Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. 9 lucruri pe care este bine sa le cunosti despre fascia, "a doua piele” invizibila a corpului

9 lucruri pe care este bine sa le cunosti despre fascia, "a doua piele” invizibila a corpului

Fascia este o matrice fibroasa care tine la un loc oasele, muschii, organele si nervii si ne ajuta sa ne mentinem forma fizica. Fara ea, am fi mai destramati, mai subrezi si mai putin compacti si ne-ar lipsi o structura bine legata. 

Astfel, fascia este ca o a doua piele invizibila. Nu face parte din derma, ci este conectata la muschi, ligamente si tendoane in mii de puncte diferite de legatura. Este elementul suprem de comunicare, primind impulsuri dintr-o parte a corpului si reactionand in alta parte.

Desi sunt prea putin studii despre fascia si abia incepem sa-i descifram rolul in corp, exista cateva filozofii care stau la baza modului in care se lucreaza cu corpul in ziua de azi. De fapt, exista o literatura destul de extinsa, scrisa pentru profesionisti: maseuri terapeuti, antrenori personali, chiropracticieni, instructori de Pilates, profesori de yoga si alte tipuri de profesionisti care lucreaza cu corpul, de aceea, pentru un cititor neantrenat, toate aceste informatii pot fi coplesitoare, straine si greu de inteles.

Vestea buna este ca, indiferent ca ai stiut sau nu, ai lucrat cu fascia inca de cand ai inceput sa faci miscare. Fascia nu este ceva nou; nou este felul in care o privim: ca pe un sistem al corpului cu importante implicatii pentru bunastarea noastra fizica si emotionala.

Desi unii sunt de parere ca ingrijirea fasciei este optionala si neesentiala, se pare, totusi, ca este destul de importanta. "Daca analizezi literatura din occident din ultimii 500 de ani observi ca acesta este un sistem al corpului important care nu a fost studiat cu adevarat” a spus Thomas W. Myers, autorul unui material didactic Pregatire in anatomie: Meridianele miofasciale pentru terapeutii prin miscare si tehnici manuale si specialist de varf in fascia in America.

Myers a studiat direct cu doctorii Ida Rolf, Moshe Feldenkrais si Buckminster Fuller si practica terapia manuala integrativa de 40 de ani, ceea ce l-a determinat sa dezvolte cel mai detaliat program de pregatire pentru profesionistii in terapiile prin miscare. "Fascia este mediul in care traiesc toate celelalte “lucruri” din corp. La inceput a fost privita ca un ambalaj si nu i s-a acordat prea mare importanta. Din cand in cand se mai auzea cate ceva despre fascia plantara sau ceva mai specific, dar acum oamenii o privesc ca pe un sistem care da context tuturor celorlalte activitati ale corpului. Este o tesatura biologica ce tine totul la un loc."

Conform “Pregatirii in anatomie” si lui Myers (daca nu se precizeaza altfel), iata noua lucruri pe care trebuie sa le stim despre fascia:

 1. Fascia vrea sa fie tratata ca un burete.

Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru fascia este sa te hidratezi, dar nu doar prin consumul de apa. Potrivit lui  Myers, poti bea toata apa din lume si tot sa ai parti ale fasciei deshidratate. "Trebuie sa fie stoarsa si revigorata, pentru a se curata si a absorbi apa," spune el. Cum se face acest lucru? Myers recomanda yoga, exercitiile cu cilindru de spuma, sportul si terapiile de ingrijire a corpului.fascia

2. Fascia este compusa din blocuri de colagen.

Colagenul este mai mult decat un element component al pielii. Colagenul este cea mai prolifica proteina din corpul unui adult – nu este, deci, de mirare ca suntem cu toii atat de obsedati de ea. Colagenul este proteina predominanta din fascia, compusa din aminoacizi.

3. Fascia se ataseaza de muschi si primeste informatii de la acestia.

Dar nu este un muschi si nu va inlocui niciodata functia unui muschi, aceea de se contracta. Fascia are legatura mai ales cu miscarea muschilor. Avand in vedere ca fascia ii acopera si ii conecteaza, forma sa este afectata de felul in care te misti (sau in care nu te misti).

4. Da, fascia poate schimba aspectul pielii si al celulitei, cu ajutorul unor tehnici manuale.

Desigur, nu acestea este scopul fasciei. Dar pentru ca este localizata sub piele, practici precum exercitiile cu cilindru de spuma, Rolfing, masajul sau miscarea pot modifica modul in care grasimea din corp este distribuita sub piele, influentand astfel si aspectul celulitei.

Desi si tratamentele aplicate cutanat pot ajuta temporar, prin stimularea circulatiei, modificarile la nivelul fasciei pot fi temporare, semi-permanente sau permanente, totul depinzand de mentinerea modificarilor structurale.

Deci, putem folosi singuri toate aceste noi instrumente pentru a ne lucra fascia?  "Acestea sunt foarte bune, dar doar in masura in care este si persoana care le foloseste," spune Myers. "Un profesionist poate obtine aceleasi rezultate si cu o lingura." Cu alte cuvinte, informeaza-te bine inainte de a incepe sa lucrezi cu fascia de unul singur. Este mult mai bine sa apelezi la un specialist care te poate invata cateva miscari si tehnici potrivite pentru corpul tau.

5. Exista 12 linii meridiane ale miofasciei.

Potrivit lui Myers, meridianele miofasciale sunt diferite de Medicina Traditionala Chineza si de cele folosite in acupunctura, insa urmeaza aceleasi tipare ale corpului. Traverseaza “masinaria” corpului, formand tipare care merg ascendent si descendent, frontal si posterior si pe diagonala, de la dreapta la stanga si invers. Din punct de vedere terapeutic, aceste cai explica si transferul durerii: durerea care isi are originea intr-o parte a corpului, dar este simtita in alta parte.

Daca ai fost vreodata la un terapeut maseur, de Rolfing, sau de yoga, pentru a te ajuta cu o durere de spate, este posibil sa fi lucrat cu muschiul lombar sau piriformis (partea frontala a soldului), acesta fiind un exemplu de lucru cu meridianul miofascial.

6. Fascia este tixotropica.

Cu alte cuvinte, fascia raspunde la forta cu forta. Deci, daca vrei sa intinzi sau sa masezi o anumita parte a corpului, trebuie sa o faci prin miscari progresive. In caz contrar, poti agrava durerea, pentru ca fascia se va intari in loc sa se relaxeze. Este valabil pentru orice tip de exercitiu, cu cilindru de spuma, de intindere, masaj, yoga sau orice altceva ce necesita flexibilitate.

7. Fascia este un amestec de culori de roz, alb si galben.

In caz ca erati curiosi. O fascie umana completa fara un corp in interior arata ca exteriorul unei mumii. Fascinant!

8. Fascia ajuta corpul sa formeze un tot unitar.

Daca te uiti la o fotografie cu fascia unei persoane, arata ca o manusa in forma de corp uman, compusa dintr-un tesut destul de gros, neted dar nu intr-un mod uniform, de culoare alb-galbuie. Mai are conexiuni pe ici pe colo, dar este un tot unitar si nu lasa nimic in urma. Tesutul conjunctiv tine la un loc toate organele, nervii, muschii si alte sisteme.

9. Aplicarea unor tehnici manual asupra fasciei poate duce la o eliberare emotionala.

Suntem abia la inceput de drum in ceea ce priveste procesarea emotiilor de catre creier si nu exista inca studii consistente care sa faca legatura dintre emotii si fascia. "Dar exista un adevar dovedit in practica. Am vazut acest lucru de multe ori in munca mea. Lucrezi cu osul pieptului la o persoana deprimata si incep sa-i curga lacrimile. Nu din cauza unei dureri fizice, ci pentru ca i se evoca o amintire sau se declanseaza un fel de proces emotional," spune Myers. "Cum functioneaza? Inca nu stim."

Cand credeam ca stim totul despre corpul uman, iata ca reuseste sa ne uimeasca inca o data.

Sursa utilizata: https://www.mindbodygreen.com/articles/what-is-fascia-flexibility-myofascial-release

#corp #piele #yoga #fascia #meridiane miofasciale #cilindru cu spuma #masaj terapeutic

Ce au mai parcurs alti cititori...

Uleiul de galbenele, vindecatorul pielii
Ce spune pozitia corpului despre personalitatea ta
Principalii factori ce contribuie la un ten cu probleme

Ce spun cititorii despre "9 lucruri pe care este bine sa le cunosti despre fascia, "a doua piele” invizibila a corpului"

Georgeta11 February 2021 20:25Raspunde

Foarte interesant!

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101