Majoritatea oamenilor nu realizeaza ca atunci cand vorbim despre probleme de sanatate asociate cu graul, sau glutenul, nu vorbim despre o entitate monolitica, despre un singur "tip rau", responsabil exclusiv pentru pagubele comune experimentate ca si consecinta a consumului acestei grane.
Pana la urma, cum poate doar un singur daunator sa cauzeze peste 200 de efecte de sanatate adverse observate clinic diferential care acum sunt conectate in literatura biomedicala cu consumul de grau?
Nu, problema este ca glutenul este o abstractie, si perceperea sa singulara denatureaza profund adevarata marime a problemei, la fel cum varful icebergului nu arata amenintarea masiva care se afla dedesubt...
Glutenul inseamna in limba Latina "lipici", si semnifica compozitia complexa de proteine dinauntrul plantei graului, clasificata mai departe fie ca si gliadina (solubila in alcool), gluteina (diluata in acid sau solubila in alcaline) sau altele.
Pentru ca graul este o specie hexaploida (nu-i asa ca suna infiorator?), produsul secundar a trei plante strabune devine unul singur, cu nu mai putin de 6 seturi de cromozomi si de 6.5 ori mai multe gene decat se gasesc in genomul uman. Astfel aceasta planta este capabila sa produca nu mai putin de 23,788 de proteine diferite- un lucru atat de uimitor pe atat de perturbator. [i]
Perturbator, cum?
Ei bine, oricare dintre aceste proteine poate sa obtina un raspuns antigen. Sistemul imunitar identifica o proteina de grau ca alta si lanseaza fie un raspuns imun innascut sau adaptat, si ataca accidental, ca rezultat, propriile structuri.
Asa ca daca o singura proteina poate sa incite o reactie adversa, ce ar face 23,000 de proteine diferite cand sunt prezentate organismului pentru a fi procesate simultan? Si ce ar fi daca multe dintre aceste proteine de grau au fost proteine disulfite-unite, care sunt "lipite" impreuna (adu-ti aminte ca gluten inseamna in limba latina lipici) cu aceeasi, ferma legatura bazata pe sulf gasita in parul uman si cauciucul vulcanizat – (gandeste-te totusi la bilele de bowling din plastic)- care evident, sunt imposibile pentru sistemul nostru digestiv sa fie digerate in totalitate.*
Ce s-ar intampla este ca multe dintre aceste proteine ar trece prin tractul nostru intestinal, devenind mai permeabile datorita dublului efect al gliadinei (zonulin la crestere) si graul de lectina (spinul invizibil), prin urmare "deschizand cutia de paine a pandorei" autoimunitatii si pentru inflamatiile sistematice.
Tine minte ca 23,788 de proteine este un numar foarte mare. Si tinand cont de recombinatiile posibile mostenite intr-un numar mare de proteine distincte si diferite, unele dintre ele au aparut- printr-un pur accident- aproape identice (omolog) in structura si configuratia drogurilor narcotice cat si in compusii virulenti ai sistemului imunitar care activeaza microbii.
Potential narcotic
Gliadina poate fi impartita in diferite lungimi de amino acizi si peptide. Gliadorfina este de 7 lungimi de amino acizi peptide.: Tyr-Pro-Gln-Pro-Gln-Pro-Phe care se formeaza atunci cand sistemul gastrointestinal este compromis.
Cand enzimele digestive sunt insuficiente sa imparta gliadorfina in 2-3 lungimi de amino acizi si cand un perete intestinal compromis permite scurgerea in totalitate a celor 7 amino acizi lungi fragmentati in sange, gliadorfina poate trece prin creier prin organele circumventriculare si poate activa receptorii opioizi rezultand in functionari disruptive ale creierului.
Au fost identificati un numar de gluteni exorfini: glutenul exorfin A4, A5, B4, B5 si C si s-au emis ipoteze ca multi dintre ei joaca un rol in autism, schizofrenie, ADHD si conditii neurologice asemanatoare. In acelasi fel in care incerbergul celiac a ilustrat iluzia ca intoleranta la grau este rara, este posibil, chiar probabil, ca graul sa exercite influente farmacologice asupra tuturor. Ceea ce distinge individul care sufera de autism sau schizofrenie fata de un individ functional consumator de grau, este gradul pana la care sunt ei afectati.
Potentialul imunotoxic:
Digestia gliadinei produce o peptida care are 33 de amino acizi lungi si este cunoscuta ca 33-mer ce are o remarcabila omologie a secventei interne de pertactina, o secventa imunodominanta in bacteria Bordetella pertussis (tuse convulsiva). Pertactina este considerata un foarte inalt factor imunogen virulent, si este folosita in vaccine pentru a amplifica raspunsul adaptativ imunitar. Este posibil ca sistemul imunitar sa confunde acesti 33-mer cu un rezultat patogen fie in una sau ambele celule mediate si raspunsul imunitar adaptativ impotriva sinelui.
Asa ca, constientizand faptul ca glutenul este o problema, este un bun primul pas catre constientizarea pericolelor graului, acesta este doar inceputul unei calatorii in intelegerea adevaratei sale naturi si extinderea pagubelor cauzate de aceasta mancare debilitanta.
Surse pentru acest articol cuprind:
- [i] Exploring the Plant Transcriptome through Phylogenetic Profiling. Plant Physiology Vol. 137, 2005; pg. 3
- *Technically, bacteria that colonize our upper gastrointestinal tract are capable of degrading harmful gluten peptides.
http://www.greenmedinfo.com/blog/wheat-contains-not-one-23k-potentially-harmful-proteins - proteine grau
Soldatii romani aveau la ei in campanii pungute cu grau de-al lor pe care il consumau ca atare ...
Corect, dar nu era graul modern de acum, modificat, hibridizat de om pt cresterea productivitatii. Einkorn este singura specie de grau nemodificata si acum se gaseste si la noi, online sau plafar. Noi consumam de peste 2 ani doar acest grau.
Am auzit pe multi oameni care consuma griu incoltit dar nu stiu exact la ce foloseste ,altii spun ca nu este adevarat,nici nu stii pe cine sa crezi.
Îmi pare r?u, dar nu cred! Când citesc un articol ”apocaliptic” cum îi zic eu, am anumite re?ineri. Eu ?tiu c? pu?ine lucruri în lumea asta sunt complect negre, noi tr?im într-o lume predominant în nuan?e de gri. ?i mai ?tiu c? orice articol ”apocaliptic” de azi, mâine sau poimâine va fi contrazis la fel de ferm ?i total de un altul absolut ”elegiastic” privind acela?i subiect sau acela?i aliment. Exemple? Cu duiuml! Ou?le aproape diabolizate pân? nu demult, recomandate aproape ca medicament azi, untul mai nou, gr?simile saturate la fel. ?i câte altele?! Ajunge bietul cititor s? nu mai ?tie nici cum îl cheam?! Nu m? pot ab?ine s? nu-mi pun întreb?ri. Una dintre ele este privind apocalipsa alimentar?. Cum se face c? în pofida faptului c? dup? unii ne îndrept?m spre intoxicare alimentar?, omul tr?ie?te tot mai mult ?i nu mai încape pe aceast? bil? numit? Tera ?i se str?duie s-o p?r?seasc?? Cum de omul s-a r?spândit (?i adaptat perfect) între ni?te limite extreme climatice ?i alimentare? A încercat cineva s? compare în mod riguros ?tiin?ific, f?r? idei preconcepute ?i f?r? o tem? prealabil impus?, din pur? curiozitate ?tiin?ific?, dieta tradi?ional? a unui eschimos cu dieta unui tuareg, sau papua? sau indian Navajo de exemplu. Sau chinez, european sau american? Secretul este în om, în capacitatea extraordinar? de adaptare a organismului uman. Aceast? nemaipomenit? ma?in?rie ?tie foarte bine s? aleag? ce-i este necesar din ce ingereaz?, s? neutralizeze ce-i d?uneaz? ?i s? dea afar? ce este balast pentru ea! La fel de bine ?tie ce nu trebuie s? ingereze, dar trebuie consultat?, ascultat?! A?i avut vreodat? curiozitatea de a urm?ri cum o vac?, la p??une alege cu mare precizie ce anume iarb? s? pasc? ?i cum se fere?te s? ia ce îi face r?u? Eu am convingerea c? trebuie s? mânc?m o hran? cât mai divers?, s? nu ocolim ceea ce ne place dar totul cu m?sur?. În a?a fel încât s? nu dep??im capacitatea natural? de neutralizare a substan?elor d?un?toare ?i s? nu supraîc?rc?m capacitatea de procesare a organismului. S? înv???m s? ne ascult?m propriul corp.
Specia de grau ancestrala care o pot consuma chiar si cei care au intoleranta la gluten(boala celiaca) este graul einkorn.
Daca scriti un articol trimiteti si adrese de unde se pot cumpara "vlastari de grau etc" . Nu gen "daca gasesti" Si in mod sigur nu in Constanta se gaseste cam tot ce scriti de 2-3 ani. De fapt NU in RO
cel ce a scris articolul se refera la graul modificat genetic... cel natural, original, are proteine bune pentru organism
Dar graul incoltit este la fel de inspaimantator?Rog raspuns.
Vlastarii de grau sunt buni mai ales daca gasiti o specie de grau ancestrala precum spelta...