Codul manierelor cere ca, atunci cand ragai, sa pui mana la gura si sa spui ”Scuze”, mai ales daca esti la masa. Dar ce faci daca ragai mult mai des decat ar fi normal?
Iti poti masca ragaielile, dar nu este o solutie pe termen lung. Important este sa afli care este cauza.
Ragaitul (eructatia) este ceva NATURAL
Ragaitul sau eructatia apare cand inghitim prea mult aer si abdomenul isi mareste volumul. Corpul elimina aerul si disconfortul abdominal in mod natural prin ragait.
Poti inghiti aer cand mesteci guma, cand vorbesti, cand mananci, cand devii agitat si respiri prea repede, cand fumezi, cand bei cu paiul sau respiri pe nas.
Exista si anumite alimente bogate in fibre, zahar sau amidon, despre care se stie ca produc gaze in exces, asa cum sunt bananele, fasolea, lintea, stafidele, ceapa, conopida sau painea din cereale integrale. Acestea sunt motive perfect normale pentru a ragai.
Cauze comune pentru ragait
Daca, insa, ragai mai des decat in mod normal sau poate chiar in exces, poate fi vorba de o afectiune medicala. In acest caz este important sa consulti un medic pentru a rezolva problema inainte de a se agrava.
Iata cateva afectiuni care pot provoca eructatia.
1. Boala de reflux gastroesofagian (GERD)
Cunoscut si ca reflux gastric, GERD este o afectiune des intalnita. Refluxul gastric sau o indigestie ocazionala nu sunt motive de ingrijorare. Medicul va pune diagnosticul de GERD daca simptomele se manifesta de doua sau mai multe ori pe saptamana.
In cazul acestei boli, sfincterul esofagian slabeste si continutul stomacului patrunde in esofagul inferior, ducand la aparitia unei senzatii de disconfort. Aproximativ 20% dintre oameni sufera de GERD.
2. Gastropareza
Aceasta este o tulburare in care muschii stomacului devin mai slabi. In mod normal muschii stomacului imping mancarea din stomac mai departe pe tractul diegstiv. In cazul gastroparezei, muchii sunt slabiti sau aproape paralizati, ceea ce ingreuneaza digestia si tranzitul alimentelor.
Eructatia este unul dintre simptome, dar poate fi insotita si de o senzatie de greata si voma.
3. Gastrita
Membrana stomacului devine iritata, inflamata sau erodata de gastrita cronica sau acuta. Acest lucru poata sa apara in urma unei infectii, a infestarii cu H. Pylori sau a refluxului biliar. Simptomele includ balonarea, indigestia, greata, sughitul sau ragaitul (ca incercari ale corpului de a se elibera de senzatia de disconfort).
4. Ulcerul peptic
Persoanele care sufera de stres in exces, au o dieta nesanatoasa sau sunt infectate cu H. Pylori pot suferi de ulcer peptic.
Ulcerul apare in conditiile in care acidul gastric erodeaza membrana tractului digestiv la nivelul esofagului, al stomacului sau al partii superioare a intestinului subtire.
5. Intoleranta la lactoza
Cei care sufera de intoleranta la lactoza nu au enzima lactaza care sa descompuna zaharurile din lapte. Prin urmare, intr-un interval de 30 min si pana la 3 ore de la consumul de lactate vor manifesta gaze, balonare sau diaree. Aproape 65 % dintre oameni sufera de intoleranta la lactoza intr-o masura sau alta.
6. Asimilarea incorecta a fructozei sau a sorbitolului
Aceste doua tipuri de zahar sunt adaugate deseori in dulciurile procesate sau alte tipuri de alimente. Fructoza este prezenta si in mod natural in fructe.
Indiferent de sursa, intoleranta poate sa apara la oricare dintre aceste zaharuri. Pentru a identifica o potential intoleranta se vor urmari simptomele de gaze, balonare si diaree.
7. Bacteria H. Pylori
Bacteria H.Pylori este o cauza comuna a ulcerelor peptice (sau de stomac). Multi oameni au bacteria dar fara sa se imbolnaveasca.
Daca apar simptome gastrointestinale precum dureri de stomac, greata, pierderea poftei de mancare, balonare sau ragaieli frecvente, trebuie consultat un medic pentru a vedea care este cauza si a primi tratamentul adecvat.
Cauze mai putin comune ale ragaitului
8. Boala celiaca
Glutenul este prezent in alimente pe baza de faina, ca painea, pastele sau biscuitii. Insa glutenul este o proteina care actioneaza ca agent de legare in multe retete si alimente. Intoleranta la gluten poate fi o cauza a ragaielii.
9. Sindromul dumping
Acest sindrom apare in general dupa interventia de micsorare a stomacului in cazul persoanelor obeze care vor sa piarda in greutate. Stomacul isi elimina continutul in intestinul subtire inainte ca digestia sa fie complet facuta.
10. Insuficienta pancreatica
Pancreasul este o uzina care produce enzime. Avem nevoie de aceste enzime pentru digestia alimentelor. Daca acesta functioneaza sub nivelul optim, alimentele nu sunt digerate suficient.
Concluzii
Toate aceste afectiuni pot cauza complicatii daca nu sunt tratate la timp. Trebuie consultat un medic pentru a depista cauza. Pentru a ajuta medicul sa inteleaga ce se intampla in tractul gastrointestinal, este bine sa se faca, in prealabil, o lista cu toate simptomele, frecventa lor, durata, precum si alte observatii care sunt considerate utile.
Sursa utilizata: https://www.care2.com/greenliving/10-reasons-youre-burping-so-much.html
Am mereu refluxs gastric în special.dupa masă