Nu este niciun secret ca traim intr-o societate supra-intelectualizata si incercam sa luam decizii doar cu mintea. Ne bazam pe informatii, date si ratiune cand ne luam deciziile. Si, cu toate acestea, nu tot timpul cand luam decizii o facem cu capul.
Uneori le luam doar cu inima si stomacul. Acest lucru poate parea ceva de neconceput pentru multi. Cand vorbim de decizii luate cu inima oamenii se gandesc de obicei la sentimente. Iar cand vorbim despre o decizie luata din stomac, se refera la accesarea intuitiei. Ambele presupuneri sunt valabile - problema este ca tindem sa acordam mai putina valoare persoanelor care iau deciziile in acest mod.
Pornim de la premiza ca numai creierul poate aduna informatii si lua decizii, cand, in realitate, atat inima cat si stomacul au rolul lor. De fapt, unii sunt de parere ca avem trei creiere: unul in cap, altul in inima si al treilea in stomac.
Iata cum putem folosi aceste "trei creiere" pentru a lua decizii mai bune in viata - incepand de jos in sus!
Stomacul
Cu totii cunoastem senzatia de fluturi in stomac sau de strangere a stomacului atunci cand ceva nu este in regula. De obicei nu acordam atentie acestor senzatii, insa adevarul este acestea sunt rezultatul unor procese neurologice foarte intense.
La nivelul intestinelor sunt gazduiti peste 100 de milioane de neuroni, care transmit informatii. Intestinele, deseori supranumite si al doilea creier, sunt alcatuite din siruri de neuroni care tapeteaza peretii intestinelor, ai tractului digestiv si ai anusului.
Asa se explica de ce stomacul reactioneaza atunci cand te simti incomod sau cand simti ca ceva nu este in regula. Sau de ce simti fluturi in stomac cand te indragostesti.
Intestinele capteaza informatia, iar creierul o sintetizeaza. Intestinele spun: “Nu ne simtim prea bine” sau “Suntem entuziasmate,” iar creierul trage concluziile, “Ceva nu este asa cum ar trebui in situatia aceasta” sau “Ma simt atras de aceasta persoana si sunt emotionat.”
Inima
Datorita cercetarilor extinse, acum stim ca inima acumuleaza efectiv informatii pe care le putem folosi. De exemplu, cand dai mana cu cineva, inima emite un camp electromagnetic care se extinde in afara corpului. Inima actioneaza astfel ca un generator de informatii biologice, care spune corpului cum sa reactioneze. Sursa de informatii este bazata pe actiuni fiziologice cum sunt circulatia sangelui, ritmul cardiac si presiunea pulsului. Toate acesta au loc inainte ca mintea sa traga o concluzie despre persoana a carei mana ai strans-o.
Creierul
Toata acea materie cenusie localizata in cap este, de fapt, ultima care afla ce se intampla. Adevarul este ca primesti constant indicii din partea corpului insa depinde de tine daca le observi si daca le treci prin filtrul ratiunii.
Creierul face o treaba excelenta cu procesarea si sintetizarea informatiilor - este responsabil in mare parte pentru starea ta mentala si joaca un rol vital in functionarea corpului, insa nu este principalul factor decizional din corp. Ia parte la proces, insa intestinele si inima sunt cele care contribuie mai mult la luarea unei decizii cu mult inaintea creierului, fara sa-ti dai seama.
Surse:
http://www.bbc.com/news/health-18779997
http://www.nytimes.com/1996/01/23/science/complex-and-hidden-brain-in-gut-makes-stomachaches-and-butterflies.html
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15823696