AcasaCopiiHrana VieCorpMinteSpiritReteteInvatam impreunaStiati ca..?
Despre noiEvenimente / programePoliticiContact
Dhyana Yoga - cursuri de meditatie si yoga

Uleiul de galbenele, vindecatorul pielii

Filimica (sau galbeneaua) este o planta foarte apreciata in medicina populara si este folosita ca remediu homeopat, insa uleiul extras din flori, numit ulei de galbenele, are si el beneficii similare. Afla mai multe despre acest ulei distilat din petalele plantei de filimica sau Calendula officinalis si invata cum il poti folosi in scop terapeutic sau in viata de zi cu zi.

Ce este uleiul de galbenele?

Galbenelele cuprind 15 - 20 de specii de plante din familia Asteraceae. Floarea este originara din Asia de Sud-vest, Europa de Vest, de Est si din zona mediteraneana.

Galbenele erau considerate de vechii egipteni plante cu proprietati de intinerire. Hindusii foloseau floarea pentru impodobirea statuilor de aur din temple, dar si pentru a colora mancarea, tesaturile si produsele cosmetice.

Galbeneaua sau Calendula officinalis este una dintre cele mai cultivate si folosite specii si constituie o sursa buna de ulei din plante. "Calendula" vine din cuvantul de origine latina "calendae", ce inseamna "micul calendar," deoarece floarea imboboceste de calende sau in prima zi din luna. Nu trebuie confundata cu galbenelele ornamentale din specia Tagete, crescute in general in gradinile cu legume.

Calendula, cu petale galbene si rosii, este plina de flavonoide, substante prezente in mod natural in legume si fructe, care dau plantei culorile sale atat de vii si frumoase.

Uleiul de galbenele se obtine prin distilarea partii superioare a florii si are o consistenta vascoasa si lipicioasa. Are un miros destul de ciudat, descris ca lemnos, de mosc si chiar de mucegai – la fel ca florile, de altfel. Mirosul nu este unul prea placut, nici cand este folosit ca tratament.

Utilizari ale uleiului de galbenele

Utilizarile uleiului de galbenele pot fi impartite in trei categorii:

  • Sanatate si frumusete– Are proprietati tonice, sudorifice, emenagoge si antispastice, insa in principal se foloseste pentru ingrijirea pielii. Are o actiune puternic antiinflamatorie si medicinala, fiind foarte util pentru ranile care se vindeca greu, acnee, ulcer, rani asociate cu statul la pat, vene varicoase, iritatii, eczeme si alte afectiuni asociate cu acestea. Poate trata afectiuni ale pielii care implica durere, inflamatie si mancarimi.

Uleiul de galbenele este foarte bun si pentru masaj, pentru ca vindeca pielea, o calmeaza si catifeleaza, fiind ideal in combinatie cu alte uleiuri de masaj sau cu uleiuri purtatoare.

  • Gatit – Inca din Evul Mediu petalele de galbenele erau considerate "sofranul saracului", fiind folosite pentru a da culoare branzeturilor, untului si felurilor de mancare. In epoca Elizabetana, atat petalele cat si frunzele se foloseau in salate, desi frunzele s-au dovedit a avea un gust destul de intens. Petalele se foloseau pentru a da aroma supelor si tocanelor.
  • Utilizari practice– Galbenelele pot fi folosite ca vopsea. Petalele uscate se pot folosi in potpourri-uri.

Compozitia uleiului de galbenele

Intr-un studiu, s-a obtinut o productie mica de ulei de galbenele (0.3 %) prin distilare la aburi si redistilare, atat din flori cat si plante intregi. Cercetatorii au identificat 66 de componente, in principal alcooli sescviterpenici. A-cadinol a fost principalul component, in proportie de aproximativ 25 %. Uleiul esential obtinut din planta intreaga a fost diferit de cel din flori, avand si mono terpene pe langa alcooli.

Principalii compusi ai uleiului esential de galbenele sunt flavonoidele, saponinele, alcoolul triterpenic si un principiu amar. Compusii benefici din planta includ un ulei volatil, carotenoide, flavonoide, mucilagiu, rasina, polizaharide, acizi aromatici vegetali, saponine, glicozide si steroli.

Beneficiile uleiului de galbenele

Uleiul de galbenele se foloseste in mod traditional in tratarea crampelor abdominale si a constipatiei. Insa pielea poate avea cele mai multe beneficii, datorita proprietatilor antiinflamatorii, antibacteriene si altele similare. Iata cele mai recomandate utilizari ale uleiului de galbenele:

  1. Piele uscata sau crapata– Uleiul de galbenele este foarte bun pentru pielea uscata si foarte crapata. Calmeaza si reduce durerea.
  2. Inflamatii – Ajuta la calmarea inflamatiilor cauzate de intinderi sau lovituri. Uleiul de galbenele trateaza si venele panza de paianjen, venele varicoase, ulcerul de picior si degeraturile.
  3. Ingrijirea pielii bebelusilor– Uleiul inlatura disconfortul cauzat de iritatia scutecului la bebelusi.
  4. Taieturi si rani minore– Actiunea antiseptica si antimicrobiana a uleiului grabeste vindecarea ranilor si taieturilor minore si ajuta in cazul muscaturilor de insecte, acneei si a durerilor asociate de statul la pat.
  5. Afectiuni ale pielii – Eczema, psoriazis, dermatita si alte afectiuni ale pielii pot fi si ele ameliorate cu ulei de galbenele, aplicat cutanat. Actiunea antifungica a uleiului de galbenele este foarte buna pentru tratarea piciorului atletului, a viermilor inelati si a micozei genitale.

Cum se face uleiul de galbenele

Uleiul de galbenele este extras prin distilare la aburi. Nu exista o modalitate prin care sa se obtina un ulei esential 100% pur de galbenele, de aceea uleiul esential de galbenele este mai mult o infuzie, nu un extract pur. Pentru a obtine uleiul din flori, petalele se inmoaie in ulei, preferabil ulei de masline. Uleiul rezultat dupa distilare este uleiul de galbenele, care ar trebui sa aiba o culoare portocalie. Uleiul de galbenele se poate face si acasa.

Ai nevoie de:

  • Petale uscate de galbenele
  • Ulei purtator (uleiul de masline, uleiul de migdale sau uleiul de floarea soarelui sunt cateva optiuni foarte bune)
  • Un borcan curat cu capac

Sunt doua metode de infuzare a uleiului:

  • Infuzia la rece– Este o tehnica folosita cu predilectie, pentru ca protejeaza floarea delicata de efectul nociv al caldurii.
    1. Se pune cantitatea dorita de petale de galbenele intr-un borcan curat.
    2. Se umple borcanul cu uleiul purtator ales si se acopera petalele cam 2.5 cm.
    3. Se pune borcanul intr-un loc insorit timp de patru saptamani.
    4. Se strecoara petalele, iar uleiul obtinut se poate pastra intr-un recipient cu capac timp de un an.
  • Infuzia la cald– Aceasta metoda este mai rapida decat infuzia la rece, insa nu are aceeasi valoare terapeutica din cauza prezentei caldurii.
    1. Se pune cantitatea dorita de petale de galbenele intr-un borcan curat.
    2. Se umple borcanul cu uleiul purtator ales si se acopera petalele cam 2.5 cm.
    3. Se toarna continutul borcanului (petalele si uleiul) intr-o tigaie sau un slow cooker. Se lasa pe foc timp de patru ore, amestecand din cand in cand.
    4. Se lasa la racit. Se strecoara petalele, iar uleiul obtinut se poate pastra intr-un recipient cu capac timp de un an.

Uleiul de galbenele facut in casa se poate folosi ca ulei de corp pentru bebelusi, unguent,lotiune, sau pentru tratarea pielii uscate, a zonelor inflamate sau a iritatiilor.uleiul de galbenele

Cum actioneaza uleiul de galbenele?

Uleiul de galbenele se foloseste in numeroase produse, servind ca baza pentru lotiuni, unguente, creme, produse cosmetice naturale si tincturi din plante. Este foarte util si ca ulei de baza in aromaterapie. Se poate folosi si intr-o reteta de vopsea de par naturala, pe baza de plante.

Se poate obtine un ulei infuzat amestecand flori uscate cu un ulei purtator. Pentru rezultate maxime se poate macera amestecul in blender. Se lasa la infuzat cel putin doua saptamani pentru ca florile sa elibereze cat mai mult din proprietatile lor benefice. Se strecoara uleiul cu ajutorul unui tifon si se foloseste pentru obtinerea unui unguent, a unei creme sau a unei lotiuni de casa.

Exista si riscuri in utilizarea uleiului de galbenele?

Uleiul de galbenele nu prezinta in general riscuri, insa trebuie respectate cateva indrumari:

  1. Femeile insarcinate si care alapteaza trebuie sa evite sa utilizeze uleiul de galbenele. Nu trebuie folosit nici intern, nici extern, pentru ca exista suspiciunea ca ar putea induce nasterea.
  2. Persoanele mai sensibile la plante precum crizanteme si margarete pot avea alergii. Inainte de a utiliza uleiul de galbenele e bine sa consulti medicul.
  3. Luat in acelasi timp cu medicamente in timpul unei interventii chirurgicale sau postoperatoriu, galbenelele pot accentua senzatia de somnolenta, de aceea uleiul nu ar trebui folosit cu cel putin doua saptamani inainte de o operatie.

Efecte secundare ale uleiului de galbenele

Daca nu esti insarcinata, alergica, nu alaptezi si nu esti programata pentru o interventie chirurgicala, atunci uleiul de galbenele nu ar trebui sa aiba niciun efect secundar. Este, insa, recomandabil sa ceri sfatul medicului inainte de a-l utiliza, mai ales daca o faci in scop terapeutic.

Nu uita, insa, ca galbenelele interactioneaza cu sedative sau antidepresive pentru sistemul nervos central. Extractul din planta oricum cauzeaza moleseala, iar in combinatie cu sedativele poate accentua starea de somnolenta. Unele sedative includ clonazepam, fenobarbital si zolpidem. Poti gasi alternative naturale si mai sigure pentru un somn odihnitor.

Sursa utilizata: http://articles.mercola.com/herbal-oils/calendula-oil.aspx

Like Share Share Tweet90438 vizualizari

Postat in categoria Invatam impreuna

Etichete: antiinflamator, galbenele, piele, uleiul de galbenele,

Comentarii recente:
Olguta baby vitamins25 February 2016 17:01Raspunde

Stiu de mic copil cat de bune sunt florile de galbenele. Parintii mei il foloseau sub forma de ceai si ori de cate ori ne mai zgariam pe la joaca ne spalau cu el. Acum stiu ca ceaiurile nu mai sunt asa recomandate pt risculaparitiei de infectiei dar galbenele raman puternice. Eu la baietelul meu am folosit unguent. Acum ca stiu reteta pentru ulei am sa o incerc si sugur voi fi multumita Multumesc

Adauga comentariul tau
Nume*
Url
Comentariu
Abonati-va gratuit

pentru cele mai noi articole
si promotii periodice.

Articole Recente

Abordarea holistică în tratarea rozaceei

Abordarea holistică în tratarea rozaceei

Motive pentru a zâmbi

Motive pentru a zâmbi

Ce este polenul crud şi de ce trebuie să il consumăm zilnic

Ce este polenul crud şi de ce trebuie să il consumăm zilnic

Hepatita B: o abordare naturopata

Hepatita B: o abordare naturopata

Entuziasmul vă poate schimba viaţa

Entuziasmul vă poate schimba viaţa

Show / Evenimente

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Scopul acestui site este de a promova un stil de viata sanatos si sustenabil in armonie cu natura .

SUNTEM PE RETELELE SOCIALE