Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Minte
  4. Kit de reducere a stresului, pentru vremuri in schimbare

Kit de reducere a stresului, pentru vremuri in schimbare

Actuala criza economica marcheaza un punct de cotitura semnificativ in schimbarile globale care se produc. Comunitatea globala este chemata sa-si schimbe mentalitatea de la castigul personal in detrimentul celorlalti - la un sistem mai echilibrat de

Actuala criza economica marcheaza un punct de cotitura semnificativ in schimbarile globale care se produc. Comunitatea globala este chemata sa-si schimbe mentalitatea de la castigul personal in detrimentul celorlalti - la un sistem mai echilibrat de grija fata de drepturile si nevoile celorlalti oameni. Sistemele si societatile s-au indepartat de inima si de valorile de baza - cooperare, echitate, grija fata de ceilalti si fata de tot. Pentru multi oameni speranta se diminueaza. Cu toate acestea, multi simt ca lucrurile au fost intoarse pe dos pentru a deveni asa cum trebuie.Din pacate, aceasta realiniere determina un stres marit si imense caderi economice, care ne afecteaza pe toti.

Este evident ca procesul de realiniere financiara nu se va  face rapid, dar, in cele din urma, stresuluise poate stabiliza. Fiecare pas facut de persoanele ce  iau deciziile importante, catre a avea grija in mod semnificativ de oamenii obisnuiti, va  fi un pas mai aproape de momentul in care clasa de mijloc si cea de jos vor putea sa  respire mai usor.Oamenii trec prin diverse stari emotionale, atunci cand apare o criza:  soc, negare, furie, vinovatie, disperare si altele. Acest proces este dureros, totusi,  ajuta la eliberarea de incarcatura socului din mintea, emotiile si sistemul nostru  nervos. Dupa aceasta faza, este mai usor pentru inima sa se redeschida.

Apoi, cu  un efort sincer, oamenii pot incepe sa recladeasca capacitatea lor de a face fata,  pe masura ce dobandesc mai multa claritate si incredere in a merge mai departe.Procesul de recuperare nu este la fel pentru toata lumea, datorita diverselor situatii si  a diferentelor in alcatuirea individuala. Dar fiti incurajati ca puteti crea pe parcurs un punct de cotitura psihologica si puteti creste capacitatea voastra de a face fata eficient  - in special daca lucrati prin intermediul provocarilor din relatia cu ceilalti oameni.

Creand un punct de cotitura

Atunci cand se petrece o criza semnificativa (precum actuala transformare economica care afecteaza atat de multi oameni), nivelul nostru de toleranta la stres seaca datorita socului initial si a durerii emotionale. Devenim coplesiti, ceea ce ne inhiba  capacitatea de a face fata situatiei. Cu toate acestea, este perfect de inteles de ce ne simtim in acest mod.Initial, poate fi de folos sa experimentam si sa eliberam acumularea emotionala  de soc, durere, furie si disperare, sau, doar sa ramanem linistiti cu noi insine si cu  durerea noastra. Dupa aceasta prima faza, indiferent de cat timp ne ia, in cele din  urma, trebuie sa ne gandim sa avem grija de noi si sa ne preocupam de sanatatea  noastra. Apoi, putem face pasi simpli pentru a incepe sa compensam efectele  stresului, ceea ce va face ca recuperarea noastra sa fie mai usoara. Inteleg ca la  inceput este dificil, dar sugestiile simple din acesta brosura ne pot ajuta la a ne face mai usoara reconectarea cu securitatea si puterea noastra interioara.

Desi nu putem face ca provocarile si anxietatile noastre sa dispara brusc, ne putem reseta capacitatea de a ne mentine mai usor. Atunci cand luam masuri sa reducem stresul acolo unde putem, acest lucru adauga tarie si claritate in alegerea drumului nostru printre provocarile mai dificile.Desi lucrurile „sunt asa cum sunt”, putem incepe sa facem o intorcere psihologica in  noi insine, astfel incat stresul excesiv nu va crea o spirala descendenta in sanatatea noastra. Putem compensa stresul cu ajutorul unor practici simple, ce faciliteaza  schimbarile de atitudine si reduc pierderea de energie. Acest lucru va creste gandirea  clara, referitoare la cum putem dobandi ajutorul necesar pentru noi si familiile noastre.

Cand experimentam un stres crescut, adesea este dificil sa auzim unele lucruri care ne pot ajuta cel mai eficient. Astfel, in aceasta brosura voi dezvolta in cateva modalitati diferite unele teme importante, pe care eu simt ca ar putea fi cele mai utile. Iata cateva practici ce ne ajuta sa reducem stresul si sa resetam sistemul nostru sa mearga inainte, in aceste vremuri schimbatoare

1. Comunicati si interactionati cu ceilalti.

Unul dintre lucrurile cele mai importante pe care le puteti face este sa comunicati simtamintele voastre cuiva, sau unui grup de oameni ce trec prin experiente similare.

Apoi angajati-va in a va ocupa de ceilalti si a oferi suport emotional. Asta va ajuta in special in a va redeschide inima, ceea ce creste echilibrul emotional si taria sufleteasca. Atunci cand radeti sau plangeti impreuna cu cineva, adesea exista o imensa eliberare benefica. Candcomunicarea stresului oamenii se aduna pentru a se sustine reciproc, energia intregului colectiv multiplica beneficiile pentru fiecare. Se stie ca cooperarea energetica colectiva poate creste ghidarea intuitiva si solutiile eficiente pentru problemele ivite.

Cand intr-un grup de oameni acestia „sunt in inima” si nu doar in minte, sustinerea colectiva  ii ajuta sa-si ridice starea de spirit, care, la randul ei, ajuta la eliberarea stresului  acumulat si a anxietatii impovoratoare. Daca cautati, este posibil sa gasiti un grup de oameni care se intalnesc pentru a aborda aceleasi probleme care va preocupa si pe voi. Multi oameni pot simti o rezistenta in a se afla in preajma altora; dar, in perioadele de criza si stres, suportul grupului poate fi folositor. Adesea, poate preveni stresul acut care va poate afecta  sanatatea. De asemenea, puteti gasi pe internet grupuri interactive, blog-uri si alte  servicii utile.

2. Re-deschideti simtamintele.

Este normal ca la debutul unei crize simtamintele noastre sa se inchida, mai ales in timpul socului initial si al fazei de furie. Atunci cand mintea noastra lucreaza prea mult fara intelepciunea inimii, are tendinta sa se supraincarce datorita simtamantului de pierdere si atunci sistemul nostru se inchisteaza in furie, frica si disperare. Este de inteles sa experimentati asta, dar este cu adevarat important sa redeschideti,  asa cum puteti, conexiunea inimii voastre cu ceilalti oameni. Atunci cand inima  voastra se redeschide, increderea si siguranta de sine se pot reintoarce treptat. Sa fiti rabdatori cu acest proces si sa aveti compasiune fata de voi insiva.

O buna modalitate de a va redeschide simtamintele inimii, este de a oferi celorlalti  bunatate si sustinere plina de compasiune, sau de a va oferi voluntar sa-i ajutati  pe cei ce au nevoie, chiar si atunci cand si voi aveti nevoie. Chiar si micile acte  de bunatate si compasiune pot face o mare diferenta. Aceasta este una dintre  modalitatile cele mai rapide de a va pune pe picioare si de a reduce stresul  care, altfel, ar fi putut sa va afecteze sanatatea. Cercetarile arata ca bunatatea si  compasiunea elibereaza hormoni benefici, care ajuta la echilibrarea si restabilirea  sistemului vostru. Ingrijorarea si nesiguranta cresc hormonii de stres, chiar si atunci  cand simtiti ca aveti motive bune de ingrijorare. Mult stres poate fi redus avand grija de ceilalti si interactionand mai mult cu ei.

Daca probleme de sanatate va impiedica sa va intalniti cu alti oameni, inca puteti  beneficia, transmitand celorlalti bunatate si compasiune autentica. Daca sunteti  legati de casa, incercati sa aveti vizitatori, astfel incat sa le puteti comunica  simtamintele voastre, ceea ce va ajuta sa eliberati o parte din presiunea emotionala. Daca acest lucru nu este posibil, incercati ca, cel putin, sa comunicati cu ceilalti prin scrisori, telefon sau e-mail.

3. Practicati aprecierea si recunostinta.

Un exercitiu util pentru reducerea stresului si re-echilibrarea emotionala este ca in  fiecare zi sa trimiteti simtaminte autentice de recunostinta catre cineva, sau ceva - copil, membrii familiei, animale de companie, sau alte persoane fata de care simtiti  recunostinta sincera. Este important ca sa simtiti din inima acest lucru, nu doar din  minte, deoarece simtamintele de apreciere activeaza sistemul biochimic al corpului,  ce ajuta la diminuarea stresului si stabilitatea psihica. S-a dovedit ca practica recunostintei si a aprecierii ajuta oamenii sa se reconecteze cu simtamintele de speranta si cu initiativa inimii de a merge progresiv mai departe.

4. Descresteti drama.

Un alt mod eficient de a opri pierderea de energie si de a reduce anxietatea este acesta: nu hraniti tendinta de a „dramatiza” in momentele critice. Atunci cand in mintea noastra se invart constant ganduri de vinovatie, manie si proiectii de „soarta trista”, acestea cresc drama, ceea ce face ca intotdeauna starea sa se agraveze.  Adaugand drama unei situatii, se orbeste discernamantul intuitiv de care avem  nevoie pentru a gasi cele mai eficiente cai de a naviga printre probleme.

Incepeti sa practicati incercand sa reduceti drama atunci cand impartasiti altora.  Atunci cand cu adevarat impartasim simtamintele noastre cu ceilalti, asta reduce  tendinta de a amplifica si repeta partea dificila a situatiilor - si creste tendinta  de a intari si incuraja sustinerea si solutiile echilibrate. In mod natural, va exista  o oarecare drama atunci cand ne exprimam simtamintele celorlalti. Dar, atunci  cand drama excesiva continua, aceasta va bloca solutiile deoarece seaca mintea  si emotiile, facandu-ne sa ne simtim mai rau. Practicati reducerea dramei, dar incercati sa nu va judecati pe voi sau pe ceilalti pentru ca o creati. Toti fac tot ceea ce pot pentru a deveni mai stabili si siguri. Incercati sa aplicati compasiunea in toate interactiunile voastre.

Mai multe sugestii pentru reducerea dramei:

Cand constatati ca dialogul interior se amplifica cu ingrijorare excesiva, proiectii de frica, sau ca dramatizati partea neagra a lucrurilor, atunci sa va spuneti cu blandete: „Asta nu ajuta sa schimb ceva care s-a petrecut deja; nu face decat sa inrautateasca situatia”. Apoi, faceti o incercare sincera de a va realinia gandurile si sentimentele, cu acelea care va sustin nevoile si obiectivele. S-ar putea ca sa nu puteti opri toata drama interioara, dar, puteti sa reduceti efectiv pierderea de energie si sa depasiti, cu ajutorul acestui exercitiu, deficitul datorat stresului.

Continua amplificare a furiei, frici si anxietatii, elibereaza in tot corpul nivele excesive de hormoni ai stresului, precum cortizonul si adrenalina. Pe termen lung, acest lucru poate determina o cascada de probleme fizice, impreuna cu posibile dezechilibre mentale si emotionale. Practicand reducerea dramei, energia pe care o salvati ajuta la echilibrare, claritate si initiativa pozitiva.
Aveti grija sa nu va auto-judecati daca uneori esuati. Este bine, toti o facem. Doar va reafirmati angajamentul inimii voastre ca veti practica si treceti mai departe. Fiecare mic efort pe care il faceti va ajuta cu adevarat.

 5. Gestionati-va reactiile la noutati.

In aceste vremuri de instabilitate economica si globala, este important ca sa nu  amplificati stresul prin proiectarea celui mai prost scenariu posibil, atunci cand  urmariti stirile. De aceea este atat de important sa practicati ascultarea si vederea  stirilor, dintr-o stare neutra si sa rezistati tentatiei de a deveni emotivi si a fi obsedati  de partea negativa a fiecarui lucru.

Ne putem mentine pozitia si propriile opinii in  timp ce gestionam cat de multa drama emotionala negativa atasam evenimentelor si  informatiilor dezamagitoare, in timpul si dupa difuzarea stirilor. Aici se acumuleaza o  mare parte din stresul nostru. Ascultand sau privind stirile dintr-o pozitie mai neutra,  putem evita sa aducem energie emotionala excesiva in rederularea evenimentelor,  rederulare ce poate intensifica furia, frica sau anxietatea. Exista o diferenta intre a evalua o chestiune si a fi obsedat emotional de ea. Practicarea neutralitatii ne  poate ajuta sa gestionam cheltuiala noastra de energie emotionala si sa evitam  supraincarcarea cu stress.

Cand ne aflam intr-o stare de stres extrem si anxietate, poate fi util sa gestionam  cantitatea de stiri pe care o urmarim. Multi oameni se tem sa urmareasca stirile la  TV fiindu-le frica de ceea ce ar putea vedea si, de asemenea, fiindu-le tema si sa nu  le urmareasca - daca pierd ceva important? Cand experimentati anxietate puternica si depresie, reducerea ocazionala a stirilor poate ajuta la diminuarea intensitatii temerilor si anxietatii noastre. Intensitatea este cea care face ca, uneori, frica si anxietatea sa para de nesuportat. Trebuie sa vedeti daca reducerea stirilor va ajuta,  ca si pe multi altii. Trebuie sa decideti, bazandu-va pe incarcatura de stres si pe  sensibilitatea naturii voastre emotionale la dramele mediatice constante din jurul  stirilor ce amplifica furia si frica.

Totul se refera la gestionarea asimilarii mediatice,  in conformitate cu evaluarea sincera a situatiei voastre particulare. Nu ar trebui sa  judecam mass media, deoarece suntem responsabili de ceea ce privim si de cum  reactionam la lucrurile vazute. Este lucrul nostru sa echilibram si sa gestionam  expunerea si perceptiile noastre despre modul in care stirile ne afecteaza.

6. Rugaciunea sau meditatia.

Rugaciunea sau meditatia pot face mai usor ajustari in atitudine, in special atunci cand va meditatia stresuluicentrati in inima si incercati sa gasiti o stare mai obiectiva. A simti compasiune, sau recunostinta fata de noi si ceilalti, poate fi o forma de rugaciune sau  meditatie. Aceste practici ajuta la linistirea mintii si va pot aduce noi perspective care  restabilesc speranta si directia. Cercetarile au aratat ca trimiterea simtamintelor de  apreciere sau compasiune catre alti oameni sau situatii, poate avea un efect benfic  asupra sistemului hormonal si imunitar.

Tot ceea ce stimuleaza sistemul imunitar  merita practicat, mai ales in perioadele de stres prelungit. Trimiterea aprecierii, sau  a compasiunii catre ceilalti, ajuta si la echilibrarea sistemului nervos si la crearea  unor ritmuri cardiace mai armonioase. Acest lucru, la randul lui, ajuta la echilibrarea  sistemului mental si emotional, ce ajuta la reducerea anxietatii si a sentimentului de  a fi coplesit. Oricare ar fi practicile voastre religioase sau spirituale, aplicarea lor sincera in aceste vremuri grele poate fi foarte benefica.

S-a aratat ca astfel de practici readuc  speranta si cresc increderea. In timp ce stresul poate determina o deconectare de  simtamintele voastre, aceasta conexiune poate fi refacuta. Multi oameni au revenit  din situatii dureroase. Eu am facut-o si voi puteti, angajandu-va sincer si implicandu- va. Cel mai important pas pe care l-am facut in revenirea dintr-o criza trecuta, a fost  redeschiderea inimii, prin o mai profunda grija, compasiune si apreciere fata de ceilalti. Acest lucru a initiat revenirea treptata a auto-sigurantei mele interioare - piesa care-mi lipsea in a merge mai departe si a-mi re-crea viata.

7. Respiratia focusata pe inima pentru reducerea stresului si anxietatii.

Practicati respiratia imaginandu-va ca ea intra si iese prin zona inimii, sau centrul pieptului. Puneti-va intentia de a va acorda timp pentru a va realimenta sistemul prin inspirarea unei atitudini de calm si echilibru (ca si cum ati inspira un tonic emotional care atenueaza asperitatile).

Cheia pentru a face eficient acest exercitiu este sa generati simtamantul real de calm si echilibru. Din cand in cand, puteti inlocui calmul si echilibrul cu respirarea simtamantului de apreciere sau de compasiune (sau orice atitudine alegeti sa respirati). Acest lucru se poate face intr-un loc linistit, sau cand mergeti, alergati si chiar in timpul unei conversatii, atunci cand sunteti familiarizati cu exercitiul. Este foarte util pentru reducerea anxietatii, furiei si a depresiilor usoare.Iata o versiune scurta a tehnicii descrise mai sus:

1.  Imaginati-va ca respiratia intra si iese prin inima sau centrul pieptului.

2.  Respirati o atitudine de calm sau echilibru (sau orice alt sentiment pozitiv il  alegeti), pentru a va ajuta sa restabiliti echilibrul.Respiratia cu focusarea pe inima este recomandata de doctori si personalul medical din toata lumea. Este in special utila in perioadele de criza, sau ori de cate ori experimentati furie, anxietate sau supra incarcare emotionala. Exercitiile de  respiratie focusata pe inima va pot ajuta sa schimbati mai rapid atitudinile ce produc stres si sa resetati pragul tolerantei voastre la stres.

8. Dormiti.

Somnul este in mod special important in perioadele de stres marit. Cu toate acestea, multi oameni nu pot dormi bine datorita stresului marit. Daca aveti dificultati  cu somnul, dormiti cat puteti si incercati sa nu dramatizati ingrijorarile voastre,  pentru ca asta doar inrautateste situatia. Inainte de a va culca, respirati timp de 5  minute o atitudine de calm si relaxare, asta a ajutat multi oameni sa se odihneasca  dormind.

Internetul ofera multe sugestii pentru imbunatatirea somnului, inclusiv  dieta, exercitii fizice si gimnastica. Dar, ca si cu cele mai multe sfaturi de pe internet, trebuie sa folositi discernamantul. Datorita cresterii problemelor legate de somn, multi oameni se intorc catre medicamente. In timp ce, in unele situatii, medicamentele ar putea fi necesare, oamenii au tendinta de a folosi in exces medicamentele, in cautarea unei solutii rapide. Merita sa verificati metode alternative, in cazul in care va ajuta ceva simplu. Daca sunt necesare medicamentele, este intelept sa urmati sfatul unui doctor.

9. Practicati exercitiile fizice.

Exercitiile fizice pot fi foarte benefice cand va simtiti stresati. Adesea, oamenii nu  au initiativa de a face exercitii fizice atunci cand experimenteaza anxietate si durere emotionala. Totusi, daca le puteti face, chiar putin, asta poate ajuta la eliminarea  cetii si a tensiunii acumulate din anxietate, furie si ingrijorare. Exercitiile nu vor elimina motivele de stres, dar vor intari capacitatea voastra de a gestiona stresul cu o mai mica pierdere de energie.

Nu este necesar sa faceti un antrenament intreg pentru a va ajuta sa va clarificati  gandirea si sa va stabilizati emotiile. Experimentati si descoperiti ceea ce este  confortabil pentru voi, dar, cel putin, incercati sa cresteti intensitatea batailor inimii,  chiar daca pentru putin timp. Cand exersati, incercati sa fiti constienti de a nu va  implica in ganduri negative. Practica tehnicii de respirare a atitudinilor (descrisa la 7)  ajuta la echilibrarea emotiilor si la calmarea mintii, in timp ce faceti exercitii fizice.

10. Reduceti comparatia dintre prezent si trecut.

Dupa o criza sau o schimbare majora, unul dintre cele mai grele lucruri pentru oricare dintre noi, este sa se opreasca in a compara cum era viata inainte cu cea din acest moment. Asta este de inteles. Timpul de recuperare dintr-o pierdere suferita poate fi diferit pentru fiecare - si timpul nu poate fi fortat, deoarece vindecarea  durerilor inimii nu raspunde la programare si la planificare. Cu toate acestea, in  ritmul propriu, vom incepe sa redobandim stabilitate si sa fim capabili sa mergem  mai departe in viata noastra. Eu am experimentat asta. In trecut, intr-o criza personala, mi-am dat seama in cele  din urma ca pentru a trece mai departe, era momentul sa-mi redirectionez gandurile  si sentimentele de la situatiile trecute pe care nu le mai puteam schimba, pentru a  exista in pace in prezent si a-mi construi viitorul. Dupa ce am trecut printr-o perioada  normala de durere, am inceput sa-mi dau seama ca perpetuam durerea profunda  si depresia prin compararea constanta. Adesea, intuitia din inima mea imi soptea:

„Compararea constanta intre ceea ce se petrece acum si ceea ce s-a petrecut in trecut nu te ajuta. Este momentul sa-ti folosesti energia sa treci mai departe in viata si responsabilitatile tale.” La inceput, asta a fost dificil, dar, fiind sincer cu mine, stiam ca este un pas important catre reducerea durerii emotionale si a inertiei, ce veneau din ramanerea in trecut.

Mai jos este o practica care m-a ajutat. In general, este mai utila dupa prima faza  de furie, durere sau disperare. Nimeni nu s-ar astepta de la noi sa fim in stare sa ne oprim in a compara prezentul cu trecutul, in aceasta perioada. Comparatia face  parte din prima faza. Fiti confortabili cu ritmul propriu, oricat de lung timp v-ar lua. Unii oameni nu traiesc atat de multa durere sau disperare ca altii, deoarece situatia  lor este diferita. Pentru ei, prima faza ar putea fi mult mai scurta, astfel, ei ar putea alege sa foloseasca mai devreme aceasta practica in procesul lor de recuperare  emotionala.

Practica sugerata:
Avand compasiune si rabdare cu voi insiva, angajati-va cu adevarat din inima sa practicati recunoasterea unora dintre gandurile si sentimentele voastre de comparatie cu trecutul. Pe masura ce deveniti constienti de ganduri si simtiti spirala  descendenta a energiei voastre, realizati ca este normal sa le aveti. Cu toate acestea,  stiti ca comparatia constanta va poate secatui si reprima spiritul de care aveti nevoie  in aceasta perioada, pentru ca sa va stabilizeze si sa va duca mai departe.

Apoi, intr- un mod lejer, fara a forta, alegeti ceva pe care sa va concentrati atentia si care nu mai  provoaca tot atata durere si pierdere de energie. Puteti practica schimbarea atentiei  asupra altui subiect, sau sa schimbati ceea ce faceti in acel moment, daca situatia va permite asta. De asemenea, puteti inlocui gandurile cu aprecierea pentru cineva  drag, in prezent. Bineinteles ca acest lucru este mai usor uneori decat in alte ocazii.Cu practica, veti fi capabili sa recunoasteti gandurile si simtamintele si apoi sa va schimbati atentia catre ceva ce nu va doboara si nu va lasa cu sentimente depresive.

Cand acest lucru se face din inima si nu doar din minte, atunci transformati  sentimentele - nu le reprimati. Toti putem face progrese in a restaura pacea, dar trebuie sa avem un rol activ in asta. Auto-intretinerea emotionala este o parte importanta a acestui proces. Nu sugerez ca voi sa nu aveti niciodata ganduri si sentimente despre trecutul vostru. Discernamantul propriei voastre inimi stie cand sunteti prinsi intr-o gandire  depresiva, sau doar apreciati trecutul cu amintirile sale bune.

Am putea economisi multa energie cu aceasta practica si ne poate ajuta in special  in prevenirea sau inmuierea unei parti din depresia normala care insoteste un recul emotional. Cu rabdare si compasiune fata de sine, puteti sa iesiti din adancurile  perioadei de provocari, mai ales daca va conectati cu taria care vine din a va pune  cu adevarat inima in intentia de a merge mai departe. In trecut, am incercat sa  merg mai departe, dar fara mari sorti de izbanda pana cand am devenit constient  ca o faceam, in cea mai mare parte din minte, fara a implica si inima. Cand abordati situatia voastra cu umilinta si grija adevarata, asta activeaza puterea inimii, ceea ce grabeste recuperarea si stabilizarea voastra.

11. Reduceti frica.

Frica este un raspuns normal la vremurile nesigure si dificile. Este construita din dramatizarea excesiva a ceea ce ne determina frica. Dupa unda de soc a crizei economice, cum ar putea milioane de oameni sa nu fie afectati de teama si de nesiguranta fata de viitorul lor? Acum, suntem adesea adusi intr-o stare de confuzie  de opiniile contradictorii din stiriile de la TV si de pe internet. Este in regula daca  reactiile voastre fata de criza exitenta sunt de frica generata de nesiguranta si lipsa  de incredere.

Daca nesiguranta isi pune amprenta pe zonele in care inainte ne  simteam siguri, atunci frica este starnita pentru a ne proteja. Frica ne este de folos  ca o alarma in situatiile de „lupta sau fugi”. Totusi, frica prelungita, exagerata de  dramatizare, va crea in cele din urma raspunsuri daunatoare ale sistemului imunitar  si hormonal, ceea ce dauneaza sanatatii noastre. Adesea, in multe situatii, producem  o supradoza de frica cand doar prudenta practica ar fi suficienta. Frica si prudenta ar  putea sa sune similar, dar, diferenta dintre ele ar putea fi foarte importanta in ceea  ce priveste hormonii care sunt eliberati in frica stresuluisistemul vostru.

Frica prelungita creste  cantitatea de hormoni care sunt daunatori sistemului nostru. Acordati-va tot timpul necesar, dar, dupa prima faza a socului (furia si teama initiala din timpul crizei), este benefic sa practicati reducerea starii de frica pana la  o atitudine de prudenta echilibrata. Exista o diferenta intre modul in care aceste  doua stari va afecteaza mental si emotional.

Frica constanta va reprima spiritul si  va amorteste conexiunea inimii cu voi insiva, cu familia si ceilalti. Asta blocheaza  speranta, in timp ce epuizeaza initiativa celor din jurul vostru. Cand a trai in frica  pune stapanire pe voi, poate in cele din urma sa va erodeze discernamantul si functiile cognitive de care aveti nevoie in timpurile dificile. A trai in atitudinea de prudenta echilibrata este diferit: atitudinea de prudenta este protectoare si totusi, va permite sa mentineti echilibrul. In cele din urma, prin practica, puteti reduce unele dintre simtamintele voastre de  frica la atitudini de prudenta echilibrata si discernamant. Respect faptul ca este  dificil sa nu experimentam valuri frecvente de frica atunci cand viata se prabuseste  in jurul nostru, indiferent de ce forma de gestionare a emotiilor incercam.

Uneori  circumstantele ne lasa cu frica ce nu poate fi imediat abordata. Iata cateva sugestii care m-au ajutat, dupa ce am experimentat o criza personala. Cu timpul, am obosit  sa traiesc reprimat de frica si am decis ca trebuie sa fac ceva. Aplicati aceste sugestii  asa cum puteti si nu fiti duri cu voi insiva, daca progresul este mic uneori.
Aceste exercitii au ajutat multi oameni sa inceapa procesul de reducere si inlocuire a fricii cu o stare mentala mai benefica.

Exercitiul 1
Sa vorbesti sincer cu tine insuti te poate ajuta sa inlocuiesti sentimentul de frica cu atitudini mai pozitive. De exemplu, va puteti spune urmatoarele:
„Inteleg de ce traiesc in frica si anxietate, dar asta imi secatuieste energia, punandu-mi sanatatea in pericol si interferand cu luarea clara a deciziilor”.
„Am obosit sa fiu restrans de frica si sunt gata sa trec la o atitudine ce este mai  blanda pentru sistemul meu nervos, sanatatea mea si a celor din jurul meu”.

„Sunt constient ca frica mi-a innabusit spiritul si capacitatea de a lua decizii concrete. Frica mea constanta nu a schimbat nimic in ceva mai bun, deci, nu am nimic de pierdut in a explora o noua atitudine, pentru a merge mai departe”.
„Nu ma astept ca sa elimin peste noapte toate fricile si proiectiile mele, dar ma angajez acum ca, cel putin sa practic reducerea fricii mele la o atitudine mai echilibrata de precautie practica si discernamant, atunci cand pot”.

„Imi dau seama ca orice progres ma poate ajuta sa-mi eliberez mintea, emotiile si spiritul, pentru a face mai departe ceea ce e nevoie sa fie facut si sa ma simt mai bine facand asta. Imi voi stabili propriul ritm in reducerea fricilor si voi avea compasiune pentru mine insumi in timpul acestui proces”.

Citirea zilnica a acestor lucruri, pentru o perioada, va poate ajuta sa practicati schimbarea modului in care priviti frica, intr-un simtamant mai echilibrat de precautie si discernamant. Recitirea va ajuta sa ancorati sentimentul in natura voastra emotionala, care se angajeaza si progreseaza mai usor.

Exercitiul 2
Stati linistiti si amintiti-va din inima ca deja exista prea mult stress, fara sa mai trebuiasca sa aveti un rucsac de frica pe deasupra. Respirati linistiti prin zona din  jurul inimii si imaginati-va ca inspirati atitudinea de curaj si tarie de a face ceea ce  aveti de facut, fara a mai fi preocupati de frica. A face asta cu o atitudine sincera, ajuta la a scoate semnificatia din frica. Practicati cateva minute zilnic si ori de cate ori simtiti un val puternic de frica. Va incepe sa se simta diferenta.

Am inteles si experimentat stransoarea pe care frica o poate avea asupra noastra. Continuati sa practicati scoaterea semnificatiei din frica, asa cum puteti. Fiti  ingaduitori cu voi insiva; stiti ca este in regula daca nu puteti elimina toata frica sau anxietatea atunci cand apar. Intelegeti ca orice progres conteaza - ceea ce incurajeaza si mai mult progres.

12. Angrenati familia voastra.

Este util sa mentineti o comunicare deschisa in familie si in cercul de prieteni apropiati, referitor la stresul prin care trec toti. Este important ca membrii familiei  sa nu reprime stresul sau sa-si innabuse simtamintele, deoarece asta inrautateste  lucrurile. Angajati-va sa fiti mai permisivi si liberi in opinii unii cu ceilalti si, daca  cineva este nervos, gata sa plesneasca, sa nu luati asta personal. In special explicati  asta copiilor, deoarece, de obicei, nu pot intelege profunzimea celor experimentate  de adulti. Este important sa fim cat de pozitivi putem in jurul copiilor si sa-i  reasiguram ca desi acum vremurile sunt grele, putem sa rezolvam cu timpul.

13. Nu va invinuiti pe voi insiva.

A va invinui pe voi insiva de efectele crizei nu este benefic si doar creste stresul. Nu  va ajuta sa reluati gandurile despre toate lucrurile pe care ati fi putut sa le faceti  pentru a preveni situatia voastra. Toti am fost prinsi pe picior gresit de evenimente  si schimbari neasteptate, asa ca fiti blanzi cu voi insiva. A trece mai departe este mai  usor daca nu carati bagajele vinei referitoare la ceea ce ati fi putut face, sau ati fi  trebuit sa faceti.

14. Scrieti-va o scrisoare din inima.

(Fie ca scrisoarea sa fie o recunoastere a situatiei in care va aflati si o afirmare a angajamentului vostru de a merge mai departe in viata voastra.)
Puteti folosi urmatoarea scrisoare ca ghid, in timp ce introduceti mental schimbarile ce se potrivesc situatiei voastre.(Vorbiti-va din inima cand faceti asta.)

Am motive intemeiate sa simt stres, furie si durere. Cine nu ar face asta in situatia mea? Sunt constient de cresterea stresului meu personal, datorita anxietatii de a incerca sa iau decizii de supravietuire pentru mine si familia mea; adorm greu si cand o fac, somnul nu este suficient de profund pentru a-mi restaura energia;  trebuie sa trec prin urcusuri si coborasuri ce proiecteaza doar un viitor fara speranta; sa ma tem de pierderea slujbei, de presiunea ratelor, de pensiile mici, etc (Faceti-va propria lista care se potriveste situatiei voastre.)

Sunt constient ca daca nu cobor din acest tren expres al stresului, asta ar putea  sa-mi afecteze sanatatea, indiferent de motivele mele, chiar daca sunt bune. Nu sunt  o persoanascrisoare stresului rea pentru ca experimentez aceste emotii, in ultima vreme. Am nevoie de ceva timp ca sa experimentez furia, mahnirea si disperarea, deoarece m-au ajutat sa eliberez o parte din durere, desi nu toata. Totusi, acum, incep sa simt ca, pentru  binele sanatatii mele, al familiei mele si al viitorului meu, este momentul sa-mi restabilesc stapanirea de sine si sa merg mai departe. Chiar daca acum nu pot inca sa sterg complet anxietatea referitoare la viitor, imi dau seama ca, cu timpul, cu pasi mici, pot sa depasesc o problema mare.

In trecut, au existat momente cand a trebuit sa ma conectez cu o tarie mai  profunda, sa ma ridic din situatii dure si sa merg mai departe. Pot sa fac asta din nou. Voi practica eliberarea de pierderile care nu le pot schimba, si ma angrenez in schimbarile care vor face prezentul si viitorul mai bune. Astept cu nerabdare sa-i ajut pe altii cu acest lucru si sa fiu mai deschis la ajutorul dat de altii. Voi practica zilnic, ascultand simtamintele din inima mea pentru a discerne pasii mei, in timp ce ma asigur ca cel putin voi misca piciorul atunci cand va veni momentul sa pasesc mai departe. Acum, pot sa fac fata la ceea ce e nevoie sa fie facut. Am nevoie doar sa ajung adanc in inima mea, sa ma reconectez cu puterea mea interioara si sa dobandesc un punct de vedere mai echilibrat.

M-am intors.(P.S. Din inima, spunti mintii sa vi se alature in infaptuirea acestei schimbari radicale. Daca mintea voastra sovaie si rezista uneori, sa stiti ca atunci cand angajamentul inimii este suficient de puternic, in cele din urma, mintea „i se va alatura”.) Dati-va seama ca mii de oameni sunt intr-o situatie similara, in aceste vremuri schimbatoare. Impreuna putem toti sa trecem prin aceste incercari si sa ajutam sa cream o lume care este mai dreapta si mai echilibrata pentru toti.

Cu o profunda grija,
Doc Childre

Despre Doc Childre

Doc Childre este fondatorul Institutului HeartMath, o organizatie non profit tip 501 (c3) de cercetare si educare. Timp de multi ani, activitatea Institutului HeartMath a fost dedicata descoperirii si validarii importantei conexiunii dintre inima si minte in dezvoltarea intuitiva si cresterea personala.

Cercetarile institului referitoare la stres, intuitie si psihologie emotionala au fost publicate in jurnale stiintifice din acest domeniu si au fost prezentate la numeroase conferinte stiintifice din intreaga lume. Uneltele dezvoltate de Institutul HeartMath pentru eliberarea de stres si gestionarea emotiilor, sunt folosite de companii, guvern, armata, spitale, clinici si scoli.
Doc Childre este co-autorul urmatoarelor carti: The HeartMath Solution, From Chaos  to  Coherence,  Transforming  Stress,  Transforming  Anxiety,  Transforming  Anger, Transforming Depression si The HeartMath Approach to managing Hypertension.

Sursa:

http://www.heartmath.org/destresskit - Kit de reducere a stresului, pentru vremuri in schimbare

#criza #financiara #kit #retentia #schimbare #stres #tehnici #vremuri

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cea mai buna metoda de reducere a stresului!
Un mic truc ce va face ca totul sa para mai usor
Cartile de colorat ajuta adultii sa gestioneze stresul
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101