecilor cu risc ridicat de cancer.

Astfel, in noul studiu, cercetatorii au inceput prin a selecta un grup de soareci adulti. Acestea sunt animale carora de regula le place sa alerge.

Cercetatorii au implantat apoi celule de cancer de piele in soareci si au dotat jumatate dintre soareci cu roti de alergare, iar jumatate dintre ei au ramas sedentari. Dupa patru saptamani, mult mai putini dintre soarecii care au alergat au dezvoltat melanom in comparatie cu soarecii sedentari, iar cei care fusesera diagnosticati cu cancer de piele au prezentat leziuni mai putine si de dimensiuni mai reduse. Acestia au aratat si o inclinatie mai mica spre metastaze, desi oamenii de stiinta le-au injectat in plamani celule de cancer care sa stimuleze metastaza.

In concluzie, alergatul se pare ca a imunizat, cel putin partial, soarecii contra cancerului.

Cercetatorii au dorit, insa, sa mearga si mai departe si sa incerce sa inverseze procesul prin care sportul poate combate tumorile. In acest scop, au luat, pentru inceput, mostre de sange atat de la animalele care faceau sport cat si de la cele sedentare, precum si celule din tumorile ambelor grupuri. Apoi au verificat mostrele la microscop, pentru a identifica diferentele dintre acestea.

Citeste si articolul: 11 motive care te vor convinge sa mergi pe bicicleta

Dupa cum era de asteptat, au descoperit un nivel mai ridicat de adrenalina in sangele animalelor care au facut sport, in special imediat dupa ce exersau pe roti, dar si in alte momente ale zilei. Corpul elibereaza adrenalina ca reactie la orice tip de experienta stresanta, inclusiv sportul.

Au descoperit, de asemenea, si un nivel mai ridicat de interleukin-6 in sangele alergatorilor. Aceasta substanta este eliberata de muschi dupa un efort si se crede ca mareste si diminueaza inflamatia in corp, in functie de cum si cand actioneaza.

Un alt rezultat, cel mai important probabil, a fost ca sangele soarecilor care au alergat aveau mai multe celule natural ucigase decat al celor sedentari, iar acestea se stie ca sunt foarte eficiente in combaterea cancerului.

Cercetatorii au speculat ca aceste elemente prezente in sangele soarecilor care au facut sport – nivelul ridicat de adrenalina, IL-6 si celulele imunitare natural ucigase, precum si riscul redus de cancer – sunt toate interconectate intr-un fel sau altul, doar ca nu era foarte clar in ce mod.

Astfel, cercetatorii au repetat experimentul initial, cu inducerea cancerului apoi impartirea soarecilor in alergatori si sedentari. Insa, de aceasta data, au injectat in unii soareci care alergau o substanta care sa blocheze eliberarea de adrenalina, iar unora sedentari le-au administrat doze mari de adrenalina.

Apoi au analizat din nou sangele si celulele animalelor.

Ceea ce au observat acum a fost ca, atunci cand soarecii care au alergat nu au putut produce adrenalina, acestia au dezvoltat cancer in acelasi ritm ca si cei sedentari, in timp ce animalele sedentare care fusesera injectate cu adrenalina au reusit sa combata tumorile mai bine decat alti soareci sedentari.

Mai remarcabil a fost faptul ca, studiind actiunile variatelor gene din celulele soarecilor, cercetatorii au stabilit ca adrenalina a parut sa transmita semnale biochimice catorva dintre celulele IL-6 ale animalelor, determinandu-le sa fie mai alerte fiziologic, astfel incat, atunci cand o tumora incepea sa se dezvolte in corpul respectivului animal, aceste celule IL-6 activau, la randul lor, celule natural ucigase in sange si le directionau direct spre tumori.

Avand in vedere ca sangele animalelor care au alergat continea mai multa adrenalina, mai multe celule IL-6 si mai multe celule natural ucigase decat sangele soarecilor sedentari, acest proces s-a manifestat cu o mai mare intensitate la acestea. Un numar mai mare de celule natural ucigase a fost directionat catre tumori la alergatori, astfel ca sistemul lor imunitar a actionat mai eficient in combaterea bolii.

Prin aceste rezultate “am aratat ca soarecii care au alergat in mod voluntar pe roata si-au putut reduce dezvoltarea tumorilor, si am demonstrat mobilizarea celulelor natural ucigase, influentata in mod direct de sport si care a constituit cauza principala de protectie,” a spus Pernille Hojman, cercetator la Universitatea din Copenhaga, care a supravegheat noul studiu.

Insa soarecii, in mod evident, nu sunt oameni si este imposibil de stiut din acest studiu daca un proces similar poate avea loc si la oameni, desi sportul, in special miscarea de intensitate moderata cum este alergatul, s-a dovedit ca poate mari adrenalina si productia de celule imune natural ucigase la oameni, a mai spus dr. Hojman.

“Astfel ca aceste mecanisme”, a spus ea, care au parut sa protejeze partial soarecii care au alergat in cadrul acestui studiu, “pot avea loc si la oameni,” dovedind o data in plus, daca mai era necesar, cat de important este sa facem miscare.

Sursa utilizata: https://well.blogs.nytimes.com/2016/02/24/how-exercise-may-lower-cancer-risk/

#cancer #sport

Ce au mai parcurs alti cititori...

Beneficiile tehnologiei merita riscul la care ne expunem sanatatea?
GcMAF,un tratament anticancer controversat
Studiu: Alimentatia vegana ucide celulele de cancer cu o eficienta de 8 ori mai mare decât in cazul unei diete standard
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101