NASTURELUL (Denumirea stiintifica: Nasturtium officianale)
O planta acvatica, care se gaseste langa izvoare si fluxuri lente de apa in miscare, nasturelul este o sursa de nutrienti, de multe ori trecuta cu vederea. Se mai numeste si brancuta, macris de balta sau nasturas. Este o planta atractiva, suculenta, cu frunzele usor dantelate, care, in timpul verii (din luna iunie pana in septembrie), produce flori mici albe, care devin pastai mici, cu doua randuri de seminte comestibile. Nasturelul a fost cultivat in Europa, Asia Centrala si America de milenii, pentru utilizare atat ca produs alimentar cat si ca medicament.
Una dintre cele mai bune aspecte culinare ale nasturelului este versatilitatea sa. Acesta, poate fi folosit in salate, in combinatie cu spanacul proaspat, aburit si consumat ca o leguma si in supe pentru o aroma subtila, piperata. Este, de asemenea, un ingredient standard pentru sandwich-uri iar in Marea Britanie pentru ceai.
Deoarece nasturelul creste in apa, el trebuie sa fie bine spalat, apoi inmuiat timp de o jumatate de ora in apa rece, pentru a elimina orice poluanti, paraziti sau alte impuritati. Nasturelul poate fi scufundat in apa si depozitat in frigider timp de doua-trei zile. Inainte de a-l consuma, se spala din nou si se separa frunzele de fibre si radacini.
Beneficiile Nasturelului in sanatate
Nasturelul si-a castigat reputatia ca o planta vindecatoare de foarte mult timp. In jurul anului 400 i.Hr., Hippocrate a infiintat primul spital de pe insula Kos, aproape de un flux de apa, pentru a se asigura ca nasturelul proaspat este disponibil pentru tratarea pacientilor. In anii 1700, Nicholas Culpeper, a crezut ca nasturelul curata sangele. Stiinta moderna a identificat mai mult de 15 vitamine si minerale esentiale continute in aceasta planta - mai mult fier decat spanacul, mai mult calciu decat laptele, si mai multa vitamina C decat o portocala.
Nasturelul este foarte scazut in calorii, dar contine fitonutrienti si antioxidanti, cum ar fi izotiocianatul, cu o multime de proprietati de prevenirea bolilor. Gluconasturtiin, un compus glucosinolat, furnizeaza aroma piperata, continuta in frunze si tulpini si furnizeaza izotiocianat fenetil, dovedit a inhiba compusii cancerigeni.
Vitamina K este, de departe, cel mai important nutrient din nasturel, cu 312% din valoarea zilnica recomandata. Ajuta la formarea si intarirea oaselelor si limiteaza prejudiciului neuronal din creier, care este de ajutor in tratarea bolii Alzheimer. Exista, de asemenea, vitamina C, cu 72% din valoarea zilnica necesara, urmata indeaproape de vitamina A, cu 64%. Vitamina C ofera puterea de a opri racelile si gripa, ajuta la mentinerea tesutului conjunctiv sanatos si pentru a preveni deficienta de fier. Vitamina A, de asemenea, cunoscuta sub numele de retinol, este esentiala pentru un sistem imunitar care functioneaza corect si produce pigmenti in retina ochiului, o absenta a acesteia poate provoca orbirea noaptea.
Manganul, un cofactor pentru enzima antioxidanta superoxid dismutaza, si calciul, pentru oase si dinti puternici, vin in doze mari atunci cand consumati nasturel. Flavonoidele antioxidante, cum ar fi carotenul ß, zeaxantina si luteina, protejeaza de cancer pulmonar si cancer de gura. Complexul de Vitamine B: riboflavina, niacina, vitamina B6 (piridoxina), tiamina, si acid pantotenic, toate sunt importante pentru mentinerea functiilor celulare metabolice la performante de varf.
Informatii nutritionale
O portie de Nasturel (100 de grame):
Per portie
Calorii……………………………………………………………………...11
Proteine……………………………………………………………..……..2 g
Carbohidrati……………………………………………………………...1 g
Studiile efectuate pe Nasturel
Consumul zilnic de nasturel are capacitatea de a reduce semnificativ deteriorarea ADN-ului si celulelor sanguine. Un proiect de cercetare, de doi ani, la Universitatea din Ulster, a demonstrat ca nasturelul protejeaza impotriva deteriorarii ADN-ului, provocata de radicalii liberi.
Oamenii de stiinta au examinat un compus derivat, numit izotiocianat feniletil (PEITC) si au constatat proprietati anticancerigene semnificative. Studiile asupra orbirii au implicat 60 de barbati si femei care au consumat aproximativ 1 ½ cesti de nasturel proaspat in fiecare zi, timp de opt saptamani. Rezultatele au fost pozitive, inclusiv au constatat o reducere a nivelului de trigliceride din sange cu o medie de 10% si o crestere a luteinei si a continutului de betacaroten (33% pana la 100%), ceea ce a condus la o rata scazuta a bolilor oculare cum ar fi cataracta si degenerescenta maculara.
Unele cercetari stiintifice au constatat ca nasturelul poate suprima dezvoltarea celulelor canceroase la san.
Reteta sanatoasa cu Nasturel:
Salata de Nasturel, spanac si para
Ingrediente:
- 2 cesti de nasturel
- 2 cesti de spanac, tocat
- 1 para, (1 mare sau 2 medii)
- sare si piper, dupa gust
- 1 morcov, tocat
- 1 lingura seminte de susan, prajite
Sosul:
- 1 lingura de ghimbir proaspat, tocat
- ¼ cana otet de orez
- ¼ cana de unt de migdale
- 1 ½ linguri de zahar (sau miere naturala)
- 2 linguri de apa sau mai mult, daca este necesar
- ½ lingurita pasta de ardei iute, sau dupa gust
- ½ lingurita de sare
- 3 linguri de ulei de susan prajit
Procedura:
- Puneti nasturelul si spanacul intr-un castron mare. Se taie in felii para. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust.
- Puneti toate ingredientele sosului intr-un blender si amestecati pana se omogenizeaza. Puneti sosul peste salata si garnisiti cu morcov ras si/sau seminte de susan (eventual usor rumenit).
Rezumat
O planta perena, bogata in nutrienti, creste in mod spontan, in jurul surselor de apa, nasturelul a fost cunoscut de secole ca o planta extrem de hranitoare, atat pentru consum cat si pentru vindecare. Utilizat in sandwich-uri, salate si aburit ca o garnitura, adauga un gust picant, piperat si are o serie de minerale si vitamine - mai mult fier decat spanacul, mai mult calciu decat laptele si mai multa vitamina C decat o portocala!
Vitaminele A, C si K, si fitonutrientii, cum ar fi izotiocianat si gluconasturtiin din nasturel, intaresc oasele, limiteaza deteriorarea neuronala, lupta impotriva infectiilor, ajuta la mentinerea tesutului conjunctiv sanatos si previne deficienta de fier. Studiile au descoperit compusul PEITC in nasturel, care poate suprima dezvoltarea celulelor de cancer de san si previne deteriorarea ADN-ului.Tineti cont totusi de faptul ca nasturelul de apa stagnanta poate gazdui paraziti daunatori sau agenti patogeni, asa ca spalati bine inainte de consum, mai ales daca nu cunoasteti sursa de provenienta.
Surse pentru acest articol:
http://foodfacts.mercola.com/watercress.html
http://www.medicalnewstoday.com/articles/63314.php
http://www.sciencemuseum.org.uk/broughttolife/people/nicholasculpeper.aspx
http://www.nutrition-and-you.com/watercress.html
http://nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2718/2
http://www.watercress.com/history.aspx - nasturelul