Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Parenting
  4. Demineralizarea dinților la copii - cauze, simptome, tratament

Demineralizarea dinților la copii - cauze, simptome, tratament

Demineralizarea dinților la copii duce la eroziunea smalțului și apariția cariilor. Află care sunt cauzele, simptomele și tratamentul demineralizării dinților.

Consumul excesiv de dulciuri, băuturi carbogazoase și o igienă dentară incorectă pot duce la demineralizarea dinților la copii. Dinții ajung să se deterioreze, să fie dureroși și inestetici. Ce putem face, ca părinți, pentru a împiedica demineralizarea dințișorilor copiilor noștri? Care sunt cauzele, simptomele și formele de tratament? Citește articolul nostru pentru a afla toate aceste informații.

 

Ce este demineralizarea dinților la copii?

Demineralizarea dinților reprezintă procesul de deteriorare, de eroziune a smalțului dintelui prin modificarea acidității de la nivelul cavității orale. Acizii demineralizează dantura, dizolvând calciul, fosforul, magneziu etc. Această erodare a smalțului dinților duce la formarea cariilor, deoarece suprafața demineralizată devine în timp poroasă și mult mai aderentă. Astfel, se creează un loc propice pentru depunerea bacteriilor care favorizează apariția cariile dentare.

 

Cauzele demineralizării dinților la copii

Printre cele mai frecvente cauze ale demineralizării dinților la copii sunt:

Weekend Inedit cu Transport Gratuit - Comandă minimă 50 lei! - blogPână la 50% la ingrediente BIO pentru prăjituri delicios de sănătoase! - blogSare celtică blogComandă acum Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! blog
 

Simptomele demineralizării dinților la copii

Cu alte cuvinte, demineralizarea smalțului înseamnă un început de carie. Dinții demineralizați capătă un aspect inestetic și sunt foarte sensibili la cald, la rece sau la atingere. În aceste condiții, periajul devine o activitate dureroasă, copilul va refuza să se mai spele pe dinți sau se va spăla superficial. Când dantura copilului se demineralizează și devine foarte sensibilă, iar igiena nu se mai poate face așa cum trebuie, este momentul în care apar cariile. Acestea pot deveni severe, pot afecta toți dinții și atunci tratamentul devine problematic.

 

Tratamentul pentru demineralizarea dinților

Din fericire, atunci când se iau măsuri imediate, demineralizarea poate fi reversibilă. Tratamentul se numește remineralizarea dinților și se poate face prin creșterea aportului de minerale și diminuarea acidității din cavitatea bucală, care duce la eroziunea smalțului. Dar cum putem face aceste două lucruri? Răspunsul este mai simplu decât probabil te-ai așteptat, printr-o alimentație echilibrată, o nutriție corectă și o igienă dentară riguroasă.

Iată concret ce ar trebui să faci pentru a preveni demineralizarea dinților la copii și a ajuta la remineralizarea acestora:

Asigură-te că organismul copilului primește un aport optim de minerale

Smalțul dentar este cea mai dură substanță din corpul nostru. Ca și scheletul, pentru a-și putea păstra duritatea, are nevoie de cantități suficiente de calciu, fosfor și magneziu.

Un supliment alimentar 100% natural, care conține toate mineralele prezente în corpul nostru, este Plasma Quinton. Acest supliment nutrițional lichid este extras de la adâncimea de 30 de metri dintr-o zonă oceanică caracterizată de vortexuri de fitoplancton si zooplancton, după un protocol științific stabilit de savantul francez René Quinton, acum 120 de ani. 

Este dublu micro-filtrată la rece, în conformitate cu Farmacopeea Europeană, fără niciun aditiv, complet natural. Acest produs nu a fost expus pe durata fluxului tehnologic nici un moment la căldură sau contact cu metale, conservând astfel potențialul sau terapeutic natural. 

Aceste atuuri fac ca Plasma Quinton să fie de 100 de ani suplimentul alimentar de predilecție al femeilor însărcinate, nou-născuților și copiilor, având un efect de rehidratare la nivel celular și imunizant.

Facultativ, se poate începe cu o perioadă de adaptare: 1 fiolă/zi de Plasma Quinton Izotonic primele 3-5 zile, dată treptat pe durata zilei cu o pipetă.  În a doua etapă se continuă cu 2 fiole/zi timp de 3-5 zile şi apoi se urcă la 3 fiole pe zi până la terminarea cutiei. Aceste durate pot fi modificate la alegere în funcție de adaptarea copilului, dar nu trebuie întrerupte.

Citește mai multe despre Plasma Quinton și protocolul de utilizare

 

Oferă-i probiotice 

Probioticele contracarează aciditatea generată de bacteriile din flora orală. Cea mai bună sursă de probiotice orale sunt alimentele fermentate, cum sunt:  iaurtul, chefirul sau murăturile. De asemenea, poți opta pentru probioticele ce conțin multiple tulpini vii, precum Bio-Kult Infantis.

Află cum să alegi cele mai bune probiotice.

 

Elimină zahărul rafinat din alimentația copilului

Zahărul rafinat (alături de alți carbohidrați rafinați, cum e și faina albă) stimulează extinderea cariilor, chiar și în prezența unei cantități suficiente de minerale și vitamina D. O dietă bogată în zahăr pare să aibă o influență asupra compoziției salivei, ceea ce poate duce la demineralizarea dinților.

Introdu în alimentația copilului produse care favorizează remineralizarea

Desigur că este de preferat ca alimentația copiilor să fie întotdeauna alcătuită din produse sănătoase, însă există unele alimente care favorizează remineralizarea. Iată care ar fi acestea:

O igienă dentară corectă

Igiena dentară este extrem de importantă. Ea are rolul de a îndepărta de pe dinți acele bacterii care duc la crearea unui mediu acid și favorizează apariția demineralizării și a cariilor. 

Periuța și pasta de dinți trebuie să fie adecvate vârstei copilului, iar periajul trebuie supravegheat și ghidat de părinte. Astfel, părintele se va asigura că au fost periate corect toate zonele din cavitatea bucală.

 

Cere sfatul medicului stomatolog

Pentru că demineralizarea dinților la copii are mai multe faze, iar tratamentul poate fi diferit de la caz la caz, cel mai indicat este să programezi o vizită la dentist, în care medicul să evalueze starea dinților copilului.

SURSE

https://www.healthline.com/health/remineralizing-teeth#drink-more-water

https://miculrinocer.ro/remineralizarea-dintilor-de-lapte/

#demineralizarea dintilor #demineralizarea dintilor la copii

Ce au mai parcurs alti cititori...

Deficienta de vitamina D la copii, sursa noilor cazuri de diabet
7 Sfaturi practice pentru creşterea imunităţii copiilor la schimbarea de sezon
Tonicul junior - mix apicol pentru copii sănătoşi şi energici
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101