Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Cum îţi dai seama dacă ai un metabolism lent sau rapid

Cum îţi dai seama dacă ai un metabolism lent sau rapid

Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât metabolismul încetinește. Află care sunt simptomele unui metabolism lent și ce măsuri poți lua pentru a ajuta la accelerarea metabolismului.

Cu cat inaintam in varsta, cu atat metabolismul incetineste. Insa alimentatia si stilul de viata pot avea un impact major asupra acestuia. Si acest lucru se poate perfectiona odata cu varsta – ne putem bucura de un metabolism rapid la 30, 40 si chiar la 50 de ani!

Un metabolism rapid te ajuta sa iti mentii cu usurinta greutatea, sa arzi grasimile rapid si sa te simti bine in corpul tau. In plus, te vei bucura de o minte limpede si un nivel de energie constant pe tot parcursul zilei fara caderile de energie de dupa amiaza care ii face pe multi sa apeleze la bauturi energizante, cu cofeina.

Din pacate, nu multe persoane intra in aceasta categorie. Dimpotriva, cei mai multi se plang de un metabolism lent.

Exista, insa, cateva masuri ce pot fi luate pentru a accelera metabolismul, a dobandi o mai buna concentrare si un nivel optim de energie, indiferent de varsta.

Iata cateva simptome clasice ale unui metabolism lent:

Weekend Inedit cu Transport Gratuit - Comandă minimă 50 lei! - blogPână la 50% la ingrediente BIO pentru prăjituri delicios de sănătoase! - blogSare celtică blogComandă acum Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! blog
 

Nu poti scapa de kilogramele in plus

In cazul unui metabolism lent, corpul ia in greutate foarte usor si pierde kilogramele in plus cu mare dificultate, mai ales in jurul taliei. Chiar si un program de exercitii fizice sau anumite diete care poate in trecut dadeau rezultate, acum se vor dovedi a fi ineficiente.

Gaze si balonare

Esti balonat si ai gaze dupa fiecare masa? Nu esti singurul! Aproape 70 de milioane de occidentali sufera de o afectiune digestiva, fie ca sunt arsuri gastrice, intestine permeabile, o digestie proasta si o asimilare improprie a nutrientilor. Aceste probleme pot cauza aparitia durerilor in corp, a deficientelor nutritionale, a oboselii si a starii de inflamatie si duc la incetinirea metabolismului.

metabolism

Dezechilibre hormonale

Cand metabolismul incetineste, hormonii au si ei de suferit. Parul devine uscat, subtire si incepe sa cada. Extremitatile corpului se adapteaza cu dificultate la temperaturi scazute. 

Dezechilibrul de zahar din sange

Dezechilibrul de zahar din sange se manifesta printr-o pofta frecventa de dulciuri (carbohidrati), senzatie de foame la fiecare cateva ore, stari de iritabilitate daca foamea nu este potolita rapid, precum si tendinta de “a da iama” in produse alimentare nesanatoase, ca chipsuri sau prajituri. Fluctuatiile bruste ale zaharului din sange vor duce la pierderea energiei, ceata mentala si o nevoie coplesitoare de somn in jurul orei 15:00.

Daca aceste simptome iti sunt familiare, nu te ingrijora, exista si solutii!

Iata cum iti poti accelera metabolismul si arde grasimile

Corpul tau nu este un cont de economii, ca sa calculezi cate calorii intra si cate ies; este mai degraba un laborator de chimie. Alimentele pe care le consumi si stilul de viata pot determina daca organismul va prospera sau va avea de suferit. Poate suna descurajant, insa este, de fapt, o veste buna, pentru ca de indata ce stii ce ai de facut, poti prelua controlul asupra propriului tau corp si il vei ajuta sa isi atinga potentialul maxim de sanatate.

Iata cateva sfaturi care te ajuta sa-ti accelerezi metabolismul:

Educa-ti corpul sa arda grasimi

Programeaza-ti ultima masa a zilei astfel incat sa existe o fereastra de 12-14 ore in care corpul sa tina post (pe timpul noptii). Astfel va fi pregatit sa arda grasimi a doua zi dimineata. Ia micul dejun la 1-2 ore dupa ce te-ai trezit, pentru a preveni fluctuatiile prea mari de zahar in sange, care iti pot afecta energia si dispozitia.

De asemenea, daca renunti la gustarile dintre mese si iti programezi mesele principale la fiecare 4-6 ore, productia de insulina va fi constanta si corpul va folosi depozitele de grasime ale corpului ca sursa de energie. Pentru a evita poftele alimentare, consuma proteine de calitate; grasimi sanatoase si multe fibre la fiecare masa.

Elimina intolerantele alimentare

Intolerantele alimentare cauzeaza o serie intreaga de probleme de sanatate, printre care intestinele permeabile, reactii imunitare si inflamatie cronica, toate cu efecte negative asupra metabolismului.

Eliminarea principalilor vinovati – gluten, lactate, soia, oua, porumb, alune, indulcitori – deseori ajuta corpul sa isi poata regla singur greutatea si accelereaza metabolismul!

Bea multa apa

Hidratarea a aratat ca poate accelera metabolism cu pana la 30%. Pe de alta parte, o deshidratare de doar 5% poate afecta performantele fizice, starea de vitalitate, capacitatea de concentrare si accentueaza starea de oboseala. De aceea este bine sa te hidratezi corespunzator pe tot parcursul zilei. Singurul moment in care e bine sa eviti apa este la ora mesei, pentru a evita diluarea enzimelor digestive de care ai nevoie pentru a facilita asimilarea alimentelor.

Fa exercitii de mare intensitate

Ia-ti adio de la orele de alergat pe banda. Exercitiile de rezistenta ca alergatul pe distante lungi pot fi chiar daunatoare corpului (ducand la pierdere musculara), pot stresa sistemul imunitar si chiar sa duca la cresterea in greutate. Pentru a invata corpul sa arda grasimi, trebuie sa adopti exercitiile intense, de tip HAIT (exercitii pe intervale de intensitate). Daca iti incepi ziua cu ele, vei cauza un deficit de oxigen pe care corpul va incerca sa-l compenseze intreaga zi, ceea ce va duce la o ardere accentuata a grasimilor.

Invata sa-ti gestionezi stresul

Stresul este un element nelipsit din viata noastra de zi cu zi, insa cand acesta devine cronic, hormonul stresului, cortizolul, incepe sa aiba efecte negative asupra corpului, ducand la pierdere musculara si acumulare de grasimi. Pentru a-ti accelera metabolismul, adopta strategii de eliminare a stresului: mediteaza, petrece timp cu cel mai bun prieten sau fa o baie fierbinte si relaxanta cu ulei de levantica si lumanari.

Nu face compromisuri cu somnul

Ai nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte. Odihna suficienta va stimula hormonul de crestere uman (care ajuta la arderea grasimilor) si va potoli hormonii foamei. Studiile arata ca privarea de somn poate impiedica pierderea in greutate chiar si in conditiile unei diete eficiente, asa ca nu-ti sabota singura/a eforturile depuse pierzand noptile. O singura noapte pierduta afecteaza metabolismul, ducand la cresterea in greutate si favorizand dezechilibrarea glicemiei.

 

SURSE

https://www.mindbodygreen.com/articles/how-to-tell-if-you-have-a-fast-or-slow-metabolism

#metabolism

Ce au mai parcurs alti cititori...

9 lucruri care iti schimba metabolismul
5 trucuri prin care inveti corpul sa arda grasimi, in loc sa le depoziteze
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101