Infectiile de urechi, fie ca afecteaza copiii sau adultii, sunt o afectiune dureroasa greu de suportat dar pentru care merita folosit un remediu cat mai natural si care ajuta corpul sa se vindece in mod corect.
Infectiile de urechi au, de obicei, doua cauze principale. Prima apare atunci cand se aduna apa pe canalul urechii din cauza acumularii de ceara (numita si urechea inotatorului). Acest lucru favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si aparitia infectiei. A doua cauza este infectia urechii mijlocii, asociata in general cu o alergie sau o infectie respiratorie superioara si care apare in urma acumularii de lichid in ureche.
Infectiile urechii pot fi virale sau bacteriene, insa cele virale sunt mult mai comune – de aceea tratamentul cu antibiotice conventionale este ineficient si are si efecte secundare. Din fericire, exista si remedii naturale.
Iata ce vei afla din acest articol:
- 4 remedii naturale pentru infectiile de urechi
- Alte remedii pentru infectiile de urechi
- Alimente de evitat in infectia urechii
- Suplimente utile in infectoa urechii
- Concluzii
4 remedii naturale pentru infectiile de urechi
Sunt patru lucruri care pot impiedica dezvoltarea infectiei de urechi si care pot fi folosite cu incredere.
1. Uleiul de usturoi
Primul lucru pe care il poti face este sa folosesti uleiul de usturoi intern. Uleiul de usturoi se poate cumpara la magazinele naturiste. Usturoiul crud este benefic pentru ureche pentru ca are proprietati antivirale naturale si in majoritatea cazurilor cand un copil sufera de o infectie a urechii, este cauzata de un virus si nu de o bacterie. De aceea antibioticele sunt ineficiente in cazul infectiilor de urechi.
De fapt, daca medicul de familie prescrie un antibiotic pentru o infectie a urechii, este bine sa cereti sfatul altui medic. Medicul respectiv nu prea stie ce face, din pacate, si antibioticele pot chiar declansa alergii.
De aceea uleiul de usturoi este cel mai indicat. Cateva picaturi in ureche – cam 2 picaturi zilnic – este un tratament eficient datorita efectelor antibacteriene si antiinflamatorii ale acestui ulei.
2. Uleiul de arbore de ceai
Al doilea lucru pe care il poti face este sa folosesti uleiul din arbore de ceai. Acest ulei are proprietati antiseptice puternice si este folosit de sute de ani ca tratament natural contra ranilor si infectiilor.
Se aplica doar cateva picaturi de ulei din arbore de ceai. Uleiul din arbore de ceai se poate amesteca si cu ulei de cocos si se freaca in jurul urechii (nu se toarna in interior).
3. Tratament chiropractic
Cel de-al treilea tratament este, de fapt, o tehnica manuala. Unul dintre beneficiile ajustarilor chiropractice este ca pot fi extrem de eficiente in tratarea infectiilor de urechi.
Coloana poate sa se alinieze gresit in zona superioara a gatului si acest lucru poate afecta modul in care corpul se vindeca. Prin urmare, semnalele nervoase primite de creier catre zona afectata influenteaza si capacitatea de vindecare.
In cazul copiilor cu infectii la urechi, un chiropractor pediatru poate face cateva proceduri blande. Uneori nu este nevoie decat de o lovire foarte usoara (tapare) a zonei sau de utilizarea unui instrument, lucruri care pot ajuta la vindecarea infectiei urechii.
4. Identifica motivul de la baza infectiei (alergiile)
In ultimul rand, dar nu mai putin important este identificarea cauzei de baza a infectiei de urechi. Una dintre cele mai frecvente cauze este sensibilitatea alimentara.
Alergiile la gluten, anumiti compusi ca lactoza sau caseina, nucile, chiar si citricele – oricare dintre acestea pot fi cauzele infectiei de ureche. Este recomandabila efectuarea unui test de intoleranta alimentara IgG, precum si teste alergologice pentru alergiile, sensibilitati si intolerantele alimentare. Este foarte important ca aceste lucruri sa fie verificate.
Poti face aceste teste – care nu sunt excesiv de scumpe – sau, daca preferi sa le eviti, urmareste reactia corpului. Observa reactiile la consumul de lapte de vaca sau gluten. Si, in general, daca aceasta este cauza infectiei de urechi, probabil ca este timpul ca glutenul si laptele de vaca sa fie scoase din alimentatie.
Produsele din lapte de vaca pot fi inlocuite cu cele din lapte de capra, care sunt mai usor tolerate de corp sau, si mai bine, cu lapte vegetal. Laptele de vaca si glutenul din produsele de grau sunt principalii vinovati cand vine vorba de infectiile la urechi, de aceea este important ca alergiile alimentare si sensibilitatea la gluten sa fie tratate natural .
Aceste patru lucruri vor contribui la vindecarea naturala a infectiilor urechii. In plus, infectiile nu revin si recuperarea va fi foarte rapida.
Alte remedii pentru infectiile de urechi
Alimente care trateaza infectiile de urechi
- Apa: Ajuta la eliminarea mucusului.
- Peste salbatic sau seminte de in: Grasimile Omega-3 reduc inflamatia si imbunatatesc simptomele in cazul alergiilor.
- Proteine slabe,preferabil vegetale: o cantitate suficienta de proteine ajuta sistemul imunitar.Evita pe cat posibil proteinele care pot cauza alergii, cum sunt fructele de mare.
- Fructe si legume bogate in vitamina C: Vitamina C poate mentine sistemul imunitar puternic, ceea ce imbunatateste abilitatea corpului de a combate infectia.
Descopera 9 semne ale deficienţei de Vitamina C
Alimente de evitat in infectia urechii
- Potentiali alergeni alimentari: printre acestia se numara lactatele, glutenul, crevetii si alunele.
- Lactate conventionale: lactatele din lapte de vaca pot stimula productia de mucus si agrava infectia.
- Zahar: Reduce functia imunitara.
- Alimente procesate: Aceste alimente pot contine substante adaugate si coloranti la care copiii pot dezvolta sensibilitati.
Suplimente utile in infectia urechii
- Picaturi de ulei de usturoi: (2 picaturi calde in ureche, zilnic)
Efect antibacterian si antiinflamator. - Zinc (10 mg de 2 ori pe zi pentru copiii peste 2 ani)
Zincul stimuleaza functionarea imunitara si promoveaza vindecarea. - Vitamina C (1000 mg de 3 ori pe zi pentru adulti, 500 mg de 2 ori pe zi pentru copiii cu varste intre 6-12 ani)
Vitamina C mareste functia imunitara si reduce inflamatia. - Echinaceea (2 ml de 4 ori pe zi pentru copii)
Echinaceea mareste drenajul limfatic si stimuleaza functia imunitara. - Vitamina D3 (400 UI – 2000 UI zilnic pentru varstele intre 2-12 ani)
Vitamina D3 ajuta sistemul imunitar.
Descopera care sunt cele mai eficiente antibiotice naturale.
Concluzii
Infectiile de urechi apar mai ales la copiii sub 6 ani, insa pot afecta pe oricine.
Sunt doua cauze generale ale aparitiei infectiei la urechi. Prima apare cand se aduna apa in canalul urechii din cauza acumularii de ceara (numita si infectia inotatorului). Acest lucru favorizeaza cresterea bacteriilor si aparitia infectiilor. A doua cauza este infectia urechii mijlocii asociate in general cu o alergie sau o infectie respiratorie superioara si este cauzata de acumularea de lichid in ureche.
Infectiile urechii pot fi virale sau bacteriene, insa cele virale sunt mult mai comune – din acest motiv tratamentul cu antibiotice nu este cel mai eficient si are si efecte secundare.
Remediile naturale pentru infectia urechii includ uleiul de usturoi, uleiul din arbore de ceai, chiropractica, identificarea cauzei principale a infectiei, zincul, vitamina C, echinaceea, vitamina D3 si adoptarea unei diete antiinflamatorii.