Ortorexia se camuflează sub identitatea unei alimentații sănătoase. De fapt, de la asta pornește. “Entuziasmul pentru mâncatul sănătos devine ortorexie doar după ce entuziasmul se transformă în obsesie”, spunea Steven Bratman, primul doctor ce a folosit termenul “ortorexie”.
Această tulburare implică suferință emoțională, autopedepsire și o diminuare graduală a alimentelor considerate sănătoase. Ea devine tema centrală în majoritatea activităților de zi cu zi și sursa principală de stimă de sine, valoare și împlinire. Afectează în mod direct și relațiile cu ceilalți și viața socială în general, pentru că ocupă mult timp și respectarea multor reguli legate de mâncare.
Cuprins
- Cauzele ascunse ale ortodoxiei
- Cum îmi dau seama că sufăr de obsesia mâncatului sănătos? Simptome ortorexice
- Care sunt efectele ortorexiei?
- Cum remediez această situație? Tratamentul ortorexiei
Cauzele ascunse ale ortorexiei
Cercetările asupra cauzelor bolii sunt încă insuficiente pentru că ea a fost relativ recent recunoscută și diagnosticată. Însă au fost evidențiați anumiți factori de risc, desprinși din analiza experiențelor celor ce suferă de ortorexie:
- Tendința spre perfectionism
- Nivelul ridicat de anxietate
- Conflicte personale nerezolvate
- Bullying
- Relații toxice
- Stimă de sine scăzută
- Experiențe traumatice
- Istoric plin de diete
- Nevoia exagerată de control
- Dorința copleșitoare de a fi plăcut
- Dorința de a fi slab
- Utilizarea mâncării pentru a crea o identitate
- Depresia
Cum îmi dau seama că sufăr de obsesia mâncatului sănătos? Simptome ortorexice
Poate ești atât de pasionat de mâncatul sănătos încât acorzi mult timp din ziua ta alegerii și preparării mâncării. Poate au început să te deranjeze tot mai multe “greșeli” în felul cum mănâncă ceilalți. Poate că nu-ți mai vine să ieși la majoritatea restaurantelor pentru că nu vei avea din ce alege. Poate că te învinovățești foarte mult dacă mănânci ceva “interzis”. Treptat, bucuria de a mânca sănătos poate deveni obsesie și poate pune stăpânire pe viața ta.
Este important să observi ce tip de relație ai cu mâncarea. Pentru a înțelege acest lucru, articolul 5 întrebări esențiale pentru a înțelege relația ta emoțională cu mâncarea ți-ar putea fi foarte util.
Câteva semnale de alarmă sunt:
- Atenția obsesivă la alegerile alimentare, planificare, preparare și consum
- Teama excesivă legată de boală
- Suferința emoțională și/sau dezgust în apropierea mâncărurilor interzise
- Rușine/sentiment de neadecvare, dacă se încalcă o “regulă de sănătate”
- Stres emoțional legat de mâncare
- Scăderea calității relațiilor atât personale, cât și profesionale
- Stima de sine și simțul de împlinire sunt dependente de respectarea stilului alimentar autoimpus.
- Obsesia pentru exerciții fizice
Care sunt efectele ortorexiei?
Obsesia pentru mâncarea sănătoasă îți poate afecta semnificativ fiecare plan al vieții. Din punct de vedere psihologic, poți dezvolta gânduri și/sau comportamente obsesive legate de mâncare, precum și sentimente puternice de frustare, teamă și vinovăție. Devine tot mai greu să mănânci relaxat.
Din punct de vedere fizic, restricțiile alimentare cresc gradual. Astfel, ortorexia te poate priva de nutrienții necesari și asta influențează semnificativ procese importante precum funcția rinichilor, densitatea oaselor, fertilitatea și probleme de gândire.
Boala mâncatului sănătos influențează puternic planul social. Te poți surprinde refuzând ieșirile la masă pentru că nu ai încredere în restaurante. Poți petrece multe ore fie făcând cercetări despre surse sănătoase de unde să cumperi mâncare și reguli importante de nutriție. Treptat, te poți izola social din lipsa de timp, dar și pentru că devine tot mai greu să stai în preajma celor care nu împărtășesc convingerile tale.
Persoanele care suferă de această tulburare vorbesc de o scădere a calității vieții în general pentru că sunt macinanti constant de grijă. Fie că te stresezi pentru obiceiurile proprii, fie că faci eforturi mari să îi determini și pe cei dragi “să mănânce mai sănătos”, poți să pierzi multă energie și bună dispoziție încercând să controlezi situația.
Cum remediez această situație? Tratamentul ortorexiei
Obsesia pentru mâncarea sănătoasă produce un dezechlibru puternic în sistemul de autoreglare. Te poți surprinde consumat de griji, tot mai încordat și ușor iritabil. Devine din ce în ce mai greu să te relaxezi și să simți plăcere necondiționată.
De aceea, este important să ceri un sprijin începând cu cineva care ți-e apropiat. De multe ori ascundem latura vulnerabilă și ne este teamă să ne afișăm în fața cuiva exact cum suntem .
Un factor esențial în tratamentul ortorexiei este înțelegerea. Învață despre manifestările psihologice și fizice în felul cum te simți. Datorită complexității bolii și a faptului că ascunde sub identitatea unei alimentații sănătoase, caută și ajutor specializat. Este recomandată psihoterapia alături de consultarea unui nutriționist. Așa poți învăța:
- Să înțelegi din punct de vedere medical ce are nevoie corpul tău
- Să afli informații de specialitate legate de nutrienți să construiești reziliența la stres
- Să adopți un stil flexibil de gândire
- Să păstrezi un echilibru între relaxare și control
- Să modifici și să diminuezi comportamente obsesive
- Să recapeți încrederea în felul în care corpul tău știe să funcționeze
Boala mâncatului sănătos este o dovadă clară că “ce este mult strică”. În căutarea unei vieți sănătoase, este posibil să nu mai avem timp să o trăim. Alege varietatea, moderația și încrederea în propriul instinct de supraviețuire. Este important să alegi o nutriție potrivită nevoilor tale, fară să devii rigid în privința principiilor. Felul în care mănânci este în continuă schimbare și ajută să te relaxezi că nu totul ține de control tău. Lasă-te să te bucuri mai mult în relația cu mâncarea.
Articol scris de Isabela Stanciu - membru cofondator On Insitute și Psihoterapeut în terapie cognitiv-comportamentală și hipnoterapie
Mai multe informații despre mine și activitatea ON Institute aici: