Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Ortorexia sau atunci când devii obsedat de alimentația sănătoasă

Ortorexia sau atunci când devii obsedat de alimentația sănătoasă

Ortorexia este o tulburare de comportament alimentar ce se manifestă prin restricții majore și gânduri obsesive legate de mâncatul sănătos. Află care sunt cauzele, simptomele, efectele și posibilele modalități de remediere a acestei obsesii.

Ortorexia se camuflează sub identitatea unei alimentații sănătoase. De fapt, de la asta pornește. “Entuziasmul pentru mâncatul sănătos devine ortorexie doar după ce entuziasmul se transformă în obsesie”, spunea Steven Bratman, primul doctor ce a folosit termenul “ortorexie”.

Această tulburare implică suferință emoțională, autopedepsire și o diminuare graduală a alimentelor considerate sănătoase.  Ea devine tema centrală în majoritatea activităților de zi cu zi și sursa principală de stimă de sine, valoare și împlinire. Afectează în mod direct și relațiile cu ceilalți și viața socială în general, pentru că ocupă mult timp și respectarea multor reguli legate de mâncare.  

Cuprins

 

Cauzele ascunse ale ortorexiei

Cercetările asupra cauzelor bolii sunt încă insuficiente pentru că ea a fost relativ recent recunoscută și diagnosticată. Însă au fost evidențiați anumiți factori de risc, desprinși din analiza experiențelor celor ce suferă de ortorexie:

 

Cum îmi dau seama că sufăr de obsesia mâncatului sănătos? Simptome ortorexice

Poate ești atât de pasionat de mâncatul sănătos încât acorzi mult timp din ziua ta alegerii și preparării mâncării. Poate au început să te deranjeze tot mai multe “greșeli” în felul cum mănâncă ceilalți. Poate că nu-ți mai vine să ieși la majoritatea restaurantelor pentru că nu vei avea din ce alege. Poate că te învinovățești foarte mult dacă mănânci ceva “interzis”. Treptat, bucuria de a mânca sănătos poate deveni obsesie și poate pune stăpânire pe viața ta. 

Este important să observi ce tip de relație ai cu mâncarea. Pentru a înțelege acest lucru, articolul 5 întrebări esențiale pentru a înțelege relația ta emoțională cu mâncarea ți-ar putea fi foarte util.

Câteva semnale de alarmă sunt:

 

Care sunt efectele ortorexiei?

Obsesia pentru mâncarea sănătoasă îți poate afecta semnificativ fiecare plan al vieții. Din punct de vedere psihologic, poți dezvolta gânduri și/sau comportamente obsesive legate de mâncare, precum și sentimente puternice de frustare, teamă și vinovăție.  Devine tot mai greu să mănânci relaxat. 

Din punct de vedere fizic, restricțiile alimentare cresc gradual. Astfel, ortorexia te poate priva de nutrienții necesari  și asta influențează semnificativ procese importante precum funcția rinichilor, densitatea oaselor, fertilitatea și probleme de gândire. 

Boala mâncatului sănătos influențează puternic  planul social. Te poți surprinde refuzând ieșirile la masă pentru că nu ai încredere în restaurante. Poți petrece multe ore fie făcând cercetări despre surse sănătoase de unde să cumperi mâncare și reguli importante de nutriție. Treptat, te poți izola social din lipsa de timp, dar și pentru că devine tot mai greu să stai în preajma celor care nu împărtășesc convingerile tale.

Persoanele care suferă de această tulburare vorbesc de o scădere a calității vieții în general pentru că sunt macinanti constant de grijă. Fie că te stresezi pentru obiceiurile proprii, fie că faci eforturi mari să îi determini  și pe cei dragi “să mănânce mai sănătos”, poți să pierzi multă energie și bună dispoziție încercând să controlezi situația. 

Transport gratuit la toată gama de produse BIOCEAN!Sare celtică blog
 

Cum remediez această situație? Tratamentul ortorexiei

Obsesia pentru mâncarea sănătoasă produce un dezechlibru puternic în sistemul de autoreglare. Te poți surprinde consumat de griji, tot mai încordat și ușor iritabil. Devine din ce în ce mai greu să te relaxezi și să simți plăcere necondiționată. 

De aceea, este important să ceri un sprijin începând cu cineva care ți-e apropiat. De multe ori ascundem latura vulnerabilă și ne este teamă să ne afișăm  în fața cuiva exact cum suntem . 

Un factor esențial în tratamentul ortorexiei este înțelegerea. Învață despre manifestările psihologice și fizice în felul cum te simți. Datorită complexității bolii și a faptului că ascunde sub identitatea unei alimentații sănătoase, caută și ajutor specializat. Este recomandată psihoterapia alături de consultarea unui nutriționist. Așa poți învăța: 

Boala mâncatului sănătos este o dovadă clară că “ce este mult strică”. În căutarea unei vieți sănătoase, este posibil să nu mai avem timp să o trăim.  Alege varietatea, moderația și încrederea în propriul instinct de supraviețuire.  Este important să alegi o nutriție potrivită nevoilor tale, fară să devii rigid în privința principiilor. Felul în care mănânci este în continuă schimbare și ajută să te relaxezi că nu totul ține de control tău. Lasă-te să te bucuri mai mult în relația cu mâncarea. 

Articol scris de Isabela Stanciu - membru cofondator On Insitute și Psihoterapeut în terapie cognitiv-comportamentală și hipnoterapie

Mai multe informații despre mine și activitatea ON Institute aici:

Website | Facebook

#ortorexie #obsesia mancatului sanatos

Ce au mai parcurs alti cititori...

7 pasi pentru vindecarea diabetului de tip 2
Trateaza sciatica cu un plan alimentar personalizat
Intrebari si raspunsuri
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101