MinteCorpRelatii si familieParentingHrana vieLeacuri babestiNaturaContact

O noua abordare a cancerului

Dupa patru decenii de alimentare a razboiului "conventional" (interventie chirurgicala si chimioterapie) si "nuclear" (radioterapie) contra cancerului, unul din patru europeni vor fi diagnosticati cu aceasta boala in timpul vietii – dupa cum indica statisticile - si aceasta cifra se estimeaza ca va creste - ca si insasi evolutia bolii.

Este posibil ca acest colosal esec sa reflecte cat de putin inteleasa este boala si cat de gresita este directia in care s-au indreptat incercarile de a o preveni si trata?  

Intrebare fundamentala: Ce este cancerul?

Intrebarea fundamentala cu care trebuie sa incepem este urmatoarea - 'Ce este cancerul'? Pentru ca pâna nu gasim un raspuns concret la aceasta intrebare toate incercarile de a "preveni" si "trata" boala pe care nu o intelegem sunt destinate esecului.

In ultima jumatate a secolului, "Teoria Mutationala" a constituit explicatia de baza a cancerului; conform acesteia, mutatiile acumulate la nivel celular determina ca o partea dintre ele sa "innebuneasca," iar comportamentul lor "nebun" si "violent" sa declanseze o serie de evenimente distructive in codul inteligent al celulei (ADN) care in mod normal le fac sa se comporte 'civilizat' cu restul comunitatii multicelulare ca intreg (in alte cuvinte, cu corpul).

In acest context, celulele "razvratite" se multiplica necontenit si formeaza o tumoare care se raspândeste intr-o modalitate similara cu a crustaceului cu acelasi nume (cancer = in greaca inseamna "crab, rac"), in multe feluri simulând caracteristicile unui proces infectios in interiorul gazdei, pâna când excrescentele blocheaza procesele vitale, ducând in ultima instanta la deces.  

Conform acestei teorii, puternic influentata de teoria evolutiei lui Darwin, ceea ce determina evolutia celulelor sanatoase in unele canceroase este un proces foarte similar cu selectia naturala, adica mutatii aleatorii benefice pentru supravietuirea si reproducerea celulelor canceroase din cadrul unei tumori sunt in mod natural selectate si conservate, transformându-le in celule maligne.

Deteriorarea ADN-ului poate avea loc fie prin mostenirea unor secvente de ADN defectuoase ("gene bolnave" in familie) sau prin expunere la substante chimice care pot afecta AND-ul (tigarile de exemplu) sau prin radiere.

Celule canceroase

Desi aceasta teorie are si o anumita valenta explicativa, poate induce cu usurinta in eroare. De exemplu, una din legile fundamentale ale evolutiei este ca mutatiile aleatorii sunt in majoritatea cazurilor daunatoare, ducând aproape imediat la moartea celulara. Celulele canceroase, insa, par incredibil de "norocoase", pentru ca par sa progreseze de pe urma lor. In loc sa moara ca orice celula normala care sufera mutatii aleatorii, ele au o reactie exact opusa: devin aparent "nemuritoare", incapabile de a suferi moartea celulara programata asa cum se intâmpla cu celulele sanatoase.

Se pune atunci intrebarea daca intr-adevar intâmplarea si haosul sunt cele care duc la transformarea celulelor sanatoase in celule canceroase?

Mutatiile aleatorii joaca, cu siguranta, un rol major in aparitia si evolutia cancerului, insa nu ofera o explicatie completa. Un grup de cercetatori a oferit o explicatie mult mai cuprinzatoare. Ei considera ca mutatiile multiple activeaza un program "ancestral" de supravietuire celulara.

Cancerul ca activare a unui program ancestral de supravietuire

O noua teorie geniala, prezentata de cercetatorii Paul Davies de la Universitatea de Stat din Arizona si Charles Lineweaver de la Universitatea Nationala Australiana, ofera mai multe explicatii despre adevarata natura a cancerului. Iata ce spune Davies:

"Cancerul nu este o boala cauzata de o serie de celule egoiste si razvratite care se comporta urât, ci o extrem de eficienta reactie preprogramata la stres, perfectionata de-a lungul unei lungi perioade de evolutie."

In lucrarea mentionata, Davies si Lineweaver arata ca aceasta boala este un regres pe scara evolutiei, facând apel la un "instrumentar " vechi de cel putin un miliard de ani, care a ramas – de obicei in stare latenta – adânc inscriptionat in genomul nostru celular.  Davies numeste acest strat genetic subteran Metazoa 1.0 si acesta contine cai de semnalizare si programe care la un moment dat erau indispensabile predecesorilor nostri celulari ancestrali si proto-comunitatile lor timpurii pentru supravietuire intr-un mediu radical diferit.

loading...
loading...

Postat in categoria Corp

Etichete: anti-cancer, cancer, gene, simptom,

Adauga comentariul tau
Nume*
Url
Email
Comentariu

Articole Recente

Top 10 cele mai bune aplicatii mobile de sanatate si fitness

Top 10 cele mai bune aplicatii mobile de sanatate si fitness

Retete de post, in grai morosenesc

Retete de post, in grai morosenesc

Ce mananci pentru a fi mai creativ?

Ce mananci pentru a fi mai creativ?

Afla cum poti sa iti protejezi ochii cand lucrezi mult la calculator

Afla cum poti sa iti protejezi ochii cand lucrezi mult la calculator

Leurda, iarba gustoasa din codrul bunicilor

Leurda, iarba gustoasa din codrul bunicilor

Evenimente

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

Tabara verde viu de detoxifiere de primavara- Plaiul Foii 2019

Tabara verde viu de detoxifiere de primavara- Plaiul Foii 2019

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Scopul acestui site este de a promova un stil de viata sanatos si sustenabil in armonie cu natura .

SUNTEM PE RETELELE SOCIALE