Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Remedii naturale pentru vindecarea matretii si a afectiunilor asociate cu aceasta

Remedii naturale pentru vindecarea matretii si a afectiunilor asociate cu aceasta

Pana la varsta de 20 de ani 50 % din populatia lumii sufera de matreata la un moment dat in viata, manifestata printr-un exces de piele moarta care "albeste" parul si umerii, insotita de mancarimi ale pielii capului. Matreata poate fi insotita si de

Pana la varsta de 20 de ani 50 % din populatia lumii sufera de matreata la un moment dat in viata, manifestata printr-un exces de piele moarta care "albeste" parul si umerii, insotita de mancarimi ale pielii capului. Matreata poate fi insotita si de roseata si iritatie.

O cantitate mica de piele descuamata este normala, pentru ca celulele pielii mor si se desprind de pielea capului, insa unele persoane se confrunta cu o cantitate neobisnuit de mare de piele moarta, fie cronic fie ca urmare a unor factori declansatori.

Ce cauzeaza matreata?

Pielea uscata este una dintre cauzele frecvente ale matretii, iar daca acesta este si cazul tau, atunci probabil vei observa piele uscata si in alte zone ale corpului. Matreata cauzata de pielea uscata da nastere unor bucati de piele mai mici si mai putin uleioase decat celelalte tipuri de matreata .

Pielea uscata si descuamata oriunde pe corp este de regula un semn al unei deficiente de grasimi  omega-3. Asa ca primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa consumi mai multe grasimi omega-3. Grasimile omega-3 contribuie la normalizarea grasimilor pielii si previn deshidratarea celulelor.

Astfel celulele pielii raman ferme si hidratate, ceea ce reduce descuamarea. In plus, grasimile omega-3 au un efect antiinflamator si calmeaza pielea iritata, inclusiv pielea capului.

Daca nu pielea uscata e cauza matretii tale, atunci poate fi o infectie micotica, mai exact o infectie cu speciile pityriasis capitis sau malassezia globosa. Acestea traiesc pe pielea capului si se hranesc cu uleiurile produse de piele. Ciuperca malassezia globosa foloseste enzime numite lipaze pentru a metaboliza uleiurile, creand un produs secundar numit acid oleic. Acidul penetreaza pielea si determina desprinderea celulelor.

Motivele principale ale aparitiei matretii

Una dintre cele mai bune metode de a rezolva problema matretii cauzate de ciuperci este eliminarea zaharului si a cerealelor din alimentatie. Zaharul incurajeaza cresterea ciupercilor, iar cerealele procesate se transforma rapid in zahar.

Chiar si sucurile si consumul mare de fructe poate perpetua cresterea ciupercilor. De aceea adoptarea unei diete fara sau cu continut redus de zahar si cereale constituie o strategie importanta pentru a combate acesta cauza principala a matretii. Ce alte cauze are matreata?

Barbatii si, in general, persoanele care sufera de boli neurologice sunt mai predispusi la matreata

matreata

Oricine se poate confrunta cu matreata in orice moment al vietii, insa barbatii sunt mai predispusi decat femeile. Acest lucru se datoreaza faptului ca matreata este asociata cu hormonii barbatesti si ca barbatii au glande producatoare de ulei mai mari pe pielea capului.

Varsta poate fi si ea un factor. In majoritatea cazurilor matreata apare intre prima tinerete si varsta mijlocie, desi poate aparea la orice varsta. Matreata apare, de asemenea, cu preponderenta la persoanele aflate in convalescenta, dupa un atac de cord sau un accident vascular, sau la cei cu sisteme imunitare compromise (inclusiv persoanele cu HIV).

Si persoanele cu boli neurologice, cum ar fi boala Parkinson, sunt mai predispuse sa dezvolte dermatita seboreica si matreata, desi motivele in aceste cazuri nu sunt destul de clare.Un alt factor poate fi si o alimentatie deficitara, in special in zinc, vitamine din grupul B si grasimi sanatoase; persoanele cu un aport redus din acesti nutrienti pot fi mai predispuse la matreata.

 

Sunt sampoanele medicale o solutie?

Sampoanele medicale sunt o varianta tentanta pentru cei ce sufera de matreata. Marcile cele mai cunoscute contin zinc pirition, un antifungic care, desi reduce eficient matreata, nu o si vindeca.

Cand nu se mai foloseste samponul, matreata revine, de aceea trebuie folosit de cel putin trei ori pe saptamana pentru a scapa de matreata. Dar exista si variante naturale de amestecuri de uleiuri si extracte de plante ce ajuta la echilibrarea productiei de sebum si la tratarea iritatiilor.

Uleiul din arbore de ceai are proprietati antivirale, antibacteriene si antifungice ce pot reduce inflamatia si pot trata infectiile in mod eficient. Un studiu a aratat ca folosirea unui sampon cu 5 % ulei din arbore de ceai a dus la o imbunatatire cu 41 % a gravitatii matretii.

Uleiul de lavanda este si el un puternic antifungic ce poate avea efecte similare. Poti incerca sa le folosesti adaugand cateva picaturi de ulei de arbore de ceai sau lavanda in samponul pe care il folosesti de obicei.

Ia o mana de bicarbonat de sodiu si freaca bine parul umed si pielea capului, apoi clateste foarte bine. Bicarbonatul de sodiu va reduce numarul ciupercilor si dupa cateva saptamani poate ajuta scalpul sa produca uleiuri naturale pentru un par mai matasos.

Otetul din cidru de mere poate modifica pH-ul scalpului, facandu-l un mediu mai putin prietenos pentru cresterea ciupercii. Incearca sa amesteci un sfert de cana de otet din cidru de mere cu un sfert de cana de apa intr-o sticla cu pulverizator, apoi stropeste pielea capului cu acest amestec. Infasoara capul cu un prosop si lasa-l sa stea intre 15 minute si o ora, dupa care il poti spala ca de obicei. Foloseste amestecul cu otet pe pielea capului de doua ori pe saptamana.

Uleiul de cocos este bogat in acid lauric, cunoscut pentru actiunea sa antivirala, antibacteriana si antifungica. Maseaza scalpul cu cateva linguri de ulei de cocos si lasa-l asa cam o ora. Apoi spala-te cu sampon.

La fel ca otetul de mere, lamaia modifica pH-ul descurajand formarea matretii. Maseaza scalpul cu doua linguri de suc de lamaie si apoi clateste. Adauga apoi o lingurita de suc de lamaie intr-o cana de apa si clateste parul cu ea. Incearca sa faci acest lucru zilnic pana observi o imbunatatire.

Daca matreata este insotita de iritatie si mancarime, aplica putina aloe vera proaspata pe pielea capului inainte de spalare. Va racori scalpul si va ameliora iritatia si mancarimea.

Uleiul de masline este un remediu traditional pentru inlaturarea matretii, posibil datorita faptului ca hidrateaza bine pielea capului. Maseaza 10 picaturi pe pielea capului, acopera parul cu o masca de dus si lasa-l asa peste noapte. Dimineata spala parul ca de obicei cu sampon.

Stresul este un binecunoscut factor declansator al matretii si poate agrava simptomele, de aceea managementul stresului este crucial pentru oricine. Pentru unii acest lucru poate insemna evitarea persoanelor negative sau mult prea stresate, sau a stirilor de la ora 5, pentru a evita stresul empatic. De fapt, alegerea metodei de eliberare a stresului este o decizie personala, trebuie sa fie placuta si, cel mai important, sa functioneze.

Daca o sesiune de kickboxing te ajuta sa scapi de frustrare, atunci nu ezita sa o aplici. Sau adopta meditatia, daca ritmul mai lent este mai potrivit pentru tine. Exista si metode psihologice precum EFT (Tehnica Eliberarii Emotionale) care pot fi foarte eficiente, ajutandu-te sa-ti reprogramezi reactiile corpului la factorii de stres pe care nu-i poti evita in viata de zi cu zi.

Expunerea moderata la soare a capului poate inlatura matreata, deoarece lumina soarelui suprima ciuperca ce cauzeaza matreata. Ajuta in acelasi timp si la optimizarea nivelului de vitamina D, cunoscuta pentru efectele sale benefice asupra pielii.

Zincul mentine sub control cantitatea de sebum de pe pielea capului, avand in vedere ca sebumul in exces poate incuraja cresterea ciupercii care favorizeaza aparitia matretii. Vitaminele B, in special vitamina B6, ajuta la absorbtia adecvata de zinc in intestine, iar o deficienta de vitamina B6 este asociata cu pielea uscata si matreata (deficienta de zinc este si ea asociata cu descuamarea pielii si formarea matretii). Produsele de origine animala, stridiile, carnea provenita de la vaci hranite cu iarba, branza, si carnea provenita de la pui crescuti la sol sunt printre cele mai bogate surse de zinc, insa acesta se poate gasi si in semintele de dovleac, de susan, nucile caju si migdalele, precum si sub forma de suplimente.

In concluzie, pentru a elimina matreata trebuie sa intelegi ce anume o cauzeaza. Daca motivul este o suprapopulare cu ciuperci, atunci problema trebuie rezolvata prin reducerea consumului de zahar si cereale, pentru ca acestea hranesc si favorizeaza dezvoltarea ciupercilor (agravand simptomele).

Surse:
http://www.rd.com/health/beauty/dandruff-natural-treatment/
http://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=190254

#matreata #remedii naturale #stres

Ce au mai parcurs alti cititori...

Metoda japoneza straveche de eliberare a stresului
Ce este psoriazisul si ce solutii naturale exista pentru tratarea acestuia
Cum vindeci constipatia in mod natural
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101