Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Interviuri
  4. Când alimentația îți poate deveni dușman? Interviu cu Ionela Dobrean, nutriționist-dietetician

Când alimentația îți poate deveni dușman? Interviu cu Ionela Dobrean, nutriționist-dietetician

Ce pot face dacă sufăr de constipație, balonare, tranzit intestinal lent, intoleranță alimentară? Ce presupune să mănânc sănătos? De ce aș avea nevoie de consiliere nutrițională? Ce alimente sunt nocive pentru sănătate? Află răspunsurile la toate aceste întrebări de la Ionela Dobrean, nutriționist-dietetician.

Chiar dacă nu ai probleme cu greutatea și poate nu conștientizezi, alimentația are un impact major asupra organismului tău. Alimentele pe care le consumi zilnic îți pot aduce acel aport nutrițional de care corpul tău are nevoie pentru a funcționa normal sau, din contră, pot să îți pună sănătatea în pericol, devenindu-ți, astfel, dușmani. Pornind de la această idee, am inițiat o conversație foarte plăcută cu nutriționist-dietetician Ionela Dobrean, în care am discutat despre probleme frecvente precum: balonarea, constipația, tranzitul intestinal lent sau intoleranțele alimentare. Te invit să citești interviul, mai ales dacă și tu te confrunți cu una din aceste probleme.

VVV: Salut. Cine ești și cum ai ajuns să activezi în domeniul sănătății? Povestește-ne despre tine și activitatea ta.

Ionela Dobrean: Bună! Sunt Ionela Dobrean, nutriționist dietetician licențiat cu master în Nutriție Clinică și Comunitară. Pasiunea mea pentru nutriție și tot ce ține de viață sănătoasă m-a atras întotdeauna și tocmai de aceea am decis că aș putea să ajut și pe alții să aibă o stare de sănătate optimă. Astfel că am început să îmi desfășor activitatea în două cabinete proprii de Nutriție și Dietetică, unde ajut persoanele cu diferite probleme ce țin de nutriție (scădere/ creștere în greutate, diferite afecțiuni etc) să își îndeplinească obiectivul propus printr-o abordare corectă și sănătoasă. 

 

Reușita mea în ceea ce privește rezultatele pacienților vine în urma unei munci de 5 ani, timp în care m-am documentat continuu pentru a putea pune în practică cele mai noi descoperiri legate de nutriție, pentru că acest domeniu este foarte dinamic și apar tot timpul noutăți.

Am lucrat până în prezent cu peste 1000 de clienți, majoritatea venind la mine din recomandări de la persoanele care erau mulțumite și care și-au îndeplinit obiectivele propuse.

Scopul meu pe viitor este să pot să ajut cât mai multe persoane, chiar dacă asta necesită o capacitate de muncă imensă, dar atâta timp cât fac ceea ce îmi place, pentru mine nu contează că lucrez 12 ore sau că nu am nici o zi liberă, asta înseamnă pasiune pentru ceea ce faci.

VVV: Ce înseamnă pentru tine o alimentație sănătoasă, echilibrată? Aceleași principii sunt valabile pentru toată lumea?

I.D.: O alimentație sănătoasă înseamnă să consumi alimente din toate categoriile alimentare, să înveți să pui în farfurie și proteine, și grăsimi, și carbohidrați, și să înveți să ai un echilibru în alimentație, adică, dacă tu îți dorești să mănânci o prăjiturică, să nu te gândești că asta îți periclitează sănătatea sau silueta. Educația nutrițională este foarte importantă, deoarece prin ea învățăm cum să avem un echilibru în alimentația noastră, echilibru ce va duce în timp la menținerea unei greutăți optime.

Personal, în alimentația mea zilnică mă bazez în primul rând pe organizare, adică mi-am obișnuit organismul cu cinci mese/ zi, îmi planific mesele din timp și evit ciugulitul de orice fel. Corpul se va obișnui în timp cu noi obiceiuri sănătoase și acestea vor deveni o rutină zilnică pe care tu le vei face în mod natural și atunci nu mai e cazul să te îngrijorezi cu privire la kilogramele în plus.

VVV: De cele mai multe ori apelăm la sfaturile unui nutriționist atunci când vrem să slăbim. Cine are nevoie, de fapt, de consiliere nutrițională?

I.D.: Toată lumea, inclusiv copiii și părinții. Este adevărat că majoritatea persoanelor care se prezintă la mine în cabinet vin când aceștia au deja kilograme acumulate sau probleme de sănătate. Tocmai asta trebuie să evităm și este atât de simplu! Apreciez întotdeauna persoanele care se prezintă la consultații și au o greutate normală, dar vor totuși să învețe să mănânce sănătos, este un act de conștientizare pe care toată lumea ar trebui să îl aibă. 

Apelând la un nutriționist tu vei învăța nu doar cum trebuie să mănânci mai sănătos, ci și cum să previi anumite afecțiuni care pot surveni în urma kilogramelor în plus, cum să faci să ai o familie mai sănătoasă și cum să îți îmbunătățești calitatea vieții. Și asta doar prin câteva vizite în cabinetul de nutriție, unde vei avea suport constant și va fi cineva acolo care să îți răspundă la orice întrebare legată de nutriție, fără a mai fi nevoie să citești tot felul de informații de pe internet, care pot fi eronate, pentru că în zilele de astăzi toată lumea se crede expert pe nutriție și pe slăbit. Tocmai de aceea, trebuie să apelăm la un profesionist în domeniu pentru că uneori, informațiile acumulate de pe internet pot face mai mult rău decât bine.

Primăvară Verde Vie blog

VVV: Care sunt afecțiunile în care este extrem de important să apelezi la consiliere nutrițională? Este nutriționistul un terapeut?

I.D.: În absolut orice afecțiune este necesară vizita la un specialist de nutriție, chiar dacă aici vorbim de o patologie oncologică, gastrică, cardiovasculară, de diabetologie sau chiar și ceea ce ține de partea psihologică. Am avut în cadrul cabinetului pacienți cu diferite afecțiuni și toate acestea au nevoie de o schimbare și din punct de vedere al alimentației. Contează enorm de mult cu ce ne hrănim organismul. Am avut inclusiv femei care nu reușeau să rămână însărcinate și după o perioadă în care și-au schimbat stilul de viață, au reușit în cele din urmă să își îmbunătățească profilul hormonal. 

Uneori, nici nu îți dai seama ce impact major poate avea alimentația sănătoasă asupra organismului, cum te poate face să te simți și cum îți poate schimba viața, atât psihic, cât și fizic.

Da, nutriționistul este un terapeut, pentru că acesta te poate ajuta ca tu să îți îmbunătățești viața prin schimbări în stilul de viață, schimbări mici și treptate. Tocmai de aceea este nevoie de o relație pe termen lung cu un nutriționist și întâlniri periodice. Am avut cazuri în cabinet, care prin schimbarea stilului de viață și pierderea kilogramelor în exces au renunțat la anumite medicamente, atacuri de panică sau au învățat să își controleze anumite probleme de sănătate, de exemplu cu colecistul. 

Sunt fascinată de cum se poate schimba o persoană doar prin schimbarea stilului de viață și asta o poți vedea doar după ce treci de zona de confort. 

VVV: Ce recomandări ai pentru persoanele care suferă de constipație, balonare, tranzit intestinal lent?

I.D.: Această este o problemă foarte des întâlnită în rândul oamenilor și nu e ceva normal ca să ai tranzit lent. Pe lângă faptul că acest tranzit lent îți afectează starea generală, afectează și organismul și depunerea de toxine pe interior. Dacă ai această problemă de tranzit intestinal lent, te balonezi sau suferi de constipație, în primul și în primul rând trebuie să consumi suficientă apă pentru nevoile organismului tău, să te bazezi pe o alimentație preponderent vegetală (cât mai multe fructe, legume, cereale integrale, semințe, grăsimi sănătoase) și să fii activ/ă. Dacă tu îi dai organismului ceea ce el are nevoie, de la mama natură, fără alimente procesate și de origine animală, sau de origine animală cât mai rar, atunci, crede-mă că organismul tău își va face treaba cum trebuie. 

Citește și articolul Totul despre Constipație - Ce este, Când apare, Cauze și Tratament Natural

VVV: În ultima vreme, tot mai multe persoane se plâng de sensibilitate sau intoleranță la anumite alimente (lactoză, gluten, nuci etc). De ce se întâmplă acest lucru și care sunt simptomele care ar trebui să ne pună pe gânduri?

I.D.: O intoleranță alimentară apare din mai multe motive, organismului poate să îi lipsească anumite enzime digestive necesare pentru anumite alimente și, astfel, nu le poate digera în mod corespunzător, sau nu poate să absoarbă în mod eficient substantele nutritive din acestea. De obicei, aceste intoleranțe se manifestă prin dureri de burtă, balonare, eczeme și iritații, și apar după câteva minute sau ore după ce ai consumat un aliment la care organismul are intoleranță.

Sunt teste de sânge (York sau Pinner) pe care poți să le faci, dacă suspectezi că suferi de o anumită intoleranță, teste genetice și teste care constau în expunerea la alergenul suspectat. Un test aparte este și cel de nutrigenetică, unde se testează intoleranțele alimentare (lactoză, fructoză, gluten, cafea, alcool) și cu ajutorul unui nutriționist, se va face un plan alimentar care să corespundă profilului genetic. Astfel se poate întârzia sau preveni apariția unor boli.

Tratamentul constă în excluderea din alimentație a alimentelor care cauzează intoleranța pentru o perioadă de timp, după care alimentele pot fi reintroduse treptat, timp în care se urmărește apariția eventualelor simptome.

VVV: Când alimentația ne poate deveni dușman? De ce mâncarea pe care o consumăm, în loc să ne hrănească, ne îmbolnăvește?

I.D.: Nu sunt de acord să ne gândim că alimentația ne este dușman, dar vreau să înțelegi și să știi să diferențiezi produsele dăunătoare organismului (cele procesate, cu o mulțime de ingrediente pe etichetă, pe care e posibil să nu le înțelegi) de cele sănătoase (care de obicei nu au etichetă sau au o etichetă cu foarte puține ingrediente). 

Aceste alimente procesate fac rău organismului în timp, deoarece vin cu o mulțime de factori nocivi cu care organismul nu e obișnuit. De exemplu, și în cazul cărnii, specialiștii recomandă un aport cât mai mic și nu din cauza proteinelor conținute de aceasta, ci din cauza compoziției chimice care s-a dovedit că afectează grav sănătatea dacă este consumată zilnic.

Nu se întâmplă de azi pe mâine dacă ai mâncat ceva nesănătos (prăjeli, dulciuri foarte procesate, mezeluri), dar în momentul în care apar probleme și îți pui întrebarea de unde?... e practic tot ce ai mâncat tu în cursul vieții tale.

VVV: Recomanzi consumul de superalimente și/sau suplimente naturale pacienților tăi? Ai o listă de produse pe care le-ai recomanda în general tuturor celor care vor să adopte un stil de viață sănătos?

I.D.: În primul și în primul rând, pentru a avea o alimentație sănătoasă, ne bazăm prima dată pe alimente sănătoase, neprocesate, după care venim cu suplimentele care pot îmbunătăți considerabil starea de sănătate. Recomand și voi recomanda întotdeauna suplimente naturale, cât mai calitative și care să fie procesate cu pierderi minime de substanțe nutritive, tocmai de aceea recomand, dar am și folosit suplimentele de pe ViataVerdeViu. De exemplu spirulina pulbere care a venit cu un aport imens de vitamine, minerale și aminoacizi într-o perioadă foarte solicitantă pentru mine, astfel că m-a ajutat să mă refac foarte rapid și bine din punct de vedere al energiei. Dar folosesc foarte des și tărâțele de psyllium, care ajută la curățarea colonului, pudra de iarbă de grâu, care vine cu o mulțime de beneficii pentru organism. 

Sunt multe produse de la voi de pe site pe care le recomand clienților, pentru că au o calitate superioară decât ce e pe piață și atâta timp cât și eu le consum și am simțit beneficiile lor, mă simt datoare să le ofer mai departe pentru a ajuta și pe alții.

 

VVV: Există anumite metode, diete, alimente sau orice altceva din zona de nutriție, descoperite recent de tine, care oferă rezultate mult mai rapide decât ceea ce cunoșteai în trecut? 

I.D.: Da, în urma a ceea ce am citit și am aplicat asupra clienților, am observat în timp că beneficiile unui stil de viață vegetarian, sau măcar în proporție de 80% vegetarian, aduce o serie de beneficii organismului, începând de la faptul că energia ți-e la cote maxime tot timpul, pielea mai fină și strălucitoare, te recuperezi mai bine după o perioadă de stres sau că pur și simplu te simți plin de viață și sănătos, doar prin simplu fapt că mănânci mai puține produse de origine animală, mie se pare fenomenal.

Eu în cadrul cabinetului nu impun la nimeni acest stil de viață, fiecare caz în parte este diferit și schimbările se fac treptat și știu că nu e ceva ușor să ieși din zona ta de confort și să îți schimbi obiceiurile alimentare așa peste noapte, dar întotdeauna o să îl recomand. 

VVV: Care este cea mai mare provocare a ta în calitate de nutriționist?

I.D.: Cea mai mare provocare în calitate de nutriționist va rămâne întotdeauna această încercare de a reuși să schimbi viața oricărei persoane care intră în contact cu tine. Să cunoști o persoană care are un stil de viață haotic și să o educi, timp de o lună sau un an de zile, depinde de caz, pentru a-și schimba obiceiurile alimentare și pentru a-și crește calitatea vieții. Pentru că la urma urmei trebuie să înțelegem că doar o viață avem și trebuie să o facem să fie cât mai lungă și sănătoasă pentru a ne putea bucura de ea.

Deci pot spune că provocarea de a lucra psihic cu fiecare client în parte este nemaipomenită, dar și satisfăcătoare în cele din urmă.

VVV: Care este cartea pe care ai recomandat-o (împrumutat-o) cel mai des? 

I.D.: Eu am rămas surprins impresionantă de informațiile din cartea ”Studiul China” de Colin Campbell. Pentru mine a avut un impact major în schimbarea percepției asupra alimentației, în special a alimentelor de proveniență animală pe care le-am redus considerabil după ce am citit această carte, care de fapt e cel mai cuprinzător studiu realizat vreodată asupra nutriției.

VVV: Unde putem afla mai multe despre tine și activitatea ta?

I.D.: Pentru cei care își doresc să slăbească, să își schimbe stilul de viață sau să își îmbunătățească analizele/ diferite afecțiuni ale sănătății, mă pot găsi pe pagina de Facebook Nutritionist-Dietetician Ionela Dobrean sau pe pagina de Instagram Nutritionist Ionela Dobrean.

Articol realizat de Alina Mihalache - echipa VVV

 

#alimentatie sanatoasa #stil de viata sanatos

Ce au mai parcurs alti cititori...

Elementele esențiale pentru o viață echilibrată, fericită și armonioasă. Interviu cu Mihaela Roșianu, medic, terapeut nutriționist și instructor yoga 
Ce mâncăm în vacanță pentru a evita acumularea de kilograme în plus? Interviu cu Alina Trifu, consultant în nutriție și stil de viață sănătos
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101