Un studiu de cercetare publicat in revista medicala Alimentele si functia lor a descoperit ca varza murata nepasteurizata contine un probiotic puternic denumit lactobacillus plantarum FC225 salbatic, caruia i se pot atribui multe dintre proprietatile de vindecare ale verzei murate pentru inima. Dupa terminarea cercetarilor, oamenii de stiinta care au efectuat studiul au concluzionat ca varza murata bogata in probiotice ajuta astfel:
- reduce nivelul de colesterol
- reduce nivelul de trigliceride
- mareste semnificativ nivelul celor doi puternici antioxidanti cunoscuti sub numele de superoxid dismutaza (SOD) si glutation
- reduce degradarea grasimilor in corp (proces numit peroxidarea lipidelor)
Antioxidantii precum SOD si glutationul elimina efectele nocive ale moleculelor incarcate cu radicali liberi daunatori care deterioreaza tesuturile si celulele din corp, inclusiv inima si vasele de sange.
Cand varza sau alte ingrediente se mureaza prin procesul de fermentare, numarul si speciile de microbi benefici cresc semnificativ. In plus, multi nutrienti prezenti in varza sau in alte legume sunt mai usor absorbite de corp. Procesul de fermentare prelungeste in acelasi timp viata alimentelor.
Din pacate, varza murata din magazine este de obicei pasteurizata, proces prin care sunt omorati microbii buni si nu are aceeasi valoare nutritiva. Tot mai multe magazine incep, insa, sa ofere si varza nepasteurizata, tinuta de regula la frigider. Produsul trebuie sa contina mentiunea “culturi vii” pe eticheta, altfel cel mai probabil nu contine niciun fel de probiotice.
Desigur, exista si varianta, cea mai buna de altfel, de a te bucura de o varza murata plina de microbi activi daca o faci acasa. Desi pare un proces laborios, nu este deloc asa. Dupa ce vei face prima portie de varza murata, urmatoarele ti se vor parea usoare. Poti face si combinatii diferite modificand ingredientele. Varza cu mar este excelenta. Usturoiul si chili pot da o nota condimentata delicioasa. Variantele sunt nesfarsite.
Daca nu esti mare amator al gustului traditional de varza murata, exista si alte alternative, care combina gusturi mai putin obisnuite, sfecla si varza rosie, sau alge si ghimbir. Iata aici reteta : Sauerkraut : varza murata favorizeaza sanatatea si bunastarea
Sursa utilizata:
http://www.care2.com/greenliving/5-reasons-your-heart-will-thank-you-if-you-eat-sauerkraut.html#ixzz3UdtI5ZBx - varza murata