Turmericul este un rizom din familia ghimbirului. Aroma şi culoarea sa oferă multă consistentă bucătariei asiatice. În combinaţie cu mierea, însă, devine o forţă de neoprit.
Turmericul este folosit de sute de ani ca remediu medicinal în tratarea multor afecţiuni, însă doar recent stiinta a examinat componentele sale și modul în care proprietățile acestora pot fi de folos sănătății. De când a început să fie studiat, peste 5000 de studii au confirmat abilitățile de vindecare ale turmericului.
Turmericul poate modula genele și căile fiziologice, sprijină structura celulară, previne deteriorarea ADN-ului și ARN-ului, catalizează proteinele și ionii metalici și multe altele. Contribuția acestuia în tratarea mai multor tipuri de boli face din turmeric un super condiment.
Beneficiile turmericului
Conform studiilor, turmericul este eficient din urmatoarele motive:
Distruge celulele canceroase
Curcumina din turmeric ucide toate celulele canceroase lăsându-le pe cele sănătoase neatinse. Poate fi folosită ca tratament complementar în chimioterapie, mărind eficienţa acesteia. “Incă nu am descoperit un tip de cancer pe care să nu-l putem trata în mod eficient în laborator cu curcumina,” a declarat dr. Bharat Aggarwal, profesor de Medicina a cancerului la Universitatea din Texas, Centrul Oncologic Anderson.
Are proprietăţi antifungice
Uleiul de turmeric aplicat pe piele are efecte imediate, ciuperca disparând în decurs de o săptămână. Condimentul este mai puternic decât fluconazol, un medicament antifungic popular. In plus, este foarte eficient contra Candidei, o ciuperca parazită.
Are proprietăţi antioxidante
Curcumina este un pigment care dă turmericului culoarea galbenă şi este responsabilă de conţinutul antioxidant al acestuia. Oxidarea celulară deteriorează ADN-ul, un precursor important în boli precum cancer, arterioscleroza şi neuro degenerarea. Turmericul reduce inflamatia şi reduce stresul oxidativ.
Citeşte mai multe despre beneficiile turmericului pentru sănătate!
Poate înlătura metalele grele
Din cauza influenţelor din mediu, metalele grele au penetrat alimentele, apa şi aerul mai mult ca niciodata în istoria omenirii. Iar urmele efectelor lor se reflectă şi asupra ficatului. Turmericul stimulează producţia bilei, îmbunătăţeşte funcţia vezicii biliare şi contribuie la regenerarea celulelor ficatului.
Contribuie la sănătatea creierului
La originea unei boli neuro-degenerative stă inflamaţia. Abilităţile puternic antiinflamatorii ale turmericului neutralizează reacţiile inflamatorii din corp, cauzate de alimente, stres şi mediu. Turmeronul aromatic este un fitochimical din turmeric ce stimulează dezvoltarea şi regenerarea celulelor stem, permiţând neuronilor să comunice. Turmericul este studiat ca remediu în boala Alzheimer şi în efectele accidentului vascular.
Are proprietati antibacteriene
Turmericul ucide multe bacterii dăunatoare fără efecte secundare nocive. Fiind o plantă, corpul o poate metaboliza fără să fie afectat pe termen lung și fără să dezvolte rezistență - spre deosebire de antibioticele sintetice. Curcumina poate penetra membranele celulare și bariera creier-sânge pentru a acționa contra unor infecții precum cele cauzate de Staphylococcus aureus, Enterococcus faecalis, E.coli, Pseudomonas aeruginosa, H.pylori și multe altele. Din acest motiv turmericul este excelent și pentru afecțiunile gastrointestinale.
Din cauza acestor proprietăți, turmericul este aproape un remediu universal. Iar dacă îl combini cu miere, chiar devine panaceu!
Dacă ești interesat să afli cum îți poti crește imunitatea cu ajutorul turmericului citește acest articol.
De ce este mierea atât de specială?
În afară de gustul delicios, mierea este un superaliment. Bogată în nutrienți și cu un indice glicemic redus, mierea este antifungica și antibacteriană. Cu propriile sale abilități antiinflamatorii, mierea se combină excelent cu turmeric, completând beneficiile specifice ale acestuia.
- Mierea a dovedit că poate induce apoptoza celulară la celulele canceroase și previne deteriorarea produsă de radicalii liberi prin stres oxidativ.
- Mierea are un efect antibiotic mai bun decât medicamentele. Antibioticele au fost folosite abuziv, ducând la dezvoltarea rezistenței bacteriilor la acestea. Pe de altă parte, enzimele din miere produc peroxid de hidrogen, care inhibă dezvoltarea bacteriilor. Aplicată pe piele, conține o proteină numită defensin-1 (care face parte din sistemul imunitar al albinelor) care s-a dovedit responsabilă de combaterea bacteriilor rezistente la antibiotice.
- Mierea crudă de origine locală este un remediu eficient contra alergiilor sezoniere. Consumul unor cantități infime din flora locală, prin polenul procesat de albine, dezvoltă în corp anticorpii care permit tolerarea alergenilor. Și toate acestea fără efectele secundare cauzate de medicamente, că amețeli, gură uscată și alte reacții adverse.
Descoperă sortimentele de miere 100% naturală din magazinul VVV!
Turmericul ca remediu medicinal
Turmericul nu poate fi asimilat de corp în starea sa crudă. Catalizatorii care îi eliberează puterea vindecătoare sunt grăsimea, piperul negru și căldură. Pentru a-i mari bio disponibilitatea, în rețete, turmericul se amestecă cu o lingură de ulei de cocos sau măsline și se adaugă piper negru sau se amestecă cu apă fierbinte și se bea ca pe ceai.
Din cauza compușilor săi fitochimici de mare complexitate, turmericul este contraindicat împreună cu următoarele:
- Antacide (pot fi înlocuite cu bicarbonat de sodiu)
- Anticoagulante
- Medicamente pentru diabet
Turmeric cu miere
Ingrediente:
- 100 grame miere crudă, care nu a fost pasteurizată, nefiltrată
- 1 linguriță pudră de turmeric (ne-iradiat)
Mod de preparare:
- Se amestecă ingredientele într-un bol până la omogenizare.
- Se depozitează amestecul la temperatura camerei, într-un borcan de sticlă.
Se consumă zilnic.
Când te simți rău, mărește doză:
- Prima zi – ½ lingură la fiecare oră
- A două zi – ½ lingură la fiecare 2 ore
- A treia zi – ½ lingură de 3 ori pe zi
La administrare, nu înghiți compoziția imediat, ci las-o să se dizolve ușor în gură. Membranele bucale sunt foarte subțiri și vor permite absorbția mai rapidă a amestecului în sânge.
Descoperă şi alte reţete delicioase cu turmeric.
*Acest material are scop informativ si nu inlocuieste sfatul medicului. Informatiile prezentate nu au rolul de a diagnostica sau de a trata afectiuni medicale si nici de a inlocui medicamentele sau tratamentele prescrise de personalul medical autorizat. Efectele produselor pot varia in functie de varsta, stil de viata, metabolism, stare de sanatate etc. Echipa Viata Verde Viu nu isi asuma raspunderea privind calitatea produselor si eficienta acestora in tratament, utilizarea informatiilor de pe www.viataverdeviu.ro se face pe propria raspundere a utilizatorului.
Buna seara! Ceaiul de turmenic sau lapte cu turmenic este bun și pentru concentrare și pentru memorie?
Bună, Aurelia, Turmericul este asociat cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv pentru creier și funcțiile cognitive. Principalul compus activ din turmeric este curcumina, care are proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Inflamația cronică poate afecta negativ creierul și funcțiile cognitive. Curcumina din turmeric poate ajuta la reducerea inflamației, ceea ce ar putea avea beneficii asupra sănătății creierului. Combinația de turmeric cu lapte sau alte lichide poate îmbunătăți biodisponibilitatea curcuminei, ceea ce face ca beneficiile acesteia să fie mai ușor absorbite de organism. Cu prietenie, Manuela - Viata Verde Viu
Se poate lua zi de zi o linguriza?
Daaaa
Buna ziua ,daca consumi zilnic cate-o lingurita pe durata indelungata nu se poate sa apuci zahar ???Multumesc..
Noi recomndam cu miere, nu cu zahar.
Bună seara! Am văzut mai sus rețeta cu miere și turmeric ...se recomanda a se folosi zilnic ...exemplul dat pe trei zile ....după primele trei zile când se ajunge la de 3 ori pe zi jumate de lingură se incepe iar cu prima zi din ora in oră?Mulțumesc și spor în toate !
Doza recomandata pe timp indelungat este cea din prima zi. doar daca te simti mai slabit, mai rau maresti dozele.
Bună seara! Am văzut mai sus rețeta cu miere și turmeric ...se recomanda a se folosi zilnic ...exemplul dat pe trei zile ....după primele trei zile când se ajunge la de 3 ori pe zi jumate de lingură se incepe iar cu prima zi din ora in oră?Mulțumesc și spor în toate !
Buna ziua Se poate consuma turmeric cu apa.caldă daca eu am diabet si fac insulină?
Bună, Ne bucurăm că ai încredere în noi, însă nu suntem medici, suntem doar o echipă pasionată de un stil de viață sănătos care crede cu tăriei în remediile naturale și în ceea ce ne oferă natura. Te sfătuiesc să consulți și un medic, este foarte important în cazul problemelor de sănătate. Cu prietenie, Ana - Viața Verde Viu