Ti-ai stabilit vreodata un scop, pentru ca apoi sa te simti frustrat pentru ca nu reusesti sa depui suficiente eforturi pentru a-l atinge? Ti se par cunoscute aceste informatii?
- “Nu pot niciodata sa-mi controlez emotiile. Intotdeauna explodez pe moment si apoi regret.”
- "Nu pot sa renunt la dulciuri"
- “Imi doresc foarte mult sa incep un nou hobby dar nu pot gasi timpul necesar.”
In cele mai multe dintre cazuri, cuvantul nu pot nici nu ar trebui folosit. Arata ca esti cu totul incapabil sa actionezi in consecinta — ca si cum o forta exterioara invizibila te-ar impiedica sa faci ceea ce ti-ai propus.
Expresia nu pot iti rapeste puterea si in anumite privinte acest lucru nu este decat o scuza pentru a nu face un pas inainte spre indeplinirea scopului sau respectarea angajamentelor.
Atunci, cum iti poti schimba setarea mentala pentru a rezolva aceasta problema? Inlocuieste nu pot cu nu reusesc.
- “Nu reusesc sa ma conving sa mananc mai sanatos.”
- “Nu reusesc sa renunt la aceasta relatie, desi stiu ca nu e deloc sanatoasa.”
- “Nu reusesc sa-mi fac timp pentru a medita zilnic.”
Poate ca acest lucru iti va crea o senzatie de disconfort, dar tocmai asta e si ideea. Te obliga sa-ti asumi raspunderea deplina pentru propriile actiuni. Iti reda puterea. Nu reusesc iti ofera posibilitatea de a face o alta alegere.
Cum aplici acest lucru in propria ta viata?
- Analizeaza si recunoaste realitatea.
Desi in anumite situatii nu pot poate reflecta realitatea, fii sincer si vezi cand si daca acest lucru este valabil cu adevarat. Daca ti se pare ca nu reusesc este, de fapt, un cuvant care reflecta mai bine realitatea, incearca sa descoperi motivul. De ce nu faci ceea ce este necesar pentru a-ti atinge scopul? Trebuie sa-ti schimbi prioritatile? Iti este teama? Scopul pe care ti l-ai propus nu mai este la fel de important pentru tine? Acest gen de intrebari te vor ajuta sa intelegi care sunt obstacolele care te impiedica sa mergi inainte.
- Ia-ti un angajament.
Daca decizi ca scopul pe care ti l-ai propus este important pentru tine si vrei sa-l atingi, atunci spune ca “vei face” pasul necesar. Scrie acest lucru pe hartie si las-o intr-un loc (sau in mai multe locuri) unde sa-l poti vedea mereu. Acest lucru te va ajuta sa-ti pastrezi motivatia.
- Impartaseste-ti planurile cu altii.
Pentru a-ti intari sentimentul de angajament (si a beneficia de o presiune sanatoasa din partea celor din jur) impartaseste-ti planurile cu altii. Cand vorbim deschis despre planurile noastre, ne marim sansele de reusita— poate pentru ca ne motiveaza sa ne respectam angajamentele si ne face sa ne demonstram calitatile. Asa ca fii ferm in decizia ta de a actiona si spune-le si altora.
- Repeta ori de cate ori trebuie.
Cand intampini piedici si simti ca iti vine sa spui “nu pot”, adu-ti aminte de nu reusesc. Recastiga-ti puterea si ia-ti angajamentul de a face pasii necesari pentru a-ti atinge scopul.
Si, in cele din urma, adu-ti aminte de cuvintele intelepte ale lui Thomas Edison: “Daca am face tot ceea ce putem face, ne-am uimi pe noi insine.”