Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Ce este psoriazisul si ce solutii naturale exista pentru tratarea acestuia

Ce este psoriazisul si ce solutii naturale exista pentru tratarea acestuia

Dacă pielea ta prezintă cruste uscate, dureroase, roşii, insoţite de mâncărimi, este posibil să suferi de psoriazis. Aceasta este o boală autoimună care duce la formarea unor leziuni roşii la suprafaţa pielii, neplăcute şi incomode. Află care sunt cele mai frecvemte simptome şi cele mai eficiente metode de tratament.

Fara un remediu cunoscut care sa o vindece definitiv, psoriazisul apare si dispare in cicluri de-a lungul vietii, manifestandu-se prin eruptii cutanate care apar cand imunitatea este scazuta sau cand nivelul de stres este foarte ridicat. Psoriazisul se estimeaza ca afecteaza cam 3% din populatia din occident – adica peste 5 milioane de adulti. 

Medicii prescriu in mod normal medicamente si creme care sa amelioreze aspectul pielii, insa acestea nu rezolva adevarata cauza a acestei conditii autoimune. Psoriazisul face ca celulele pielii sa se multiplice intr-un ritm foarte rapid chiar sub piele, uneori chiar si de 100 de ori mai rapid decat in mod normal. Acest lucru face ca un numar foarte mare de celule sa ajunga la suprafata pielii, inainte de maturizarea lor completa, si sa moara (asa cum fac toate celulele pielii la momentul potrivit), lasand in urma o placa proeminenta rosie, acoperita cu o crusta de piele uscata, de culoare argintie sau alba.

Specialistii inca nu cunosc metoda prin care sa opreasca repetarea acestui ciclu, insa studiile arata ca intarirea imunitatii si ingrijirea pielii cu ingrediente blande si naturale amelioreaza simptomele. Un efect pozitiv il au si o mai buna gestionare a stresului si a vietii de zi cu zi. De exemplu, studiile arata ca 80% dintre cei care prezinta eruptii de psoriazis manifestasera recent o trauma emotionala.

Pentru ca psoriazisul este o boala autoimuna, trebuie facute anumite modificari in stilul de viata si adoptate unele remedii care sa amelioreze semnificativ conditia, mai ales daca boala autoimuna a devenit atat de severa incat manifesta si alte simptome, cum ar fi durerea si oboseala.

Simptomele cele mai frecvente ale psoriazisului

Psoriazisul in placi este cea mai cunoscuta manifestare a acestei boli, insa poate lua si alte forme. Toate cauzeaza disconfort la nivelul pielii intr-un fel sau altul, desi momentul in care simptomele apar pentru prima oara si partile corpului in care se manifesta acestea depind de forma pe care o ia psoriazisul. Simptomele sunt mai vizibile pe pielea genunchilor, a cotului si a scalpului. Mai rar, acestea apar si la nivelul stomacului, al spatelui, al mainilor si picioarelor.

Exista mai multe forme de psoriazis, toate avand propriile simptome: 

 

Cele mai comune simptome ale psoriazisului, in special la oamenii cu psoriazisul in placi, sunt:

In afara de placa, psoriazisul mai poate avea si alte simptome, ca:

 

Cum se trateaza simptomele psoriazisului in mod natural

1. O dieta antiinflamatorie

Simptomele psoriazisului se pot imbunatati cu o dieta sanatoasa si nutritiva. Printre cele mai indicate alimente care contribuie la ameliorarea simptomelor si la scaderea reactiilor autoimune se numara:

Pe de alta parte, sunt si alimente care pot agrava simptomele psoriazisului si care accentueaza reactiile autoimune:

2. Plante medicinale si suplimente

Iata cateva remedii naturale care pot ameliora simptomele de psoriazis:

3. O expunere la soare de cel putin 20 de minute pe zi

Expunerea la soare pentru cel putin 20 de minute, trei sau patru zile pe saptamana, amelioreaza simptomele de psoriazis datorita cresterii productiei de vitamina D. Studiile arata ca vitamina D modifica modul in care celulele cresc si poate incetini productia de celule ale pielii, reducand, in consecinta, si placa. Acest lucru ar duce si la o scadere a exfolierii si ingrosarii pielii. Vitamina D afecteaza pozitiv si modul in care functioneaza sistemul imunitar si poate reduce reactiile autoimune sau inflamatia.

Persoanele cu psoriazis trebuie sa se fereasca de soarele puternic, mai ales daca sunt la sfarsitul unui tratament sau in cazul unei eruptii. Se recomanda utilizarea unei creme de protectie solara cu SPF 30 sau chiar mai mare sau ca expunerea la soare sa se faca intre orele in care acesta nu este foarte puternic, cum ar fi intre 10:00 – 14:00.

4. Reducerea stresului 

Atat stresul psihic cat si cel emotional pot declansa sau agrava simptomele de psoriazis. Tehnicile de relaxare si gestionare a stresului dau deseori rezultate foarte bune, ceea ce nu ar trebui sa surprinda, daca tinem cont de faptul ca psoriazisul este o conditie autoimuna.

Bolile autoimune sunt deseori agravate de stres din cauza modului in care raspunsul de “lupta sau fugi” al corpului influenteaza sistemul imunitar, eliberand proteine inflamatorii numite citokine si contribuind la dezechilibre hormonale. 

Multe studii au descoperit ca o mare parte a pacientilor care sufera de experiente emotionale puternice sufera de o boala sau o afectiune, ceea ce nu face decat sa accentueze starea de stres si sa dea nastere unui cerc vicios. Asa cum s-a mentionat anterior, majoritatea celor care sufera de psoriazis au raportat experiente traumatizante chiar inainte de declansarea simptomelor. Tehnicile de eliminare a stresului (sportul, meditatia, rugaciunea si timpul petrecut in natura) ajuta la scaderea inflamatiei si, astfel, pot tine simptomele afectiunii sub control.

5. Hidratarea pielii si utilizarea uleiurilor esentiale calmante

Simptomele de psoriazis sunt agravate de o piele uscata si inflamata. Hidratarea pielii si uleiurile naturale antiinflamatorii pot ameliora simptomele de roseata, exfoliere si durere. In functie de locul mancarimilor si a exfolierii, pielea se hidrateaza cu ajutorul sampoanelor, al lotiunilor, al gelurilor, al spumelor de corp si al unor unguente mai grase.

Se pot folosi untul de sheavaselina cosmetica, uleiul de migdale sau uleiul de masline virgin. Acestea se aplica dupa un dus cald (nu prea fierbinte), insa nu  se va folosi prea mult ulei inainte de exercitii fizice sau in timpul lunilor calduroase, pentru ca transpiratia combinata cu cremele grase poate agrava simptomele de psoriazis. Pielea se mentine umeda pe timpul noptii prin aplicarea unui bandaj in zona afectata si prin masarea acesteia cu o lotiune dimineata – insa trebuie folosite produse naturale, care nu usuca pielea.

Uleiurile esentiale, ca cel de lavanda, tamâie, muscata si arbore de ceai, pot calma pielea inflamata si ajuta in procesul de vindecare. Inainte de utilizarea uleiurilor esentiale, trebuie facut un test de sensibilitate pentru a evita reactiile negative. Uleiurile esentiale se folosesc in cantitati mici, pentru ca sunt foarte concentrate si niciodata nu se aplica direct pe piele, ci prin intermediul unui alt ulei putator (neutru) sau al unei creme. Se amesteca trei picaturi de ulei de lavanda si trei picaturi de ulei de tamâie cu o lingura de ulei de cocos si se freaca zona afectata de 1-3 ori pe zi.

 

Diferenta dintre psoriazis si eczema

Psoriazisul este usor de confundat cu alte afectiuni ale pielii, inclusiv eczema, care are simptome similare, sau rozaceea. Eczema cauzeaza, ca si psoriazisul, pielea crapata, uscata sau inflamata. Cum facem diferenta intre acestea? In primul rand, prin localizarea afectiunii: psoriazisul este mai vizibil pe genunchi si coate, in timp ce eczema apare in zone sensibile, ca spatele genunchilor, maini, obraji sau barba si pe interiorul coatelor.

Eczema provoaca, de obicei, mancarimi, in timp ce psoriazisul provoaca dureri si exfoliere a pielii, pe langa placile cutanate specifice. Un alt element care distinge eczema de psoriazis este faptul ca eczema face pielea umeda, provocand supurari, cruste dureroase, groase si eruptii chistice sau asemanatoare cu acneea, in timp ce psoriazisul nu provoaca astfel de basici si lasa pielea foarte uscata.

Ambele afectiuni sunt ereditare, desi cauzele acestora sunt destul de diferite. Eczema apare la o vârsta frageda, in primii ani de viata, in timp ce psoriazisul este o boala autoimuna care apare mai ales la adultii cu imunitatea slaba, care se recupereaza dupa o boala sau sunt afectati de stres. Exista o legatura intre functia imunitara si psoriazis — de exemplu, infectiile respiratorii, diabetul si artrita pot contribui la declansarea sa. 

Chiar daca si eczema poate fi cauzata de inflamatie si sensibilitati, aceasta este declansata mai mult de factori externi, ca arsuri solare sau reactii ale pielii la produse casnice (sapunuri, detergenti, lotiuni etc).

Cauzele psoriazisului

Ca si alte tulburari autoimune, psoriazisul este cauzat de o combinatie de factori. Medicii nu stiu exact cauzele care favorizeaza aparitia psoriazisului, insa studiile arata ca factorii principali care contribuie la aparitia acestei boli sunt urmatorii:

Conform Fundatiei Nationale de Psoriazis, “Oamenii de stiinta cred ca cel putin 10% dintre oameni mostenesc una sau mai multe gene care pot duce la psoriazis. Cu toate acestea, numai 2% sau 3% dintre acestia dezvolta boala. Cercetatorii cred ca psoriazisul se declanseaza la persoanele care, pe langa prezenta genelor de psoriazis, sunt expuse si la anumiti factori externi declansatori.

 

SURSE

https://draxe.com/psoriasis-symptoms/

#piele #psoriazis #remedii naturale #simptome #stres #boala de piele

Ce au mai parcurs alti cititori...

Metode naturale de a reduce febra
Remedii naturale pentru vindecarea matretii si a afectiunilor asociate cu aceasta
Metoda japoneza straveche de eliberare a stresului

Ce spun cititorii despre "Ce este psoriazisul si ce solutii naturale exista pentru tratarea acestuia"

Luca Sorina28 November 2021 15:20Raspunde

Buna ziua as dori si eu o crema de palme buna

29 November 2021 10:42Raspunde

Buna, Sorina, Aici gasesti toata gama noastra de creme: https://viataverdeviu.ro/search?q=crema+palme

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101