Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Interviuri
  4. Elementele esențiale pentru o viață echilibrată, fericită și armonioasă. Interviu cu Mihaela Roșianu, medic, terapeut nutriționist și instructor yoga 

Elementele esențiale pentru o viață echilibrată, fericită și armonioasă. Interviu cu Mihaela Roșianu, medic, terapeut nutriționist și instructor yoga 

Interviul de astăzi este despre acțiuni simple, concrete, care te ajută să ai un trai echilibrat și fericit. Citește interviul cu Mihaela Roșianu și descoperă care sunt elementele esențiale pentru o viață sănătoasă și împlinită.

De curând am avut plăcerea să o cunosc pe Mihaela Roșianu. Mi s-a părut foarte interesantă abordarea ei holistică asupra corpului uman, ca sistem complet ce combină mintea, corpul și sufletul, principiile ei fiind în concordanță cu valorile pe care le promovăm și noi la Viața Verde Viu. Așa am decis să facem un interviu împreună pentru a împărtăși cu voi toate informațiile extrem de utile pe care le-am aflat de la Mihaela. Te invit să citești interviul și să ne scrii în comentarii dacă ai sugestii sau întrebări.

VVV: Salut. Cine ești și cum ai ajuns să activezi în domeniul sănătății? Povestește-ne despre activitatea ta.

Mihaela Roșianu: Bună! Sunt Mihaela Roșianu, medic, terapeut nutriționist, instructor și formator yoga acreditat internațional. Formația mea de medic, înțelegerea holistică a corpului uman și dorința de a le oferi oamenilor un mod de a învăța cum să aibă mai multă grijă de ei și de sănătatea lor m-au determinat să creez un loc, calm și plin de armonie, unde să poată face toate aceste lucruri.

 

Așa a luat naștere Harmony Wellness Center: din pasiune, din grijă față de alții, cu scopul de a le deschide tuturor calea spre o viață așa cum o visează. Aici, o dată ce ne calci pragul ai ocazia să te bucuri de relaxare, să-ți cunoști corpul și să descoperi lucrurile minunate de care este capabil (prin yoga), să înveți ce înseamnă o alimentație echilibrată, potrivită stilului tău de viață, cum să o adopți în viața ta de zi cu zi și, dacă ai această dorință/ nevoie, să elimini kilogramele în plus și să îți redobândești sănătatea (prin programele de nutriție). 

În plus, la centru ai acces la programe complete de life-coaching, terapii alternative, diverse cursuri și activități prin care să te cunoști, să descoperi lucruri minunate despre tine și să te dezvolți sub cea mai frumoasă, echilibrată și armonioasă versiune a ta.

VVV: Prin ce se diferențiază serviciile tale de altele de pe piață?

M.R.: Noi, ca indivizi, suntem ființe holistice, un sistem complet ce combină mintea, corpul și sufletul. La fel și serviciile pe care le ofer sunt gândite pentru acest tot.

Pentru a fi sănătoși, a trăi echilibrat și a avea vieți fericite, împlinite, armonioase, sunt de părere că avem nevoie de câte un element pentru a satisface nevoile fiecărei părți din noi:

În acest mod, serviciile pe care le ofer se diferențiază, fiind un cumul de elemente menite să lucreze fiecare aspect din viața ta, nu doar lucruri de sine stătătoare ce au efecte benefice doar pe un anumit plan.

Hot Summer Sale -blog-Protecție și îngrijire tenului afectat de stresul vieții moderne! De la 25% REDUCERE! Profită acum! -blog-
 

VVV: Care este viziunea ta asupra unui stil de viață sănătos? Care sunt cele mai frecvente recomandări pe care le faci în acest sens?

M.R.: Consider că sănătatea nu înseamnă absența bolii, iar, pentru a trăi vieți cu adevărat fericite, trebuie să avem grijă de noi zi de zi.

Nu aș zice recomandări pe care le fac, ci mai degrabă îndrumări pentru fiecare în parte, prin care să își descopere ei calea și elementele care îi vor ajuta să trăiască în armonie. Să luăm de exemplu practica yoga. Yoga nu este una singură, ca să zic așa, există multe stiluri, fiecare în parte fiind diferit: Yin Yoga este relnaxantă, Ashtanga dinamică, Yoga Nidra este despre autocunoaștere și descoperiri interioare. Astfel, eu doar îi îndrum pe cei care vin la Harmony Wellness Center în această lume a practicii yoga, le recomand să încerce diferite stiluri și să descopere care este cel care li se potrivește.

La fel și cu nutriția. Nu am un set de reguli bune pentru toată lumea după care îi ghidez spre silueta pe care o visează. Totul se întâmplă prin discuții, întrebări, comunicare… Astfel aflu de fapt unde este problema, ce a declanșat creșterea sau scăderea în greutate, dacă există un fond emoțional sau o problemă de sănătate. Pe baza tuturor acestor elemente pot crea o dietă personalizată, care să vină și să acționeze exact pe acele planuri unde există dezechilibre alimentare, excese.

VVV: Ce înseamnă pentru tine să ai o alimentație sănătoasă, echilibrată? Aceleași principii sunt valabile pentru toată lumea?

M.R.: Echilibrul trebuie să existe în tot ceea ce facem: cum nu este bine să facem excese alimentare, la fel de nociv este pentru corpul nostru să ne ducem în cealaltă direcție, cea a dietelor restrictive sau a mișcării făcute forțat, din dorința de a fi sănătoși.

Chiar dacă viețile noastre s-au schimbat enorm în ultimele decenii, alimentația, modul în care trăim, principiile pe baza cărora funcționează corpul nostru sunt aceleași de mii de ani. Și da, o dietă echilibrată și sănătoasă poate ajuta pe toată lumea.

Diferența este în lucrurile mărunte, în acele elemente care compun dieta. Chiar dacă principiile de funcționare a corpului sunt aceleași, fiecare dintre noi este diferit: unii poate fac foarte multă mișcare, alții duc vieți mereu pe fugă și abia dacă reușesc să strecoare o gustare între activitățile unei zile… la polul opus mai sunt cei care, din varii motive, se „refugiază” în mâncare. Pe scurt: suntem diferiți.

Tocmai din această cauză, nu am fost, nu sunt și nu voi fi vreodată adepta unei diete minune care să funcționeze la toată lumea, pentru că așa ceva nu există. Eu ofer tuturor pacienților mei programe de nutriție personalizate, concepute pe baza preferințelor lor alimentare și a stilului de viață, fără restricții greu de urmat, pentru ca această călătorie spre o nouă versiune a lor să fie una plăcută, din care să învețe lucruri utile, nu una care să transforme mâncarea într-un adevărat dușman.

VVV: Care este cel mai comun sfat pe care îl dai celor care vor să slăbească?

M.R.: Probabil cea mai frecventă întrebare pe care o pun pacienților mei este: câtă apă bei zilnic? Iar, de-a lungul timpului, am observat că sunt foarte puține persoane care se hidratează corespunzător.

Suntem apă de fapt, într-o proporție de 70%, așadar fără apă corpul nostru nu are cum să funcționeze corect. Hidratarea joacă un rol important în slăbit, pentru că ajută metabolismul să „ardă” toate acele depozite de grăsime, contribuie la o digestie bună și energizează.

Așadar, cel mai comun sfat pe care îl dau celor care vor să slăbească este să se hidrateze corespunzător, să aibă la îndemână mereu o sticlă cu apă și să bea ori de câte ori au ocazia.

VVV: Folosești superalimente și suplimente naturale în dieta ta? Dacă da, pe care dintre acestea le recomanzi în mod frecvent clienților tăi?

M.R.: Cel mai bun „medicament” pe care îl avem cu toții la îndemână pentru a fi sănătoși este însăși alimentația. Este important să avem o sursă de vitamine care să ne asigure buna funcționare a organismului, minerale, fibre și o sursă de carbohidrați complecși în dieta noastră zilnică.

Nu sunt adepta vitaminelor ca suplimente, ci a celor din alimentație. De aceea, principala recomandare în dietele pe care le concep sunt legumele. De-a lungul timpului am remarcat faptul că foarte puțini din pacienții mei consumă suficiente legume.

Legumele în sine sunt un superaliment, deoarece fiecare în parte conține substanțe esențiale pentru sănătatea noastră. Să luăm de exemplu legumele cu frunze verzi (salată, spanac, etc.): acestea conțin câte puțin din toate, fiind o sursă excelentă de fibre, vitaminele A, B-uri, C, E, fier și potasiu. La fel este cu fiecare legumă în parte: fiecare are ceva de oferit.

Ca suplimente naturale, singurele pe care le recomand, și acelea doar celor care au cu adevărat nevoie, sunt probioticele. 

 

VVV: Știu că yoga este o parte importantă din stilul tău de viață. Cum ți-a schimbat yoga percepția asupra sănătății și a vieții, în general?

M.R.: Pentru mine yoga pot spune că este însăși viață. Prin yoga mi-am descoperit misiunea, ca să zic așa, și am înțeles că suntem mai mult decât simple ființe fizice, organisme care funcționează pe baza unor „rotițe” care se învârt după reguli prestabilite, ci mai este ceva dincolo de acestea care face totul să funcționeze.

Yoga m-a ajutat să mă cunosc, să mă dezvolt și să fiu eu, adică să o cunosc pe adevărata Mihaela, cea dincolo de tiparele societății, formarea profesională și experiența de viață și să mă las ghidată de sinele meu interior. În plus, tot ceea ce fac acum, cumva, se datorează faptului că am cunoscut yoga și, din clipa în care am văzut cât de minunat mă face să mă simt, mi-am dorit să o împărtășesc, să le facilitez și altora calea spre această practică minunată.

VVV: Care este rolul unui life coach? Cum te poate ajuta acesta în drumul spre un stil de viață sănătos și armonios?

M.R.: Un life-coach este acea persoană care apare în viața ta să îți arate calea pe care simți că o dorești, dar nu știi ce să faci pentru a ajunge să mergi pe ea. Eu cred că un life-coach trebuie să aibă rolul de profesor, ascultător, sfătuitor, ghid… toate în același timp.

Concret, prin programele de life-coaching, ofer îndrumarea către cele 3 elemente esențiale ca să ai o viață sănătoasă: o formă de mișcare, un program alimentar și un mod de a te cunoaște și a-ți regăsi echilibrul.

VVV: Foarte multe persoane se confruntă cu mâncatul emoțional. Atunci când ești obosită, stresată, nervoasă, tu ce faci pentru a scăpa de pofte și a te relaxa?

M.R.: Reprimarea poftelor este o greșeală pe care mulți dintre noi o fac, crezând că dacă renunță pe moment la ceea ce poftesc, dorința nu va mai apărea. Adevărul este că se petrece exact contrariul și acea dorință crește progresiv și, în loc de a mânca o pătrățică de ciocolată la orele prânzului, sfârșim prin a consuma o ciocolată întreagă seara. Deci, cum este mai rău.

În ceea ce mă privește, aleg să îmi satisfac poftele alimentare, dar am grijă cum fac acest lucru. De exemplu, dacă tânjesc după ceva dulce aleg să mănânc un fruct sau câteva pătrățele de ciocolată neagră. Dacă mă confrunt cu situații care pot declanșa așa-numitul mâncat emoțional, mă îndrept către yoga. Practica yoga este o metodă excelentă de a sta tu cu tine, a-ți pune în ordine gândurile și a-ți limpezi mintea. După o sesiune de yoga poftele alimentare devin de domeniul trecutului.

VVV: Ce părere ai despre postul intermitent? Ai recomanda acest tip de post și cui?

M.R.: Cum nu sunt adepta dietelor restrictive, nici postul intermitent nu face parte de pe lista recomandărilor mele. Cum programul majorității dintre noi este unul destul de alert, să mâncăm doar 4-5 ore pe zi și în restul să ținem post nu este neapărat cea mai bună decizie pe care o putem lua pentru sănătatea noastră.

Cum știm cu toții importanța micului dejun, la fel de importante sunt și celelalte mese ale zilei. Și, timpul petrecut la masă contează foarte mult. Așadar, este mult mai bine pentru silueta noastră să avem 3 mese, luate în tihnă, preferabil cam la același ore în fiecare zi, pentru a-i crea o rutină corpului nostru și a avea o digestie corectă, decât să postim trei sferturi de zi, iar seara să ne infruptam din fel și fel de alimente care nu fac tocmai bine.

VVV: Care este cartea pe care ai recomandat-o (împrumutat-o) cel mai des? 

M.R.:

VVV: Ne poți recomanda câteva resurse web cu informații utile din domeniul sănătății?

M.R.: Desigur:

Și nu în ultimul rând blogul Harmony Wellness Center, unde oferim celor care ne vizitează site-ul inspirația și motivația pentru a porni în această minunată călătorie spre o viață frumoasă, echilibrată și armonioasă.

VVV: Ce planuri de viitor ai în ceea ce privește dezvoltarea activității tale? 

M.R.: Pe viitor, prin prisma serviciilor centrului, îmi doresc să ajungem să ajutăm cât mai multă lume să se descopere, să se cunoască și să învețe cum să trăiască frumos și sănătos. Pentru acest lucru, am în plan noi colaborări, cu diverși terapeuți, pentru a putea oferi o gamă largă de servicii pentru echilibru și armonie.

VVV: Unde putem afla mai multe despre tine și activitatea ta?

M.R.: Cei care își doresc să adopte o viață sănătoasă, să descopere echilibrul și să cunoască armonia, pot veni la Harmony Wellness Center din Craiova.

Website | Facebook | Instagram

Interviu realizat de Alina Mihalache - echipa VVV

 

#stil de viata sanatos #beneficii yoga

Ce au mai parcurs alti cititori...

Yoga - Sănătate holistică pentru corp, minte și suflet. Interviu cu Paula Vaida de Almeida, profesor de yoga și fondatoarea Yoga Social
Când alimentația îți poate deveni dușman? Interviu cu Ionela Dobrean, nutriționist-dietetician
Ce mâncăm în vacanță pentru a evita acumularea de kilograme în plus? Interviu cu Alina Trifu, consultant în nutriție și stil de viață sănătos
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101