Toata lumea a aflat de "efectul placebo”, dar cati au auzit de "efectul de rosie"?
"Efectul de rosie" in medicina are loc atunci cand un tratament eficient pentru o anumita boala este ignorat sau respins pentru ca nu "are sens" in lumina unor teorii existente cu privire la mecanismul bolii si actiunea medicamentului.
Rosia, care apartine familiei Solanaceelor, a fost descoperita initial in Peru si apoi adusa in Europa, unde a devenit in scurt timp un aliment foarte cautat si folosit. In jurul anului 1560 ajunsese sa fie raspandita in intreaga Europa.
Dar in timp ce Europa isi savura proaspat descoperitele rosii, acestea erau interzise in America de Nord. De ce? Pentru ca "toata lumea" stia ca sunt otravitoare. Cel putin, toata lumea din America de Nord. Nu conta ca tot restul Europei le consuma.
Legenda spune ca un barbat pe nume Robert G. Johnson din Salem, New Jersey, a ajuns pe prima pagina a ziarelor in 1820 dupa ce a stat pe treptele tribunalului din Salem si a mancat o rosie in vazul lumii. A supravietuit experientei. De atunci rosia a inceput sa fie considerata comestibila si in America de Nord. Exista multe astfel de povesti cu "efectul de rosie" in istoria medicinei. Utilizarea aspirinei este una dintre cele mai cunoscute.
Acelasi lucru se poate spune si despre dieta bazata pe alimentele de origine vegetala.
De la aparitia dietelor doctorului, respectiv nutritionistului Dean Ornish si Nathan Pritikin, stiinta a descoperit efectele revolutionare pentru sanatate ale dietelor bazate pe alimente de origine vegetala, respectiv prevenirea si tratarea unor boli majore precum arterioscleroza, boala cardiovasculara, cancerul, tulburarile autoimune si multe altele. Sunt nenumarate articole publicate in acest sens de-a lungul anilor in cele mai prestigioase reviste medicale.
De atunci, s-au facut si studii mari, cum este cazul cercetatorului si medicului T. Colin Campbell de la Universitatea Cornell, care a efectuat cel mai mare studiu epidemiologic publicat pana in ziua de azi, dovedind fara umbra de indoiala ca dieta bazata pe alimente intregi, de origine vegetala este asociata cu prevenirea bolilor: Studiul China, un document monumental de 800 de pagini.
Medici precum dr. Caldwell Esselstyn, dr. John McDougall, dr. Neal Barnard si dr. Michael Greger — pentru a mentiona doar cativa - au desfasurat o munca de cercetare clinica revolutionara despre dietele pe baza de alimente de origine vegetala si abilitatea acestora de preventie si tratare a bolilor.
Si cu toate acestea, lumea occidentala cunoaste cele mai ridicate rate de obezitate, diabet de tip 2 si boala cardiovasculara de pana acum. Chiar daca mortalitatea acestor boli - precum si a multor tipuri de cancer - s-a imbunatatit datorita dezvoltarii de noi tratamente, INCIDENTA a ramas neschimbata de 30 de ani sau chiar a crescut.
Si astfel avem "efectul de rosie" al dietei pe baza de alimente vegetale in medicina: cu totii avem dovada ca functioneaza, insa este prea putin pusa in aplicare.
Studentii la medicina, medicii rezidenti specialisti si dieteticienii, sunt cu totii furnizori ai serviciilor de ingrijire a sanatatii: NICIUNUL dintre ei nu invata NIMIC despre beneficiile unei diete pe baza de plante, din motive prea complexe pentru a fi enumerate in acest articol.
Mai mult decat atat, populatia, orbita de strategiile de marketing sa consume fast food, produse ambalate si procesate, nu afla nimic despre adevarul si faptele reale din spatele nutritiei si ale bolilor.
Atat timp cat industria lactatelor cheltuie MILIARDE pe reclame care spun ca "laptele intareste oasele", cei care detin dovezi stiintifice nu au nicio sansa sa se faca auziti. Adica sa spuna ca lactatele slabesc oasele, ca lactatele consumate la o varsta frageda maresc exponential sansele de diabet de tip 1 (cel incurabil), ca lactatele contin celule de puroi si ca hormonii si factorii de crestere din lactate promoveaza dezvoltarea cancerului.
Atitudinea din ziua de azi fata de dieta si boli este similara cu cea din anii '50 despre fumat, cand medicii faceau ei insisi reclame la cate o marca de tigari.
Spre deosebire de anul 1820, cand nu a fost nevoie decat ca un om sa manance o rosie in public pentru a dovedi ca nu este otravitoare, exemplul personal in ziua de azi nu mai este suficient.
Ce trebuie facut oare pentru ca "efectul de rosie" a dietei pe baza de alimente de origine vegetala sa fie risipit?
Citeste si articolul: Sindromul Peter Pan: ce este, cauze si manifestari