Nu este niciun secret ca societatea noastra a devenit obsedata de aspectul fizic si a dezvoltat o teama de mancare. Indiferent ca este vorba de preocuparea pentru aspectul tau, pentru orele la sala, stepometru, numaratul caloriilor sau ultimul regim la moda, nu esti singura care se simte influentata in tot ceea ce face.
Ceea ce gandesti si ceea ce spui este ceea ce crezi, si fiecare dintre noi are dreptul sa creada in ce doreste. Insa este foarte posibil sa ii influentezi pe cei din jurul tau mai mult decat crezi.
De la varste fragede, copiii incep sa-si formeze propriile convingeri, deseori influentate de persoanele din jurul lor. Sunt influentabili cand sunt mici si nu ar trebui sa te surprinda daca vei auzi aceleasi comentarii pe care le faci tu despre mancare si aspectul fizic, venind si de la copiii tai.
De fiecare data cand te dispretuiesti pentru ca ai "picioare groase" sau pentru ca "azi ai mancat numai prostii", nu faci decat sa implantezi convingeri noi in mintea copilului tau. Ceea ce spui despre corpul tau este ceea ce crezi, si ceea ce crezi nu se reflecta numai in felul in care gandesti, ci si prin limbaj si actiuni.
Cu timpul, copiii tai vor incepe sa considere tot mai mult mancarea un etalon pentru succes si comportament ... si nu vrei asta, nu-i asa?
Multi parinti apeleaza la terapeuti si nutritionisti in dorinta de a preveni ca acest lucru sa se intample: Cum sa faca sa nu-si determine copiii sa ajunga sa gandeasca asa? Cum sa ii fereasca de toate imaginile create artificial in media? Au vreo sansa sa opreasca acest lucru?
Desi exista motive reale de ingrijorare, solutia vine de la parinti, care trebuie sa-si vindece ei, mai intai, propriile perspective. E bine sa ai intentii bune, mai greu este sa le si pui in practica. Pentru a-i salva pe altii, trebuie sa-ti pui tu primul masca de oxigen.
Deci cum poti deveni o influenta pozitiva in viata fiicei sau fiului tau? Iata trei sfaturi pentru a creste copii increzatori, care sa-si iubeasca propriul corp:
- Nu te eticheta.
Nu este cel mai usor obicei, dar este cel mai rapid mod de a deveni o influenta pozitiva pentru copiii tai. Nu comenta despre cat era de "bine" cand ai respectat regimul. Nu iti atribui apelative negative atunci cand vezi ca cifrele de pe cantar cresc. Tu esti tu si atat. Iti poti invata copiii sa nu se autocritice educandu-te intai pe tine sa nu te judeci dupa felul in care arati. Acest lucru nu inseamna ca te poti lasa prada ispitelor alimentare fara sa te intereseze efectul pe care il au acestea asupra corpului tau.
- Ofera altora complimente pentru energia lor, nu pentru felul in care arata.
Desi cand spui unei femei ca e frumoasa pare un compliment inofensiv, este deseori un criteriu de valoare necorespunzator, deoarece, in mod normal, oamenii frumosi primesc mai multa atentie, admiratie, afectiune si fericire datorita aspectului fizic. Este, in cel mai bun caz, un compliment superficial.
Ofera oamenilor complimente pentru felul in care te fac sa te simti sau pentru energia de care dau dovada. Spune-le oamenilor ca-ti incalzesc sufletul. Spune-le doamnelor ca radiaza sau ca stralucesc. Marturiseste prietenilor tai ca au o energie pozitiva molipsitoare. Acest gen de complimente vor conta mai mult, mai ales ca pot da un exemplu si celor care le aud.
- Nu judeca in functie de mancare sau aspect fizic.
Ori de cate ori judecam in functie de mancare sau aspect fizic, cream etaloane ale aspectului fizic sau ale optiunilor alimentare. Spunem ca un anume corp este mai bun decat altul, generand astfel sentimente de superioritate si inferioritate. Daca vrem sa construim o comunitate, trebuie sa renuntam la a mai judeca dupa aspectul fizic. Daca ne dorim copii increzatori, care sa-si accepte propriul corp, atunci trebuie sa le aratam ca nu conteaza atat de mult cum arata corpul, ci ce alegi sa faci cu el.
Acelasi lucru este valabil si pentru mancare. Daca vrem ca fiicele si baietii nostri sa cada la pace cu mancarea, in loc sa dezvoltam fobii si liste cu mancaruri "interzise", trebuie sa ii invatam ca mancarea nu este rea sau buna. Este doar mancare. In loc sa-i judeci pe altii pentru optiunile lor alimentare, educa-ti copiii sa aprecieze mancarea si scopul ei. Da-le informatii, dar nu ii invata sa judece.
Sursa utilizata:
http://www.mindbodygreen.com/0-17184/how-to-raise-a-body-positive-daughter.html - copiii si corpul