Întrucât programul școlar se termină de obicei mai devreme decât programul de lucru al parinților, adolescenții probabil petrec singuri o oarecare perioadă acasă după orele de școala. Vestea bună este că ei sunt destul de mari pentru a merge la bucatărie și a mânca singuri. Nu mai este nevoie sa le mai pregătiți voi gustările.
Vestea proastă este de asemenea că sunt destul de mari ca să facă așa. Când ei vin de la școală cu stomacul protestând de foame, s-ar putea ca să nu fie interesați de cele mai sănătoase alegeri. O pungă mare de cipsuri de cartofi unsuroși, un sos și o băutură carbogazoasă și dulceagă va fi alegerea pentru o gustare după orele de școală fiindcă este ușor de luat și are gust bun, nu pentru că este bună pentru ei.
Gustările bune precum fructele proaspete îi realimentează pe adolescenți și le oferă substanțe nutritive importante. Gustările sărace în nutrienți adaugă corpului de adolescent zahăr, grăsimi saturate și sodiu. Și dacă porțiile nu sunt controlate, aceste gustări le-ar putea strica pofta pentru cina sănătoasă a întregii familii de mai tarziu.
Bineînțeles că toți părinții îți doresc pentru copiii lor o dietă cât mai sănătoasă. Tinerii vor accepta cu greu tranziția directă către o alimentație sănătoasă, mai ales dacă alimentația lor prezentă este cea normală în rândurile lor în ziua de azi (junk – fast food). Așa că, până să ajungă ei înșiși să înțeleagă importanța unei diete echilibrate și sănătoase, îi puteți ajuta prin oferirea de gustări sănătoase, ușor de pregătit pentru a fi luate după orele de școala. Iată câteva opțiuni de gustări sănătoase și gustoase:
Struguri congelați
Cumpărați o jumatate de kilogram de struguri fără semințe și separați boabele de pe ciorchine. Spălați-le și pune-ți câte o mână de boabe în câteva pungi de plastic pentru congelator și așezati-le acolo. Odata ce strugurii au înghețat, ei dezvoltă o textură de înghețată pe băț și un gust delicios de dulce fără a mai fi nevoie de zahăr.
Legume tăiate și sosul aferent gen chips and dip
Adolescenților le place foarte mult să mănânce cips-uri înmuiate în sos, dar ei nu au nevoie de grăsimi și sare în exces. Înlocuiți cipsurile cu legume crude tăiate. Încercați batoane sau felii de morcov, brocoli, conopidă, mazare și țelină. Copiii pot să înmoaie legumele crude în sos vegetal, natural și foarte sănătos, facut pe placul adolescenților.
Citeste si articolul: Chipsuri sanatoase de legume
Pâine integrală și unt de alune
Schimbați pâinea albă cu pâine integrală și orice sandviș este instantaneu mai sănătos. Untul de alune adaugă proteine și grăsimi sănătoase. Dacă adolescentul are o înclinație pentru dulciuri, aduceți acasă un borcan cu gem de fructe dulci fără zahăr, mai degrabă decât un borcan de jeleu care are zahăr în exces sau sirop de porumb cu înalt conținut de fructoză. Puteți să îl faceți să se bucure și de alte tipuri de unt precum cel de nuci, de caju sau de migdale.
Popcorn
Popcornul este bogat în fibre, deci constituie o bună gustare daca nu îl îneci în unt sau margarină. Poți alege branduri care sunt sarace în grăsimi și sare, dar cel mai sănătos este să cumperi un aparat de facut popcorn pe bază de aer cald. Lăsați-i pe adolescenți să experimenteze cu diferite asezonări pentru a adăuga aroma și condimente.
Pretzel(covrigei) din făină integrală
Faina integrală este importantă fiindcă adaugă fibre în dieta adolescenților. Fibrele sunt importante pentru un sistem digestiv sănătos, și cei mai mulți adolescenți nu le capată îndeajuns. Pretzelii obisnuiți sunt făcuți din făină supraprocesată din care s-au înlăturat tîrâțele și majoritatea fibrelor. Pretzelii din faină integrală rețin toate lucrurile bune ale fibrelor și totuși au gust bun cu muștar.
Propriul baton de cereale
Adolescentului dumneavoastra îi place să servească un baton ca gustare rapidă? Batoanele cu cereale par să fie bune, dar multe conțin grăsimi nedorite, zahăr și extra calorii. Puteți face o alternativă mai sănătoasă prin producerea propriului baton. Doar amestecați câte o cană din două feluri diferite de cereale integrale. Adaugați o cană de diferite nuci și o jumătate de cană de stafide sau alte fructe uscate. Puteți adăuga jumatate de cană de fulgi de ciocolată crudă. Mai puteți adăuga și semințe decojite de floarea soarelui, de dovleac sau boabe de soia crocante.
Smoothie-uri
Smothi-urile (fructe pasate în blender și transformate în nectar) sunt mult mai bune pentru adolescenți decât milk shake-ul sau băuturile pe bază de malț, și sunt amuzante de făcut. Bananele înghețate constituie o bună bază pentru smoothies. Așa că atunci cand bananele voastre sunt un pic prea coapte, tăiați-le în bucati de cca. 2 cm și țineți-le la congelator. Pentru a face un smoothie, aruncați patru-cinci bucățele de banane înghețate într-un blender bun împreună cu o mână de capșuni sau afine, o linguriță de praf de vanilie și un pahar cu apă. Amestecați până se face cremos și turnați amestecul într-un pahar înalt.
Hummus cu lipie sau saratele
Ca alternativa la legume în sos, puteți să țineți la îndemană hummus pentru a-l servi pe lipie din făină integrală sau sărățele/grisine. Hummus-ul este făcut din naut, ceea ce constituie o nemaipomenită sursă de proteine și grăsimi sănătoase.
Băuturi sănătoase
Adolescenții adesea au o înclinație pentru băuturi cu mult zahăr și cofeină cum ar fi cola, băuturile cu cafea și energizantele. Nu este o idee prea bună, în special mai tarziu în cursul zilei. Cafeina poate aduce nopți nedormite și zahărul în exces înseamnă doar calorii suplimentare. Asigurați-vă că aveți băuturi mai sănătoase care totuți au gust bun, cum ar fi sucuri 100% din fructe și legume, apa gazoasă și apă simplă racită. Păstrați felii de lămâie la îndemână pentru a da un pic de aromă apei simple.
Cum să-i faceți pe adolescenți să scape de obiceiurile alimentare nesănătoase?
S-ar putea să nu fie de ajuns să oferiți gustări sănătoase, s-ar putea să fie nevoie ca adolescenții dumneavoastră să și scape de gusturile pentru mâncărurile nesănătoase, asta depinzând de comportamentul alimentar al copiilor dumneavoastră. Un adolescent poate ignora cutia cu înghețată din frigider, în timp ce altul nu ar putea rezista tentației de a o devora. Dacă aveți un adolescent în casă care are dificultăți în a rezista mâncărurilor cu multe calorii, păstrați astfel de mâncăruri în afara casei.
Asta nu înseamnă că ar trebui să vă privați familia de mâncăruri amuzante (fiecare copil are nevoie de ceva bun din cand în cand), doar stabiliți reguli privitoare la acest lucru. Când decideți că o înghețată e acceptabilă, pregătiți ceva în casă, făcut din ingrediente naturale și sănătoase. Nu uitați că cei tineri adesea împrumută obiceiurile alimentare ale adulților așa că fiți un model pentru ei.
Gustările mele preferate pe blog: http://slabestecorect.blogspot.ro/2015/12/gustari-satioase-pentru-persoanele.html.