Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. Doar 10 lingurite de zahar pot compromite sistemul imunitar pentru urmatoarele 5 ore

Doar 10 lingurite de zahar pot compromite sistemul imunitar pentru urmatoarele 5 ore

Vitamina C este produsa natural de majoritatea fiintelor vii, cu exceptia oamenilor, cimpanzeilor si a porcusorilor de Guinea. Spre exemplu, organismul cainilor si pisicilor produce vitamina C din alimentele ce au fost metabolizate in glucoza. Oameni

Vitamina C este produsa natural de majoritatea fiintelor vii, cu exceptia oamenilor, cimpanzeilor si a porcusorilor de Guinea. Spre exemplu, organismul cainilor si pisicilor produce vitamina C din alimentele ce au fost metabolizate in glucoza. Oamenii in schimb trebuie sa aiba in vedere consumul regulat de vitamina C prin alimentele consumate sau risca probleme severe de sanatate.

Exista o relatie foarte stransa intre nivelul glucozei din sange si vitamina C, relatie ce are un impact deosebit de important la nivelul imunitatii si sanatatii celulare.

Majoritatea plantelor si animalelor sunt capabile de a sintetiza vitamina C direct. Acest lucru este posibil printr-un lant de transformari biochimice ce depinde de actiunea a 4 enzime esentiale ce transforma glucoza in vitamina C. La mamifere, glucoza este extrasa din  depozitele de zahar (glicogen) iar transformarea in vitamina C se produce la nivelul ficatului.

Motivul pentru care oamenii nu-si pot sintetiza singuri vitamina C este pentru ca le lipseste o enzima critica pentru ultima faza de transformare - L-gunolactona oxidaza. De asemenea, oamenii au nevoie de cantitati considerabile de vitamina C pentru a construi tesut de colagen cat si pentru a imbunatati imunitatea. Atunci cand nivelul de vitamina C este scazut in corp, acesta refoloseste depozitele de vitamina C oxidata. Ciclul reoxidativ continua cat timp exista suficienta enzima glutation.

In anii '70 doctorul John Ely a descoperit teoria antagonismului glucoza-ascorbat. Glucoza si vitamina C au o structura chimica  apropiata. Aceasta teorie spune ca nivelurile crescute de glucoza din sange actioneaza impotriva si chiar restrang vitamina C de a patrunde in celule pentru a fi asimilata. Atat glucoza cat si vitamina C depind de insulina  - hormon secretat de pancreas - si semnalele emise de acesta pentru a patrunde in celule.

Receptorul GLUT-1

Exista un receptor important numit GLUT-1 (engl. Glucose Transporter 1 - transportatorul de glucoza nr. 1) ce se activeaza automat ca raspuns la semnalul emis de insulina pentru a permite accesul glucozei si vitaminei C in interiorul celulelor. Cea mai mare afinitate in cadrul receptorului GLUT-1, ceea ce se traduce prin : cu cat cantitatea de glucoza din sange e mai mare, cu atat mai putina vitamina C este permisa in celule.

Celulele albe contin cea mai mare cantitate de vitamina C (de aproximativ 20 de ori cantitatea normala dintr-o celula) si au nevoie de pana la 50 de ori mai multa vitamina C pentru a functiona la parametri normale, pentru a veghea procesele oxidative si stresul oxidativ atunci cand este intalnita o substanta patogena.

Nivelurile crescute de zahar din sange scad abilitatea fagocitica

Atunci cand celulele albe - leucocitele - intalnesc agenti patogeni - bacterii sau virusi - trebuie sa le ingereze - proces numit fagocitoza - pentru a le neutraliza. Indexul facogitic masoara cat de eficienta este o celula alba in a distruge virusi, bacterii si celule canceroase. Nivelul crescut de glucoza scade acest indice. In date reale, un indice al zaharului de 120 scade valoarea indexului fagocitic cu 75% !

Glucoza impreuna cu vitamina C actioneaza impreuna in formarea lantului hexodic monofosfat - vitamina CHMP - al carui rezultat este fosfatul dinucleotidic de adenina nicotinamida (NADPH) - o coenzima deosebit de utila in procesele anabolice precum sinteza lipidica si a acizlor nucleici - impreuna cu pentoze (zaharuri cu 5 molecule de carbon). Celule albe au nevoie de NADPH pentru a produce superoxizi in scopul distrugerii agentilor patogeni. Vitamina C nu doar contribuie la producerea de NADPH dar si regleaza cantitatile astfel incat celulele albe sa nu produca prea mult stres oxidativ  in scopul apararii organismului.

Vitamina C este un activator al acestei cai chimice, pe cand glucoza are rol de inhibator. Tot in  acelasi context al lantului de reactii HMP se produc riboza si dezoxiriboza ce constituie materia prima pentru producerea de material genetic RNA/ADN in cadrul celulelor albe nou create. Atunci cand sistemul imunitar este atacat, trebuie sa poata produce rapid noi celule albe de aparare. Daca nivelul zaharului din sange este prea ridicat, procesul de formare al celulelor albe este evident incetinit.

In cartea sa Alimentatia inteligenta, respectabilul doctor Emil Radulescu vorbeste de asemenea de reducerea capacitatii de lupta a limfocitelor in momentul in care glicemia noastra este mai mare de 100 mg/dl. Acesta precizeaza faptul ca , daca in mod normal o leucocita poate distruge 14 bacterii, atunci cand glicemia este crescuta o leucocita poate distruge doar o bacterie, astfel capacitatea sa de lupta fiind redusa cu 90%.

Astfel avand in vedere ca alimentele din comert contin mai toate zahar sub diferite forme, un singur pahar de suc carbogazos (10 lingurite de zahara in 250 ml), sau doua felii de tort, aceeasi cantitate, te pot pune imediat in imposibilitatea de a te mai apara. Iar daca luam in calcul ca aceasta amortire a sistemului imunitar dureaza in jur de 5 ore dupa cele 10 lingurite de zahar, ne putem imagina, cam cat din timpul nostru suntem aparati si cat timp suntem expusi la pericole. Ne intrebam cu totii de ce copiii din ziua de azi sunt atat de bolnavi? Poate ca acum avem un raspuns!

Avand in vedere cele aratate in materialul de mai sus si daca ne gandim ca de glucoza nu prea duce lipsa hrana noastra din ziua de azi, trebuie sa ne punem intrebarea ... cata vitamina C se afla in hrana noastra zilnica? Iar la aceasta intrebare, trebuie sa raspundem avand in vedere faptul ca Vitamina C este sensibila la temperaturi ridicate (se distruge prin gatire, incalzire) si este solubila in apa, (trebuie sa o ingeram in fiecare zi).

Surse:

http://www.newswithviews.com/Howenstine/james52.htm

#glucoza #insulina #pancreas #sanatate #sistemul imunitar #vitamina C

Ce au mai parcurs alti cititori...

Beneficiile consumului de kiwi
Gustarea simpla si rapida care sustine sanatatea tiroidei
Stiai ca vitamina C este necesara pentru o absorbtie mai buna a fierului in organism?
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101