Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Ficatul gras. Ce tratament natural folosim pentru regenerarea ficatului?

Ficatul gras. Ce tratament natural folosim pentru regenerarea ficatului?

Suferi de senzație acută de oboseală, lipsă de energie, dureri în zona abdomenului, apetit scăzut sau senzație frecventă de greață? Toate aceste simptome ar trebui să-ți dea de gândit. O posibilă cauză ar fi ficatul gras, una dintre cele mai frecvente boli hepatice. Află tot ce trebuie să știi despre funcțiile ficatului, cauzele ficatului gras și tratamentul natural pentru regenerarea ficatului.

Toate practicile de medicină  tradițională au înțeles de mult timp acest lucru. Ne putem descurca cu un singur rinichi, putem supraviețui fără splină sau fară vezica urinară, dar nu putem trăi fără ficat.

În medicina tradițională chineză, ficatul este considerat unul dintre cele mai importante elemente ale corpului uman. Pentru chinezi, acesta este cel care asigură buna circulație a Qi sau energia vitală.

În Ayurveda,  una dintre cele mai vechi practici medicale din lume, avându-și originea în India în urmă cu peste 5000 de ani, care și la ora actuală reprezintă un sistem tradițional de îngrijire a sănătății,  acest organ esențial suferă o cură cu 10 zile înainte de schimbarea anotimpului, în fiecare iarnă și în fiecare vară.

Naturopatia îl plasează și ea în centrul preocupărilor sale. Iată ce vei afla parcurgând întregul nostru articol:

 

Care este rolul ficatului?

Gândește-te la ficatul tău ca la o mare metropolă, un oraș imens cu mii de case si străzi. 

Există conducte subterane pentru aprovizionarea cu apă, petrol și gaz. Există canale și mașinile de gunoi care curață deșeurile. Liniile electrice asigură energia în case și  în întreprinderi. Organizarea acestui  «oraș» este de așa manieră, încât să răspundă la toate nevoile cotidiene ale populației.
Dacă, însă, o grevă majoră, o pană de curent, un cutremur devastator paralizează dintr-o dată viața acestuia, în sectoarele atinse, populația va începe să sufere de grave lacune. Ca și  infrastructura unui oraș, FICATUL are sute de funcții diferite (în jur de 500) și este legat de fiecare parte a corpului.
În orice moment al zilei, acest organ vital este implicat în fabricarea, tratarea și furnizarea unei mari cantități de elemente nutritive pentru cei 60 pâna la 100 de trilioane de locuitori – adică CELULELE corpului. Fiecare celulă este în sine un oraș microscopic, de o complexitate imensă și care generează miliarde de reacții biochimice pe secundă.

Remedii naturiste pentru sănătatea ficatului tău! - blog Până la 25% REDUCERE la deodorantele naturale Terralura! blogSare celtică blog
 

Cum funcționează ficatul?

Ficatul este cel mai mare organ intern și are sarcina de a metaboliza grăsimile si de a curăța organismul de toxine. Mai precis, am putea spune că, ficatul are trei funcții esențiale: funcția de detoxifiere, de dezactivare si de excreție. 

Prima funcție este să filtreze sângele, să elimine toxinele; a doua funcție este să-și utilizeze enzimele pentru a sparge moleculele chimice indezirabile, ceea ce se face în 2 faze; a treia funcție, sintetizarea si producția de bilă pentru excretarea toxinelor liposulubile. Nu uita că ficatul este cel care fabrică 80% din colesterol. 

Fazele I și II, sunt faze care implică un proces enzimatic în vederea neutralizării toxinelor. Ficatul are posibilitatea de a elimina toate toxinele provenite din sânge. Tot ceea ce ingerăm, respirăm, ceea ce este eliminat de către celulele noastre trebuie, obligatoriu, sa treacă prin ficat. Poluanții atmosferici, pesticidele, medicamentele, produsele de sinteză, nicotina, alcoolul, etc…trebuie transformate de ficat și eliminate.

Celule specializate în vasele sanguine ale ficatului (celulele Kupffer) absorb ca un burete aceste elemente nocive, precum și organismele ajunse în ficat via intestin. Ficatul excretă deșeurile rezultate în urma acestor acțiuni via propriei rețele de căi biliare. Nu este deci surprinzător că ceea ce mâncăm joacă un rol esențial în sănătatea ficatului. Un ficat sănătos primește și filtrează 1,5 litri de sânge pe minut.

Faza a II-a, numită și « faza de conjugare», este momentul când ficatul trebuie să împiedice ca moleculele să devină cancerigene, de exemplu estrogenul. Ficatul trebuie sa metabolizeze 50 % din acesta pentru a îndepărta riscul de cancer.  

A III-a fază, sau rolul numărul 3, este producția de bilă. Acesta poate produce aproximativ 1-1,5 litri de bilă pe zi. În plus față de rolul de emulsifiere a grăsimilor și a vitamineler liposolubile (A, D, E si K) pentru ca totul sa fie asimilat de intestine, bila are și funcția de « trasportator », de eliminare a toxinelor din organism.

 

Să reținem rolul ficatului

  • Este cel care produce proteinele esențiale și  transformă nutrienții pentru a-i face utilizabili de către organism;
  • Este și cel care păstrează vitamine și nutrienți importanți;
  • Este cel care descompune proteinele în aminoacizi;
  • Reglează nivelul de zahăr din sângele tău - celebrul zahăr din sânge și este cel care gestionează colesterolul;
  • Curăță și filtrează litri și litri de sânge în fiecare zi;
  • Are un rol antiinfecțios important, deoarece este umplut cu globule albe;
  • Are un control direct asupra creșterii si asupra funcționarii tuturor celulelor din corp. 
  • Orice disfuncție, carență sau de creștere anormală a unei celule este în mare parte atribuită slabelor performanțe ale ficatului.

Afecțiuni ale ficatului

Atunci când ficatul nu își poate îndeplini funcțiile în mod adecvat, capacitatea lui de detoxifiere este compromisă, toxinele sunt reintroduse în organism prin sânge. Acestea ne vor afecta sistemul imunitar și pot cauza mari probleme de sănătate.

O persoană cu probleme de sănătate ale ficatului, cu diferite forme de hepatită,  cu ficat steatozic (ficat gras), deschide într-un ritm alert drumul spre alte boli.

Majoritatea persoanelor cu steatoza hepatică sunt asimptomatice, deși la o abordare mai atentă, multe dintre acestea descriu simptome nespecifice precum : oboseală, stare generală influențată, jenă sau dureri în hipocondrul drept. Pot apărea schimbări la nivelul pielii precum: urticaria, o colorație icterică a pielii, o uscăciune a pielii, căderea părului și fragilitate la nivelul unghiilor,  eriteme palmare , vergeturi care apar în special la nivelul abdomenului, regiunea lombară și coapse.

 

Ce este steatoza hepatică sau ficatul gras?

Steatoza hepatică corespunde unei acumulări de grăsime în celulele hepatice, de unde și numele de «ficat gras». Mai exact, steatoza este o infiltrare a trigliceridelor în celule. 

Putem vorbi despre steatoză simplă atunci când celulele hepatice nu sunt deteriorate: este o etapă benignă caracterizată printr-o acumulare de grăsime în ficat. Pe de altă parte, steatoza difuză sau severă reprezintă un stadiu avansat al patologiei, unde toate țesuturile hepatice sunt afectate.

 

Cauzele ficatului gras (ale steatozei hepatice)

Alcool

Abuzul de alcool poate să antreneze o acumulare de grăsime în celulele hepatice (ficat gras alcoolic) susceptibilă de provacarea unei inflamații. Aceasta poate evolua spre o stenoză și, în final, spre o insuficiență hepatică. Semne evidente ale acesteia pot fi : pierderea masei musculare, cardiomiopatia, pancreatita, neuropatia periferică.

Sindromul  metabolic

Sindromul metabolic (diabetul, excesul de greutate sau obezitatea, hipertensiunea arterială, hipercolesterolemia), precum și o dietă săracă în nutrienti și prea bogată în aporturi de zahăr, pot fi cauza bolilor hepatice grase nealcoolice (ficat gras nealcoolic - NAFLD). „Cu cât combinăm mai mulți factori, cu atât riscăm să avem steatoză” spune V. Lédinghen, profesor în Hepatologie, membru al Asociației Europene pentru Studiul Ficatului, al Asociației Americane pentru Studiul Bolilor Ficatului și secretarul Asociației Franceze pentru Studiul Ficatului.

De asemenea, înfometarea sau pierderea rapidă în greutate (inclusiv după chirurgia bariatrică) - probabil prin eliberarea rapidă în circulatie a unei mari cantități de acizi grași liberi, poate fi o altă cauză.

Medicamentele

Consumul anumitor medicamente (acid valproic, tetraciclina, zidovudina, amiodarona, maleat de perhexilina, metotrexat, corticosteroizi sau estrogeni) poate fi, de asemenea, implicat în bolile hepatice grase nealcoolice. „Dar cazurile rămân rare, iar moleculele sunt foarte specifice”, precizează profesorul V.  Lédinghen.

Putem spune că cea mai frecventă cauză a steatozei hepatice nu este alcoolul. Probabil îți amintești documentarul Super Size Me, în care realizatorul Morgan Spurlock a mâncat timp de o lună exclusiv la McDonald’s. Fără nici o surpriză, greutatea, tensiunea arterială și valoarea colesterolului i-au crescut considerabil, însă, a crescut, de asemenea, valoarea enzimelor hepatice. Era semnul că celulele lui hepatice erau pe moarte, conținutul acestora deversându-se în circulația  sanguină. Este un exemplu elocvent cum alimentația necorespunzătoare poate antrena leziuni hepatice.  

Steatoza nealcoolică este o poveste despre «grăsimi și zahăr». Nu toate grăsimile ne afectează ficatul în mod egal. Trebuie să facem diferența între grăsimea animală (deci colesterol) și grăsimea vegetală (fibre și antioxidanți).

Colesterolul alimentar, cel pe care îl găsim în ouă, carne și produse lactate, poate oxida. Acesta declanșează o reacție în lanț care va conduce la un exces de grăsime în ficat. Atunci când concentrația de colesterol în celulele hepatice devine prea mare, acesta se poate cristaliza, ca niște mici bucațele de zahăr și provoacă  inflamație. Acest proces este similar cu cristalizarea acidului uric care produce o criză de gută. Globulele albe intră în acțiune și vor încerca să anihileze aceste cristale de colesterol, însă acest efort le va antrena moartea răspândind compusi inflamatori, ceea ce explică de ce ficatul gras nealcoolic benign se poate transforma în hepatită gravă. 

 

Tratamentul ficatului gras (steatozei hepatice)

În prezent, nu există medicamente care să poată trata eficient bolile hepatice. Dacă principalele cauze sunt legate de obezitate, diabet și dislipidemie, tratamentul ficatkui gras se bazează pe modificări ale stilului de viață, pierderea în greutate și activitate fizică, pentru a reduce cantitatea de grăsime din ficat. Persoanele care sunt obeze sunt încurajate puternic să slăbească treptat și constant, printr-o alimentație sănătoasă și exerciții fizice. Pierderea în greutate trebuie să se încadreze în intervalul 5-10% din greutatea corporală pentru a reduce steatoza și peste 10% pentru a îmbunătăți inflamația la pacienții cu ficat gras nealcoolic.

 

Ajutor de la mama natura - tratament naturist pentru ficatul gras

Turmericul

Un antiinflamator renumit, dar și un excelent antioxidant, turmericul poate combate steatoza hepatica, îmbunătățind abilitatea organismului de a metaboliza grăsimile și prevenind, totodată, acumularea acestora la nivelul ficatului. 

Îl poți consuma zilnic în ceai sau poți pregăti un delicios turmeric latte sau lapte de aur (golden milk).

Poți achiziționa Turmeric Latte Mix din magazinul Viața Verde Viu. Este o băutură instant cu turmeric, zahăr de cocos, lapte de cocos, vanilie și scorțișoară.

Descoperă Ce este turmericul și la ce este bun?

Armurariul

O altă plantă cunoscută ca remediu pentru ficatul gras este Armurariul. Aceasta poate fi folosită sub forma de ceai, extract ori supliment alimentar. Este o plantă cu un conținut bogat de silimarină, substanță naturală recunoscută pentru efectele benefice asupra sănătății ficatului.

Spirulina

Această algă este bogată în proteine, vitamine, minerale, dar și antioxidanti. Spirulina susține funcțiile sistemului imunitar, însă, totodată, protejează ficatul. Studiile au arătat ca spirulina este benefică în tratamentul ficatului gras. 

Află mai multe despre beneficiile spirulei pentru sănătatea organismului.


Păpădia

Este recomandată în angiocolitele cronice, congestia ficatului, insuficienţă hepatică şi chiar în icter, litiază renală şi biliară, hipercolesterolemie, dermatoze, eczeme, acnee, furunculoză. Fără nici un risc terapeutic, poți  utiliza planta întreagă uscată, folosind 50 g la 1 litru de apă sub formă de infuzie (2 minute), apoi lăsată în repaus 10 minute. 

Se beau 3 căni pe zi, înainte de mesele principale.

Agrişele

Consumate ca atare sau sub formă de compot, supe sau garnitură cu sosuri albe, agrișele sunt un alt remediu benefic pentru ficatul gras.

Cireşele și vişinele

Aceste fructe de vară ajută la regenerarea parenchimului hepatic în sechelele de hepatită. Pot fi consumate ca atare, în cure de cel puţin 0,5 kg pe zi pe toată perioada de fructificare, sau sub formă de suc, minimum 200-300 ml pe zi. 

Fragii și căpșunele

Pot fi consumate ca atare, de preferinţă dimineaţa, în cure de minimum 300-500 g pe zi.

Lămâia

Cu efecte bune în refacerea parenchimului hepatic, în hepatite sau chiar în preciroze, lămâile pot fi comnsumate ca atare sau în limonade, în cure de lungă durată, cel puţin 1-2 bucăţi pe zi. 

Sub formă de Suc, trebui consumat până la 200 ml pe zi. 

Morcovul

Morcovul este un stimulent al regenerării ficatului. Poate fi consumat ca atare sau sub formă de suc, câte 100-200 ml, dimineaţa pe stomacul gol, cu 20-25 minute pauză pe partea dreaptă. 

 

Practica Ayurveda în tratamentul ficatului gras

Bhumyamalaki 

Bhumyamalaki este una dintre plantele menționate  pentru acțiunea sa benefică în reglarea apetitului, stimularea digestiei, protejarea și detoxifierea ficatului și ca adjuvant în tratamentul icterului.

Katuki

Această plantă este foarte apreciată în medicina ayurvedică pentru proprietățile sale benefice pentru sănătate în general și pentru ficat în mod special. Extractul de Katuki susține funcțiile și procesele naturale de detoxifiere ale ficatului, protejează ficatul impotriva efectelor nocive ale medicamentelor si ale altor toxine.

Punarnava

Punarnava este o altă plantă ayurvedică recomandată pentru purificarea sângelui, detoxifierea ficatului si stimularea proceselor de regenerare celulară.

Toate aceste plante ayurvedice binefăcătoare pot fi găsite într-un supliment natural organic sub formă de capsule numit Liver Kidney Detoxifiere Ficat & Rinichi de la Organic India. Iată câteva beneficii ale acestui remediu ayurvedic: susține funcționarea sănătoasă a ficatului, reduce toxicitatea de la nivelul ficatului, ajută procesele naturale de detoxifiere, stimulează procesele de regenerare celulară de la nivelul ficatului și reglează metabolismul grăsimilor.

 

Concluzii

Steatoza hepatică, sau ficatul gras, este o afecțiune care se vindecă. Timpul necesar vindecarii depinde de acțiunile tale. Pe lângă folosirea unor remedii naturiste trebuie să te asiguri că :

 

Articol scris de Liliana Cernat, Naturopat ND, Montreal, Canada

Cine sunt eu?

Nu sunt nici medic, nici vraci, sunt un om cu care se poate vorbi despre orice . Pasionată de natură, arte marțiale, de medicină chineză și cea ayurvedică , practici vechi de peste 5000 de ani și  pe care de altfel le aplic în cabinetul meu din Montréal. Am pornit de la un vis și m-am ținut de el, acela de a-mi vedea mama fără diabetul de gradul 2, fără să-și înceapă ziua cu un pumn de medicamente de sinteza și am reușit. În prezent ajut sute de persoane să lupte împotriva afectiunilor de care suferă cu ajutorul remediilor puse la dispoziție de natură.

Cuvântul „Naturopatie” înseamnă boală studiată în funcție de Natură . Găsim undeva un exemplu mai perfect decât Natura?

Facebook | LinkedIn

SURSE

Profesor V. Lédinghen

Profesor O. Bojor

#ficat gras non-alcoolic #ficat gras tratament natural #steatoza hepatica

Ce au mai parcurs alti cititori...

Metode naturale de tratare a bolilor de ficat
6 metode de tratament naturist pentru dermatita seboreică
Ce ar trebui să conţină o trusă medicală cu remedii naturale pe care sa o ai mereu in casa
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101