Majoritatea dintre noi începem să adoptăm un stil de viață sănătos având diferite obiective, fie pentru slăbit și eliminarea țesutului adipos, fie pentru câștigarea de masă musculară, dar și altele...
Cu siguranță auzi și vezi tot felul de recomandări, că ar fi bine să alergi sau că un abonament la sală te-ar ajuta mai mult. Ei bine, vreau să-ți mărturisesc ceva: orice activitate e mai bună decât niciuna..
Dar haide să stabilim împreună ce tipuri de activitate fizică poți adopta pentru a slăbi și a-ți duce la îndeplinire cu succes obiectivele, de ce, cum și când.
1. Activitatea AEROBĂ
Este acel tip de activitate care pune în funcțiune grupele mari de mușchi și în care ritmul cardiac și respirația sunt accelerate. Este așa numitul antrenament “cardio” și are multe beneficii pentru fizic și pentru psihic. Având acest antrenament în rutina ta zilnică, inima și aparatul respirator vor beneficia de o funcționare optimă pe tot parcursul vieții, metabolismul tău va fii unul accelerat ceea ce îți va permite să arzi mai multe calorii.
Ce activități recomand:
- Mersul alert (specific alert, deoarece este cea mai bună variantă de antrenament cardio dacă întâmpini diferite probleme articulare sau dacă alergatul nu e pe gustul tău.. nici al meu )
- Inotul
- Alergarea
- Bicicleta
- Sporturi de echipă (cu multe avantaje sociale)
- Urcatul scărilor
Când este benefic să practici acest tip de activitate?
- De preferat ar fi dimineața, pentru a profita de starea de bine pe care o vei simți pe tot parcursul zilei, dar și de accelerarea metabolismului, care va veni cu multe beneficii în digestia alimentelor consumate și arderea caloriilor.
- Seara - te va ajuta în secreția melatoninei pentru un somn profund, odihnitor, dar vreau să ai în vedere încă un aspect: consumul de alimente să nu fie mai aproape de 2 ore înaintea somnului.
Cât ar trebui să practici acest tip de activitate?
- Vreau să știi doar că, după 20 minute de antrenament tip cardio, corpul va începe să consume din energia stocată (țesutul adipos) pentru furnizarea energiei.
- Începe cu 30 minute zilnice și crește progresiv, având în vedere și obiectivul propus.
De ce ar trebui să practici acest tip de activitate?
- Vine cu atât de multe beneficii pentru întregul organism, așadar te va ajuta să ajungi la o viață cu adevărat sănătoasă, fizic și psihic.
- Vei petrece mai mult timp cu tine, ceea ce va duce la mai multă înțelegere de sine, fericire și o energie de care te vor întreba multe persoane de lângă tine.. ( spune-le și lor secretul)
2. Activitatea ANAEROBĂ
Acest tip de activitate se definește prin efort de intensitate maximă, predominat de viteză și forță. Aceasta este practicată în sălile de fitness și nu numai, și oferă numeroase beneficii pentru sănătate: o stare generală bună (excluzând febra de a doua și a treia zi), un câștig de masă musculară ce te va ajuta să ai un aspect atragător și de invidiat (nu te vei transforma în bărbat, aviz acestui mit des întâlnit) etc. O masă musculară bine structurată te va ajuta în pierderea țesutului adipos, în câștigarea încrederii în sine și menținerea sănătații.. Da, masa musculară joacă un rol important în starea ta de sănătate.
Ce activități recomand:
- Ridicarea de greutăți
- Antrenamente HIIT (High Intensity Interval Training)
- Sprinturi
- Sărituri
Pentru toate aceste activități te-aș ruga să ai un îndrumător (antrenor de fitness, coach, mentor etc), prin simplul fapt că durerea de măsea nu o poți rezolva tu, ci apelând la un stomatolog.. De ce nu ai apela și în cazul acesta la un specialist în domeniu? Drumul spre obiectivele tale va fi unul mai stabil și precis, iar momentele dificile se vor transforma în productivitate și înțelegere.
Cât ar trebui să practici acest tip de activitate?
- Pentru început 2-3 ședințe de o oră pe săptămână ar fi suficiente, dacă nu ai mai avut contact cu această activitate.
De ce ar trebui să practici acest tip de activitate?
- Cu siguranță îți dorești un stil de viață cât mai sănătos și de aceea recomandarea mea vine prin a adopta acest tip de activitate. Deși nu e comod și nici plăcut pentru unele persoane, nu uita ca online-ul îți stă la dispoziție și poți efectua antrenamente cu antrenorul tău.
- Lupta cu kilogramele ar trebui să dispară și poți scăpa de acestea practicând regulat această activitate, deoarece doar oglinda îți va arăta calea către obiectivul propus.. Nu uita: 1kg de mușchi nu ocupă atât spațiu cât 1 kg de grăsime.
3. Activitatea NEAT (Non-exercise activity thermogenesis)
Da, pentru multe persoane sună ciudat și nefamiliar, dar în fiecare zi folosim acest tip de activitate fără să ne dăm seama. Pentru a fi înțeles sunt acele activități de zi cu zi: ridicatul din pat, spălatul pe dinți, mersul la job, alergatul după autobuz etc. Fără să le pui în calcul, ele te ajută să ajungi la obiectiv mult mai repede și ard caloriile permanent (acum dacă doar te ridici din pat și aștepți să fugă kg-ul ce nu te lasă să dormi, mai puțin probabil să se întâmple în scurt timp, ai înțeles ideea..) ceea ce te obligă să faci cât mai multe activități.
Ce activități NU recomand:
- Acele activități care pun în pericol viața celor din jur.. Setează-ți obiectivele pentru a te bucura de ele și cu ceilalți .. (dacă ai râs cu siguranță ai consumat ceva calorii..)
Așadar, pentru a răspunde la întrebarea Ce tip de activitate fizică te ajută cel mai mult în slăbit? îți pot spune că toate tipurile de activitate au rolul lor și te vei bucura de toate beneficiile ce te vor aduce mult mai repede la obiectivele tale dacă le vei combina.
Recomand să fie practicate toate tipurile enumerate mai sus deoarece rezultatele vor veni din mai multe părți și asta va grăbi procesul.. Dar nu uita: alimentația sănătoasă, hidratarea, somnul și suplimentarea joacă un rol esențial în tot acest proces.
Articol scris de Silviu Cojanu - comunitatea VVV
Aici a fost Silviu Cojanu, personal trainer în fitness și viață holistică, mă găsești pe Instagram sau Facebook, iar dacă a fost util acest articol pentru tine, împarte-l și cu cei apropiați ție.