Acest rizom auriu din Asia de Sud este folosit in practicile stravechi traditionale de vindecare, dar si in retetele culinare si este apreciat pentru proprietatile sale antiinflamatorii extraordinare. In ziua de azi, turmericul se foloseste in ceaiuri, smoothie-uri si in tratarea oricaror afectiuni, de la o simpla raceala sau gripa la combaterea unor boli ca Alzheimer.
Poate reduce inflamatia daca este luat pe cale orala sau aplicat cutanat, protejeaza ficatul de efectele radiatiilor, amelioreaza stresul, imbunatateste dispozitia, previne cancerul, este folosit ca analgezic, este antimicrobian, reduce colesterolul si contribuie la sanatatea creierului. Pe masura ce se desfasoara tot mai multe studii care ne ajuta sa ne aprofundam intelegerea asupra modului in care turmericul actioneaza, precum si limitele beneficiilor acestuia, descoperim si ca exista moduri corecte si incorecte de a-l consuma. Principalul component din turmeric, curcumina, responsabila pentru beneficiile antiinflamatorii ale turmericului, este, de fapt, foarte repede metabolizata si nu este bine absorbita de corp.
In mod traditional, turmericul era consumat in tocanite, mancaruri gatite la tigaie si ceaiuri, in combinatie cu alte condimente cu efect de incalzire si grasimi. Acum stim ca toate aceste metode nu fac altceva decat sa mareasca asimilarea curcuminei in corp. Bio-piperina, compusul responsabil de iuteala piperului negru, consumata impreuna cu turmericul, impiedica ficatul sa metabolizeze prea rapid curcumina. Uleiul de cocos si alte grasimi incetinesc si ele acest proces si dau timp corpului sa foloseasca mai multa curcumina.
Aici intervine pasta aurie. Este usor de facut, versatila si extrem de eficienta. Dupa preparare, poate fi pastrata la frigider chiar si 2 luni si poate fi folosita pentru a da gust supelor, tocanitelor, sucurilor, smoothie-urilor, ceaiurilor si laptelui auriu.
Pasta aurie
Ingrediente
- 1 cana apa curata
- 1/2 cana pudra turmeric sau mai mult, pentru a ajusta consistenta
- 1/4 cana ulei de cocos extra virgin sau alte grasimi, ca ghee sau ulei de masline extravirgin
- 1 lingurita piper negru macinat
Mod de preparare
Se pune turmericul intr-o tigaie cu apa si se lasa la foc mic pana cand incepe sa capete consistenta unei paste groase. Se adauga piperul macinat si grasimea aleasa si se amesteca bine, adaugand apa sau turmeric, dupa caz.
Optional, se pot adauga si 1-2 lingurite de miere si 1-2 lingurite din alte condimente care merg bine cu turmericul, cum ar fi nucsoara, pudra de curry, scortisoara, cardamom sau sare, dupa gust.
Cand pasta a capatat consistenta dorita, se depoziteaza intr-un borcan cu capac etans si se pastreaza la frigider timp de 1-2 luni.
Se dilueaza 1-2 lingurite din aceasta pasta in apa calda si se poate folosi in sucuri, ceaiuri, smoothie, lapte auriu, unt de nuci, mancaruri gatite la tigaie, sosuri si alte feluri de mancare.