Probioticele se află de câtiva ani în atenţia tuturor, stârnind valuri întregi de opinii şi articole şi fiind disponibile în aproape orice produs. Astăzi, probioticele se găsesc nu doar în suplimente nutritive sau produse fermentate, ci aceste bacterii sănătoase sunt adăugate în batoane, cereale, îngheţată şi chiar în guma de mestecat.
Dar nu toate probioticele sunt la fel. Unele sunt mai bune decât altele, atât din punct de vedere calitativ, cât şi al beneficiilor pe care le oferă sănătăţii.
Deci care este rolul probioticelor şi cum aleg cel mai bun supliment cu probiotice? Haide să vedem de ce ar trebui să adăugăm probiotice în dieta noastră şi cum îl alegem pe cel mai bun.
Ce sunt suplimentele cu probiotice?
Probioticele sunt un tip de bacterii benefice din tractul digestiv, care joacă un rol foarte important în aproape fiecare aspect al sănătății, de la sistemul imunitar la digestie. Chiar și un dezechilibru minor al florei intestinale poate avea un impact imens asupra sănătății, agravând anumite afecţiuni și provocând probleme gastro-intestinale, cum ar fi balonarea și durerea de stomac.
Consumul unui supliment cu probiotice este o modalitate ușoară de a stimula bacteriile benefice din intestin pentru a a te menţine sănătos. Disponibile sub formă de capsule, pulbere sau flacoane buvabile, suplimentele cu probiotice conțin de obicei o gamă largă de tulpini bacteriene unice, plus miliarde de probiotice în fiecare doză.
Citeşte şi Importanţa probioticelor în alimentaţia copiilor
Tipuri de probiotice
Există multe tipuri diferite de probiotice pe piață, fiecare dintre acestea variind în funcție de numeroși factori, cum ar fi stabilitatea, diversitatea tulpinilor și numărul de CFU.
În mod normal, există două specii principale de probiotice, Bifidobacteria și Lactobacillus .În afară de faptul că sunt cele mai disponibile în preparatele cu probiotice și suplimente, aceste două specii au fost, de asemenea, studiate pe scară largă pentru efectele lor benefice asupra funcției imune, sănătății digestive, pierderii în greutate și multe altele.
Există, de asemenea, multe tulpini specifice de probiotice, fiecare dintre acestea dovendindu-se benefice în anumite afecţiuni. Unele dintre cele mai bune tulpini probiotice sunt:
- Bacillus coagulans
- Bacillus subtilis
- Bifidobacterium bifidum
- Bacillus clausii
- Lactobacillus plantarum
- Lactobacillus fermentum
- Lactobacillus reuteri
- Lactobacillus acidophilus
- Lactobacillus gasseri
- Lactobacillus rhamnosus
- Lactobacillus sporogens
- Saccharomyces boulardii
În plus față de suplimentele cu probiotice, multe dintre aceste tulpini se pot găsi, de asemenea, în mod natural, în anumite alimente. Alimentele fermentate, precum iaurt, sana, chefir, murături etc, sunt toate surse bogate de probiotice și prezintă numeroase tipuri diferite de probiotice pentru a susține mai multe aspecte ale sănătății.
Citeşte şi Prebiotice, probiotice si antibiotice - ce trebuie sa stii despre ele
5 beneficii ale probioticelor
1. Ajută la digestie
Adăugarea de alimente sau suplimente cu probiotice în dieta zilnică poate aduce beneficii importante pentru sănătatea digestivă. Nu numai că poate ajuta la prevenirea și tratarea afecțiunilor intestinale inflamatorii, cum ar fi boala Crohn și colita ulcerativă, dar poate îmbunătăți simptomele sindromului intestinului iritabil, o afecțiune caracterizată prin balonare, gaz, diaree și constipație.
2. Întăresc imunitatea
Din ce în ce mai multe dovezi ştiinţifice au constatat că sănătatea intestinului depinde de capacitatea de apărare a organismului, adică de sistemul imunitar. Pe lângă blocarea creșterii și răspândirii bacteriilor dăunătoare în intestin, s-a demonstrat, de asemenea, că probioticele reduc riscul anumitor tipuri de infecții, inclusiv infecții respiratorii și infecții ale tractului urinar atât la copii, cât și la adulți.
3. Îmbunătățesc sănătatea mintală
Unele cercetări arată că sănătatea intestinului poate fi strâns legată şi de sănătatea mintală. Mai mult, există studii care au constatat că suplimentele cu probiotice ar putea fi benefice în tratamentul mai multor afecțiuni mentale, inclusiv depresie, anxietate, tulburare obsesiv-compulsivă și autism.
Deși cercetările la oameni lipsesc, cele făcute pe animale sugerează că anumite tipuri de probiotice pot îmbunătăți memoria și pot proteja împotriva tulburărilor neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer .
Citeşte şi Scapă de stres, depresie şi anxietate cu ajutorul probioticelor
4. Stimulează pierderea în greutate
S-a demonstrat că multe tipuri de probiotice sunt utile în stimularea arderii grăsimilor și pierderea în greutate, prin mai multe mecanisme diferite. De exemplu, unele tulpini de probiotice pot modifica nivelurile hormonilor specifici din organism care reglementează apetitul și foamea, oferind o senzaţie de săţietate.
Alte tipuri împiedică absorbția grăsimilor prin creșterea excreției acizilor grași prin scaun. Un studiu realizat de British Journal of Nutrition a arătat că administrarea unor doze mici de Lactobacillus gasseri prin consumul de lapte bătut timp de 12 săptămâni a condus la o reducere a grăsimii abdominale cu 8.5%.
5. Îmbunătățește sănătatea pielii
Datorită capacității lor de a lupta împotriva inflamației și de a bloca creșterea bacteriilor, probioticele sunt considerate a avea efecte terapeutice pentru o serie de afecţiuni ale pielii. Un studiu din Canada a constatat că femeile însărcinate sau cele care alăptează care au consumat probiotice au redus semnificativ riscul de eczeme la sugari.
De asemenea, unele tipuri de probiotice sunt benefice în tratarea unor afecțiuni, cum ar fi dermatita atopică și acneea , deși este nevoie de mai multă cercetare pentru a confirma aceste constatări.
Cum să alegi cele mai bune probiotice?
Există câțiva factori care trebuie luați în considerare atunci când vrei să alegi cel mai bun supliment cu probiotice, potrivit nevoilor și preferințelor tale. De exemplu, cel mai bun probiotic pentru bărbați poate diferi de cele mai bune probiotice pentru femei sau pentru cei cu anumite probleme de sănătate.
Iată câteva dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să ţii cont atunci când alegi suplimentul tău cu probiotice:
- Calitatea mărcii
Cumpără de la comercianți cu renume, cu recenzii din partea clienţilor disponibile.
- Număr mare de CFU (colony-forming unit)
Asigură-te că achiziționezi un supliment care are un număr mai mare de bacterii, cele mai bune sunt cele care au între 15 miliarde şi 100 miliarde.
- Supraviețuirea și diversitatea tulpinilor
Verifică să conţină tulpini precum Bacillus coagulans, Saccharomyces boulardii, Bacillus subtilis, Lactobacillus plantarum, Bacillus clausii și alte culturi care pot ajunge în intestin și pot coloniza.
- Prebiotice și ingrediente suplimentare
Prebioticele furnizează combustibilul necesar probioticelor pentru a creşte şi a se înmulţi. Suplimentele cu probiotice de înaltă calitate ar trebui să aibă atât prebiotice, cât și alte ingrediente cu efecte benefice asupra digestiei şi imunităţii. Exemple de astfel de ingrediente sunt: semințe de in, semințele de chia, astragalus, ashwagandha, semințe de cânepă, semințe de dovleac, ciulin, mazăre, ghimbir, fasole și turmeric.
Află ce este turmericul şi la ce este bun
- Stabilitate și tipuri de organisme
Unele tulpini de probiotice trebuie păstrate la rece pentru a-și păstra puterea, în timp ce altele sunt stabile chiar dacă sunt depozitate ca temperatura camerei și nu necesită refrigerare. Din păcate, cele mai multe dintre probioticele care se ţin la rece nu reuşesc să treacă prin stomac, deoarece nu sunt stabile. În schimb, cele mai nu necesită refrigerare sunt stabile deoarece conţin bacterii care se găsesc la sol.
- Conţinutul de zahăr
Un sinbiotic este un supliment alimentar care conține atât prebiotice, cât și probiotice. Cele mai bune sinbiotice conțin amidonuri vegetale sănătoase și fibre, mai degrabă decât zahăr, pentru a ajuta la hrănirea probioticelor și pentru a le ajuta să crească.
- “Culturi vii” vs. “Realizat cu culturi vii”
Suplimentele conţinând "culturi vii și active" reprezintă o alegere mai bună decât cele"realizate cu culturi active". După fermentație, produsul poate fi tratat termic, ceea ce ajută la extinderea duratei de conservare, dar elimină atât bacteriile bune, cât și pe cele rele.
Efecte adverse şi precauţii
Aşadar, ar trebui să iei probiotice în fiecare zi? Care sunt posibilele pericole sau efecte secundare ale suplimentelor cu probiotice?
Atunci când iei suplimente cu probiotice pentru prima dată, poţi avea câteva efecte adverse uşoare precum: balonare, gaze, crampe la stomac. Începe cu o doză mică, utilizează-le zilnic şi aceste simptome vor dispărea cel mai probabil.
Respectă întotdeauna recomandările de pe prospectul produselor cu probiotice şi nu depăşi doza zilnică recomandată. Pentru copii, alege variantele recomandate în funcţie de vârstă.
*Acest material are scop informativ si nu inlocuieste sfatul medicului.