Iata cateva dintre acestea:
Probioticele
Daca iei antibiotice, sansa ca ciupercile sa se inmulteasca creste substantial. Alimentele probiotice contribuie la refacerea florei intestinale si prevenirea infectiilor cu ciuperci.
Spalaturi vaginale cu otet organic din cidru de mere
Spalaturile cu otet din cidru de mere pot calma infectiile cu ciuperci. Se amesteca 3 linguri de otet din cidru de mere crud organic cu 1/4 l de apa.
Usturoi organic
Usturoiul are proprietati naturale antifungice. Consuma zilnic cativa catei de usturoi organic, proaspat.
Renunta la produsele "de igiena feminina" prea dure
Cele mai multe dintre acestea sunt prea dure si inlatura uleiurile naturale protectoare ale corpului. Foloseste produse de ingrijire organice, pe cat posibil.
Suc de merisor organic
Bea suc de merisor neindulcit, pentru a reface echilibrul pH-ului la nivel vaginal.
Poarta haine lejere si naturale
Hainele lejere si lenjeria intima confortabila si naturala permit oxigenului sa circule, impiedicand astfel inmultirea ciupercilor.
Evita alimentele bogate in zaharuri si drojdii.
Alimentatia este foarte importanta atunci cand incerci sa vindecci sau sa ameliorezi orice boala. Ciupercile se hranesc in special cu zaharuri dar si cu alte ciuperci precum drojdiile. Zaharurile sunt gasite in foarte multe alimentele si nu trebuie sa avem in vedere numai zaharul alb, simplu, dar si toate produsele de panificatie, cartofii, orezul alb si alte cereale bogate in carbohidrati.
Candida, o ciuperca periculoasa
Suprapopularea cu candida albicans, un tip de ciuperca, poate cauza diverse probleme cronice de sanatate atat la femei, cat si la barbati, una dintre acestea fiind infectia cu ciuperci.
Se estimeaza ca 75% dintre femei au suferit cel putin o data in viata lor o infectie cu ciuperci, insotita de mancarimi intense, senzatie de usturime la urinat si uneori o secretie groasa albicioasa.
Circa 80 de milioane de persoane in Occident - dintre care 70 % femei - sufera de probleme legate de infestarea cu ciuperci, iar daca suferi de infectia cu ciuperci (mai ales daca se intampla frecvent) ar trebui sa urmaresti si manifestarea altor simptome de suprapopulare cu candida, precum oboseala cronica, luare in greutate, alergii alimentare, sindromul intestinului iritabil, migrene, SPM, cancer si altele.
Desi multe dintre sfaturile de mai sus, consumul de probiotice si usturoi, te vor ajuta sa tii sub control ciupercile dintr-o perspectiva profilactica, iar altele, precum folosirea de haine lejere, pot ajuta, trebuie sa te ocupi de cauzele care duc la suprapopularea cu ciuperci pentru a preveni revenirea problemei.
Care este cauza principala a infectiilor cu ciuperci?
In conditii normale, candida albicans traieste inofensiv la nivelul pielii, al intestinelor, iar la femei, al vaginului.
Insa celulele de candida se dezvolta rapid, iar daca sistemul tau este afectat de obiceiuri alimentare nesanatoase, anumite medicamente, anumite alimente in exces, boala si altele - candida poate scapa usor de sub control. Infectiile vaginale, in special, apar cand aciditatea normala din vagin se modifica, favorizand multiplicarea ciupercilor.
Orice femeie (si in cazuri foarte rare si barbatii) pot suferi de candidoze, dar acestea sunt mai des intalnite la persoanele cu sistemul imunitar slabit. Pot aparea si in perioade de modificari hormonale, precum perioada sarcinii, diabetul sau utilizarea antibioticelor sau a medicamentelor corticosteroide.
Ca in orice problema cauzata de ciuperci, infectia apare atunci cand echilibrul organismului este afectat, incurajand candida deja existenta sa se multiplice excesiv, ducand la aparitia unor boli.
Poti trata infectia cu ciuperci cu crema antifungica din comert, presupunand ca daca simptomele au disparut, atunci problema este rezolvata. Insa, cremele de acest gen trateaza doar simptomele, nu actioneaza in niciun fel asupra candidozei, care constituie principala problema.
Prevenirea cauzelor principale ce duc la suprapopularea cu ciuperci
Pentru a preveni suprapopularea cu ciuperci, trebuie creat un mediu in care acestea sa nu se dezvolte. Factorii care influenteaza cel mai mult echilibrul organismului si contribuie la suprapopularea cu ciuperci sunt:
- Consumul excesiv de zahar si cereale. Zaharul este principala hrana a ciupercilor. Daca suferi de candidoza cronica este practic imposibil sa te vindeci daca nu renunti la zahar, cereale, sucuri si fructe, pentru ca acestea hranesc ciupercile.
- Consumul de antibiotice, care ucid atat bacteriile rele, cat si pe cele bune.
- Expunerea la toxinele din mediu, care reduc abilitatea sistemului imunitar de a mentine candida sub control.
- Consumul unor medicamente cum ar fi anticonceptionale si corticosteroide incurajeaza dezvoltarea ciupercilor.
- Stresul cronic, cu impact asupra sistemului imunitar,
De aceea pentru a vindeca raul de la radacina trebuie rezolvate mai intai cauzele principale. Acest lucru se poate face prin urmatoarele modificari aduse stilului de viata:
- Opteaza pentru cea mai buna alimentatie pentru tine si fa sport - O alimentatie bogata in verdeturi, seminte si oleaginoase, legume si uleiuri sanatoase (la alegere si organice) - si lipsita de zahar si alimente bogate in carbohidrati - ceea ce va limita hrana pentru ciupercile din intestine. Ideal este sa adaptezi regimul alimentar nevoilor tale nutritive.
Avand in vedere ca ciupercile se multiplica rapid, trebuie sa reduci si consumul alimentelor ce contin ciuperci si mucegai, nu doar zaharul si carbohidratii:
- Alcoolul
- Otetul (si alimentele ce contin otet - mustar si sosuri de salate)
- Paine
- Morcovi, cartofi si sfecla (legume dulci)
- Fructele trebuie evitate daca ai aceasta problema pentru ca ele agraveaza situatia datorita continutului de zahar. Consumul de fructe poate fi reluat de indata ce totul revine la normal.
- Alune si porumb (care contin deseori mucegai)
- Ciuperci (fungus)
- Branza maturata
De asemenea nu uita ca sursa de calorii numarul unu in Occident nu este zaharul, ci siropul de porumb cu constinut ridicat de fructoza, care apare in aproape toate alimentele procesate si trebuie evitat, mai ales daca ai simptome de candidoza sau alte simptome de suprapopulare cu ciuperci.
- Evita ORICE TIP de zahar. Cele mai multe persoane nu se pot vindeca pana nu renunta complet la zahar.
- Consuma bacterii prietenoase- mareste aportul de bacterii bune (probiotice) prin suplimente sau consumul de alimente fermentate, cum este varza murata. Acestea contin bacterii bune care contribuie la sanatatea tractului gastrointestinal si a vaginului si vor inlocui in cele din urma candida.
- Evita expunerea la substante chimice si medicamente - Trebuie evitate antibioticele, corticosteroidele si contraceptionalele. Vopselurile, produsele de uz casnic, parfumurile si aromele pot cauza reactii alergice, iar sensibilitatile chimice sunt foarte des intalnite la persoanele ce sufera de suprapopulare cu ciuperci.
- Rezolva problemele de ordin emotional si psihologic - Poftele alimentare, in special cele de dulce, sunt deseori amplificate de dependentele emotionale. Instrumente precum Tehnica de Eliberare Emotionala (EFT) te pot ajuta sa renunti la dependentele alimentare daunatoare, eliminand in acelasi timp si sursele de stres.
3 metode de tratare a simptomelor in mod natural
Infectiile vaginale cu ciuperci pot fi dureroase si foarte incomode, de aceea, desi pasii de mai sus pot fi urmati pentru a preveni o situatie nedorita, daca aceasta se intampla, atunci poti incerca unul dintre urmatoarele remedii naturale care vor avea efecte imediate:
- Introdu o capsula cu praf de acid boric in vagin dimineata si seara timp de sapte zile pentru o infectie acuta, si timp de 14 - 30 de zile pentru o infectie cronica. Capsulele cu acid boric nu sunt disponibile in mod normal in magazinele naturiste sau farmacii, dar le poti confectiona achizitionand o sticla de pudra de acid boric si capsule de gelatina (un aparat de facut capsule ar fi de ajutor).
Studiile arata ca eficienta acidului boric este mare mai ales la femeile care manifesta rezistenta cronica la infectiile cu ciuperci - un studiu pe 100 de femei arata o rata de succes de 98%. Daca acidul boric iti irita zona genitala, te poti proteja cu ulei cu vitamina E.
- Introdu un catel de usturoi in vagin dimineata si o capsula cu acidophilus seara timp de trei - sapte zile.
- Fa o spalare vaginala cu o solutie din argila bentonitica, ceai de Pau D'Arco, iaurt simplu, ulei de arbore de ceai si gentiana, de doua ori pe zi intre sapte si 10 zile.
Urmareste si alte simptome asociate cu suprapopularea cu ciuperci
Deci, daca suferi de candidoza (mai ales cronica sau repetata) este un semn clar ca ciupercile din corp au scapat de sub control.
Un alt simptom este o pofta exagerata de dulciuri si carbohidrati, care reprezinta principalul aliment al candidei, iar multiplicarea ei va cere si mai multa hrana.
Nu uita ca, daca te lupti cu infectiile cu ciuperci de mult timp, este imperativ sa renunti la TOATE formele de zahar, cereale, fructe, sucuri, paine, paste, orez, porumb si cartofi, pentru ca toate hranesc ciupercile.
Cu cat mananci mai mult zahar si cereale, cu atat incurajezi ciupercile sa preia controlul. In cele din urma, acest lucru iti va afecta sistemul imunitar, va permite ciupercilor sa penetreze si alte organe, cauzand numeroase probleme de sanatate.
Oboseala cronica este probabil cea mai comuna afectiune asociata cu suprapopularea cu candida, dar o alta boala asociata cu aceasta problema este cancerul. De aceea, daca simti ca ciupercile reprezinta o problema de sanatate pentru tine, este timpul sa faci modificarile mentionate anterior in stilul tau de cu viata si apeleaza la un medic competent.
Suprapopularea cu ciuperci poate fi depasita, dar nu este usor, de aceea este bine sa ai sprijinul unui doctor cu experienta in medicina holistica.