Ce înseamnă sănătatea creierului?
Totuși, chiar dacă nu le știm pe toate, cu toții știm că este organul care dă semnalul de comandă. Creierul este implicit coordonatorul propriei vieți, el ne ajută să gândim, să ne mișcăm, să avem emoții, să avem amintiri, să fim creativi, să construim etc.
Însă totuși, ce înseamnă sănătatea creierului? Potrivit CDC (Centers for Disease Control and Prevention), sănătatea creierului ține de capacitatea de a efectua toate procesele mentale, inclusiv capacitatea de a învăța și de a judeca, de a ne folosi limbajul și de a ne aminti.
Care sunt afecțiunile neurologice și neurodegenerative?
Afecțiunile neurologice și neurodegenerative afectează creierul pe termen lung și se pot manifesta prin reacții lente, lipsa puterii de concentrare, pierderea memoriei, viteză de procesare redusă, imposibilitatea de a memora, de a gândi, de a analiza, afectarea zonei de percepție, moartea celulară neuronală, degenerarea celulelor nervoase, etc. Printre cele mai discutate afecțiuni neurodegenerative se numără: Alzheimer, Boala Parkinson, scleroza multiplă.
Ce superalimente putem folosi pentru sănătatea creierului nostru?
Ei bine, aflați că există o multitudine de alimente, superalimente și plante care pot contribui la sănătatea și buna funcționare a creierului nostru. Iar să alegem suplimentele potrivite poate fi o adevărată provocare. Există o varietate mare de combinații de ingrediente în suplimentele pentru creier: vitamine, minerale, ierburi, aminoacizi, fitonutrienti omega etc. Astăzi vom trecem prin cele mai apreciate deoarece sănătatea creierului nostru este strâns legată de alimentație și de obiceiurile noastre:
- Turmericul Latte Mix - cel mai puternic antiinflamator natural care are beneficii și asupra creierului. Turmericul este un exemplu de compus remielinizant, adică o substanță care a dovedit că are efecte de regenerare. Compușii remielinizanti repară teaca protectoare din jurul axonilor neuronilor, numită mielină.
- Ghimbirul apare și el pe lista de alimente recomandate deoarece asemenea turmericului are proprietăți antiinflamatorii. Iar bolile neurodegenerative, precum Alzheimer si Parkinson, au fost asociate cu stresul oxidativ și inflamația cronică
- Matcha se află și ea pe lista de superalimente benefice pentru sănătatea creierului. De ce? Deoarece are un efect energizant este bogată în antioxidanţi şi fitonutrienţi, având o cantitate de cafeină mai mică decât cafeaua, aşadar îţi oferă energie, dar fără efecte secundare.
- Oleaginoasele sunt, în general, bogate în acizi grași cu omega 3 și pot stimula sănătatea creierului. Un studiu arată că un consum de câteva nuci pe zi poate îmbunătăți sănătatea cognitivă. Oleaginoasele au, în general, niveluri ridicate de antioxidanți, vitamine și minerale, asociate cu agerimea mentală. Alte studii arată că nivelul ridicat de vitamina E din unele oleaginoase poate încetini progresia bolii Alzheimer.
- Brahmi-gotu kola cunoscut ca și remediu ayurvedic pentru creier. El crește fluxul sanguin cerebral, oferind mai mult oxigen, nutrienți și glucoză creierului. Este un supliment foarte bun pentru cei care se pregătesc să susțină un examen, deoarece ajută creierul în procesul de învățare, combatând, în același timp, stresul, oboseala și stările de anxietate.
- Ginkgo Biloba este considerată o uzină de nutrienți în farmacopeea de plante medicinale și are o valoare importantă și pentru sănătatea creierului. Ea a fost utilizată în mod tradițional pentru a îmbunătăți circulația și a stimula circulația periferică către brațe, picioare și creier.
- Ginsengul un alt superaliment care ajută la creștere nivelul de acetilcolină, ajutând la funcționarea optimă a creierului. Această plantă este recomandată persoanele care desfăşoară activităţi intelectuale intense sau pentru cei care suferă de boli neurodegenerative.
- Probioticele și complex-urile de B-uri
Știai că bacteriile din intestine produc 90% - 95% din serotonina din corp, un neurotransmițător responsabil de reglarea dispozitiei. Avem nevoie de bacterii pentru a asimila vitaminele B, esențiale pentru funcționarea sistemului nervos și creier. Fara suficiente vitamine B, nu ne vom putea concentra. Așa că este foarte sănătos pentru flora intestinală și pentru creier să faci cure cu probiotice și cu complexuri de B-uri. Ca și probiotice recomandăm asimilarea din kombucha - o băutură fermentată care conține colonii de bacterii bune, care pot funcționa ca un probiotic. Kombucha conține, de asemenea, o doză sănătoasă de vitamine B și C și antioxidanți, polifenoli. - Vitamina C - da, este mai mult decât un imunomodulator și mai mult decât un antioxidant.
Vitamina C este o vitamină necesară pentru combaterea infecțiilor și virusurilor și ajuta la sintetizarea neurotransmițătorului norepinefrina. Surse de vitamina C: cătina, măceșele sau vitamina c alcalina (o formulă non acidă și mult mai prietenoasă cu stomacul). - Respirația și hidratarea, da, ai citit bine. Controlul respirație este cunoscut și se aplică frecvent în tehnica de Yoga așa că nu ezitați să faceți exerciții de respirație conștientă.
Hidratatea este un punct important în sănătatea noastră și consumul de apă se calculează în funcție de greutatea noastră individuală. Nu este un aport de lichide standard cum auzim în media, asta diferă în funcție de noi și de greutatea noastră. Formula corectă și acceptată este 0,03 - 0,04 x numărul de kilograme.
Rezultatul este exact lichidul pe care trebuie să îl bem de la trezire până la culcare. Veți observa că aportul de apă este mult mai mare decât credem noi însă celulele noastre au nevoie de asta. Un consum corect de apă ne aduce aduce un organism hidratat, absorbția nutrienților este mult mai mare, permeabilitatea celulară la fel și atunci transferăm până la nivel de celulă tot ceea ce obținem din alimentație. Într-un organism deshidratat se instalează cele mai multe afecțiuni pe termen lung. Atenție aici vorbim numai de apă plată, apa pe care o obținem din alimente (smoothies, fructe, ciorbe) este apă cu rol biologic, aceea trece printr-o etapă de digestie și are un alt mecanism de metabolizare.
Ce rol are alimentația în sănătatea creierului?
Alimentație joacă un rol important pentru sănătatea întregului organism nu doar pentru cea a creierului. Așa că noi, cei de la Viața Verde Viu îți recomandăm să dai importanță în alegerea alimentației și să ții cont și de alimentația în funcție de sezon:
Verdețurile ce apar în primăvara ar trebui să reprezinte o abundență pe farfuria ta. Ce includem aici? Salata, urzica, loboda, rucolă, măcrișul, sfecla, salata, mărarul, pătrunjelul proaspăt și busuiocul. Alte alimente binefăcătoare de primăvara ce purifică trupul și îl pregătesc pentru lunile mai calde de vară includ asparagus, citrice precum lămâia și grapefruit, prazul, anghinarea, fasolea mung și brocoli. Cereale integrale sănătoase precum amarantul, quinoa, grâul și meiul ar trebui și ele incluse în dieta. Alimentele încolțite – de la cereale la fasole, bob, linte și până la nuci – sunt deosebit de benefice.
În căldură verii, utilizați medicina tradițională chinezeasca (MTC) ca un model și aderați la alimentele ușoare, răcoritoare, în special la abundența de fructe proaspete care acum sunt disponibile. Acestea includ fructe că de exemplu toate fructele sălbatice și comestibile de pădure, pepenii, cireșele, căpșunile; legume precum dovleceii, roșiile, castraveții, ardeii și porumbul;
Mâncatul a mai multe alimente crude în acest timp menține corpurile noastre răcorite și previne supraîncălzirea. Evitați alimentele grele precum proteinele animale și alegeți tofu, fructele de mare și tempeh(pasta de soia fermentata, specialitate indoneziana). Evitați în general supraîncălzirea și stați departe de alimentele dense, grele și greu de digerat precum ciocolata, cafeaua și dulciurile.
Toamna este un timp al tranziției, introspecției și abundentei. În aceste zile mai răcoroase, corpurile noastre încep stocarea nutrienților suplimentare pentru zilele reci de iarna. În mod normal în acest anotimp simțim nevoia intuitiva de a ne bucura de alimentele bogate și dense ale toamnei.
Concentrați-vă meniul în jurul alimentelor din recolta de toamna, ce încălzesc corpul, inclusiv morcovii, usturoiul, ceapa, ciupercile sălbatice, dovlecei, cartofii și verdețurile de un verde întunecat. Fructe precum strugurii, smochinele proaspete, curmalele, merele, gutuile, perele, prunele și dudele sunt binefăcătoare. De asemenea accentuați aromele mai fierbinți și condimentele precum ghimbirul, scorțișoară și piperul. Alimentele mai consistente sunt acum mai acceptabile pentru a fi consumate regulat, inclusiv cereale precum orezul brun, ovăzul și orzul.
În iarnă, orientați-vă și mai mult către alimentele mai grele, consistente și care încălzesc corpul. Țineți minte că alimentele care iau mai mult timp să crească sunt în general mai capabile să încălzească trupul decât cele care cresc repede. Rădăcinoasele încălzesc corpul, inclusiv morcovul, cartoful, păstărnacul, Indicate mai sunt și ceapa și usturoiul dar și cerealele precum hrișca sau nucile și semințele.
Potrivit MTC, rinichii și prostată sunt organe asociate iernii, și aceste organe beneficiază de pe urma leguminoaselor precum fasolea și fasolea pestriță. Și veștile bune – iarna este un bun anotimp pentru a vă satisface pasiunea pentru ciocolata neagră, căci cacaoa este o aromă ce încălzește.