Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Interviuri
  4. Despre alimentație sănătoasă, superalimente și slăbit. Interviu cu Gabriela Niculae, tehnician nutriționist și master trainer

Despre alimentație sănătoasă, superalimente și slăbit. Interviu cu Gabriela Niculae, tehnician nutriționist și master trainer

Continuăm seria interviurilor cu specialiști din domeniul sănătății cu Gabriela Niculae, tehnician nutriționist și master trainer. Citește interviul pentru a afla informații prețioase despre alimentație sănătoasă, superalimente și slăbit.

VVV: Salut. Cine ești și cum ai ajuns să activezi în domeniul sănătății? Povestește-ne despre activitatea ta.

Gabriela Niculae: Mă numesc Gabriela Niculae, sunt tehnician nutriționist, master trainer la cursul de tehnician nutriționist oferit de Fitness Scandinavia School și masterand la Kinetoterapie, Nutriție și remodelare corporală.

 

Pasiunea pentru nutriție a venit dintr-o nevoie, acum 14 ani, atunci când am fost diagnosticată cu 2 afecțiuni autoimune.

 

Activitatea mea se împarte în două: pe de-o parte în scop didactic, iubesc sa împărtășesc din ceea ce eu am învățat celor pasionați de nutriție și care vor să facă din pasiune un job, și, pe de alta parte, în lucrul cu cei care își doresc să-și schimbe obiceiurile alimentare fie în scop de prevenție, fie că au o problemă de sănătate.

VVV: Prin ce se diferențiază serviciile tale de altele de pe piață?

G.N.: Cred că diferit este faptul că promovez echilibrul și faptul că sunt empatică. Și mai e faptul că înainte de a iubi nutriția am iubit mâncarea și gătitul (încă le iubesc!), asta mă ajută să recomand planuri alimentare gustoase, dar care să ajute scopul persoanelor care apelează la mine.

Cred că suntem diferiți, avem nevoi diferite, credințe diferite și că pentru fiecare dintre noi există un specialist cu care să empatizăm. 

VVV: Care este viziunea ta asupra unui stil de viață sănătos? Care sunt cele mai frecvente recomandări pe care le faci în acest sens?

G.N.: Recomandările mele nu se opresc în sfera schimbărilor alimentare, sunt, de asemenea, foarte importante: hidratarea eficientă, somnul de calitate, activitatea fizică și echilibrul psiho-emotional. Foarte important să avem relații de calitate, să avem grijă de noi și de pasiunile noastre. Să ne IUBIM! 

VVV: Ce înseamnă pentru tine să ai o alimentație sănătoasă, echilibrată? Aceleași principii sunt valabile pentru toată lumea? 

G.N.: Este diferit pentru fiecare dintre noi. Sănătos este să-ți acorzi ție atenție, respect și iubire ! Există direcții general valabile și aici aș pune accent pe nevoia corpului de alimente nutritive, legume divers colorate, proteine de bună calitate, grăsimi sănătoase, hidratare, somn de calitate, cât mai multă mișcare .

Aș aminti conceptul de farfurie corectă pe care ne-o putem crea fiecare dintre noi. Împărțim farfuria în două și una dintre jumătăți o împărțim din nou în două. Într-un sfert vom pune alimente care conțin proteine ,într-un sfert vom pune alimente care conțin amidon, iar în jumătate de farfurie vom avea legume foarte colorate.

VVV: Folosești superalimente și suplimente naturale în dieta ta? Dacă da, pe care dintre acestea le recomanzi în mod frecvent pacienților tăi?

G.N.: Da, folosesc suplimente alimentare, nu-mi lipsește omega 3 pentru rolul lui în prevenția afecțiunilor cardiovasculare, pentru stimularea funcției cerebrale și pentru scăderea inflamației existentă în cele două patologii autoimune.Pentru că am o patologie tiroidiană iau seleniu. Suplimentez cu vitamina D și mă folosesc de plante adaptogene pentru sănătatea suprarenalelor, foarte importante și ele în starea noastră de sănătate. De asemenea, folosesc pudra de maca. Nu recomand folosirea suplimentelor alimentare fără o anamneză atentă și fără recomandare din partea unui specialist.

Într-un plan de gestionare a greutății aș recomanda turmericul combinat cu bioperina, pentru rolul său antiinflamator, foarte potrivit în asemenea cazuri.

VVV: Care este cel mai comun sfat pe care îl dai celor care vor să slăbească?

G.N.: Să înceapă și să rămână ancorați în ce și-au propus. Consecvența este cheia!

Dacă vorbim despre slăbire, nu există nici un remediu minune, ci doar motivație și determinare.

Nu recomand dietele restrictive pentru că nu funcționează pe termen lung, mai mult decât atât pot duce la carențe nutritive și la efectul yo-yo ( reacumularea kilogramelor pierdute și chiar kilograme în plus). E foarte importantă cantitatea de mâncare, dar mai mult decât atât CALITATEA alimentară.

VVV: Primim foarte frecvent întrebarea: Ce pot face dacă am ulcer gastric sau reflux gastro-esofagian și nu pot mânca fructe și legume crude? 

G.N.: Ulcerul gastric reprezintă o pierdere de substanță din mucoasa gastrică, apare atunci când există un dezechilibru între factorii care pot agresa stomacul și factorii de protecție care există în mod fiziologic. Factorii agresori pot fi: fumatul, stresul, medicamente luate fără recomandare de la medic, Helicobacter pylori, o alimentație deficitară, săracă în legume și fructe.

Ulcerul are o evoluție cronică în cadrul căreia există fază acută și perioade din an, de obicei primăvara și toamna, când se reacutizează simptomele. În acele perioade se recomandă evitarea cruditătilor, a alimentelor fibroase, a bucăților de carne grase și cu zgărciuri, a alimentelor fierbinți sau foarte reci, a alimentelor foarte condimentate ( piper, ceapă, usturoi, ardei iute), gătitul inadecvat : prăjit, rântaș.

În aceste perioade putem consuma fructe și legume preparate termic: măr copt, compot de fructe, gutuie coaptă, piureuri de legume, supe creme,etc. Putem să încercăm să le consumăm în stare crudă atunci cănd simptomele sunt mai puțin resimțite. De regulă cei care au ulcer ar trebui să scrie un jurnal al toleranței personale alimentare pentru că nu există boală, există pacienți.

VVV: Ce recomandări ai pentru persoanele care suferă de anumite afecțiuni și au nevoie de sfaturi personalizate în privința alimentației și a stilului de viață? 

G.N.: Persoanelor care au anumite afecțiuni și pentru care este imperativ nevoie de schimbarea stilului de viață le recomand cu drag apelarea la ajutorul unui specialist și aderarea la un grup suport. Este important atunci când ai o patologie sa nu fii singur în asta, să fii alaturi de persoane care înțeleg prin ce treci, care să te ajute și să fie alături de tine atunci când faci schimbări, schimbări care pot fi anevoioase. E mai ușor atunci cand ai susținere!

VVV: Foarte multe persoane se confruntă cu mâncatul emoțional. Atunci când ești obosită, stresată, nervoasă, ce faci pentru a scăpa de pofte și a-ți redobândi echilibrul emoțional?

G.N.: Când sunt obosită și există momente în care mă suprasolicit (aici am de lucru:)) am grijă să mănânc nutritiv pe parcursul zilei, să nu sar peste mese, în asa fel încât seara să nu intru în dulapul cu dulciuri. Dacă totuși se întâmplă, nu fac din asta o tragedie, nu mă învinovățesc, accept și mă bucur de moment, apoi ma întorc cu acceptare de sine la alimentația care mie-mi face bine.

Pentru situațiile stresante folosesc plante adaptogene: ashwagandha, rodiola.

Un mic secret : pofta de dulce poate fi alungată daca miroși vanilie și mentă.

VVV: Ce părere ai despre postul intermitent? Ai recomanda acest tip de post și cui?

G.N.: Am testat postul intermitent, varianta 8/16, nu l-aș recomanda copiilor, adolescenților, femeilor însărcinate și mamelor care alăptează, celor care au gastrită, ulcer, celor care au diabet zaharat.

Postul intermitent se studiază încă de când se studiază și fenomenul de autofagie pentru care un cercetător japonez a luat premiul Nobel pentru medicină.

E adevărat că are rezultate într-un proces de slăbire, dar nu l-as recomanda decât celor care și- au implementat obiceiuri alimentare sănătoase. Nu poți ține post intermitent dacă încă mănânci alimente procesate, goale nutritiv.

Eu îl folosesc pentru claritatea mentală pe care o am în perioadele de post, care este conferită de niște substanțe care se numesc catecolamine și care te fac mai activ, un mecanism întâlnit în evoluția omului pe vremea când era în căutare de hrană și trebuia să devină mai activ.

VVV: Ai un model în viață? Există o persoană care să fi avut o amprentă deosebită în dezvoltarea ta profesională?

G.N.: Da, sigur! Aș vrea să-i mulțumesc Gabrielei Nedelea, cea care mi-a fost trainer la cursul de tehnician nutriționist. Datorită ei mi-am pus multe întrebări la care am căutat răspunsuri.

VVV: Care este cartea pe care ai recomandat-o (împrumutat-o) cel mai des? 

G.N.: Cartea la care mă întorc de fiecare dată atunci când vreau să-mi explic ceva în legătură cu corpul omenesc este manualul de Fiziologie. Cheia nutriției stă în a înțelege ce se întâmplă în interiorul corpului tău atunci când mănânci!!!

VVV: Ne poți recomanda câteva resurse web cu informații utile din domeniul sănătății?

G.N.: Sigur, aș recomanda următoarele site-uri: Pubmed, Cochrane, Romedic.

VVV: Ce planuri de viitor ai în ceea ce privește dezvoltarea activității tale? 

G.N.: În următoarea perioadă pregătesc un workshop despre abordarea tiroiditei autoimune (Hashimoto), pregătesc un program integrativ pentru menopauză, o perioadă diferită și provocatoare în viața unei femei.

VVV: Unde putem afla mai multe despre tine și activitatea ta?

G.N.: Mă puteți găsi pe Facebook sau Instagram, unde vă aștept cu drag.

Interviu realizat de Alina Mihalache - echipa Viața Verde Viu

 

#interviuri

Ce au mai parcurs alti cititori...

Despre slăbit, alimentație sănătoasă, pofte, motivație și multe altele. Interviu cu Ramona Țintea, fondatoarea Școlii de Slăbit
Yoga - Sănătate holistică pentru corp, minte și suflet. Interviu cu Paula Vaida de Almeida, profesor de yoga și fondatoarea Yoga Social
Când dragostea pentru copii întâlnește două mâini iscusite și o minte inventivă de mămică. Interviu cu Petra Șandor, fondatoarea proiectului Plastefina
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101