Este util să încercăm să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine, să înțelegem de ce gândim așa cum o facem și să vedem cum putem face cele mai potrivite alegeri, în loc să primim direcții și răspunsuri gata construite de altcineva.
Câteodată ne îndreptăm de bunăvoie spre ceilalți și astfel ne lăsăm definiți de ei. Acceptăm ca ei să aleagă în locul nostru, să ni se spună cum trebuie să trăim și ce să simțim.
Nu este de mirare că acest lucru a condus la subaprecierea propriilor capacități și raționamente.
În timp ce cauzele neîncrederii în sine poate nu țin de noi, schimbarea și depășirea acestor obstacole sunt în controlul nostru. Încrederea în sine nu este unicul ingredient pentru o viață frumoasă, dar este binecunoscut faptul că este unul important. Ea stă la baza realizărilor noastre, stării de spirit și relațiilor cu cei din jur.
Cuprins
- Ce este eficacitatea selfului?
- Metode de a ne crește încrederea în forțele proprii
- Ce înțelegem printr-o încredere în sine echilibrată?
Ce este eficacitatea selfului?
Eficacitatea selfului se referă la autoevaluarea abilităţilor de a îndeplini anumite sarcini, de a face faţă dificultăților în atingerea scopurilor.
Termenul "eficacitatea selfului " a fost propus de Albert Bandura și se referă la "credinţa că suntem capabili să performăm comportamentele necesare pentru atingerea unui anumit scop".
Eficacitatea selfului nu se referă la nivelul cunoştinţelor şi capacităţilor persoanei, ci la concepţia acesteia despre ceea ce este în stare să realizeze. Felul în care oamenii îşi văd şansele de reuşită influenţează succesul. Adesea, cel care crede că poate chiar poate!
Oamenii diferă în ceea ce priveşte eficacitatea selfului: unii au o încredere în sine scăzută, alții manifestă o încredere în sine realistă sau alții îşi supraevaluează posibilităţile. Cei care își supraevaluează posibilitățile pot avea aşa-numitul sindrom al speranţelor deşarte" (false hopes syndrom). Este vorba despre persoanele care, în mod repetat, îşi propun scopuri pe care nu le ating.
Metode de a ne crește încrederea în sine
Am pregătit câțiva pași pe care îi poți face pentru a construi o bază solidă, care în mod natural va influența creșterea încrederii în forțele proprii.
1. Implică-te în diverse activități
Încrederea o construiești din mers prin experiențe diverse. Dacă tu consideri că mai întâi trebuie să ai încredere în tine ca apoi să poți susține un curs, de exemplu, e ca și cum nu te urci pe bicicletă decât atunci când știi să mergi pe una. Mersul pe bicicletă se învață pe bicicletă!
Așa și cu încrederea, o înveți implicându-te în diferite activități care îți plac, exersându-ți abilitățile și competențele. E important să îți alegi cu grijă experiențele, astfel încăt să fie potrivite nivelului tău de pregatire.
2. Comportă-te ca și cum ai deja încredere în tine
Cum arăți atunci când crezi în tine? Ce gesturi ai? Cum te îmbraci? Cum vorbești când ești sigur/ă pe tine? Răspunde-ți în detaliu la aceste întrebări.
3. Află cine ești tu
Alege să te descoperi și să înțelegi mai bine cum funcționezi, prin orice metodă, fie cu ajutorul cuiva, fie singur. Ce îți face plăcere să faci? Care sunt valorile și raționamentele după care îți ghidezi viața? Ce nu este negociabil pentru tine? Identifică dacă există un tipar al experiențelor unde ai o încredere în sine scăzută.
4. Respectă cine ești
Odată ce ai aflat cine ești, alege să respecți acest lucru. Descoperă-ți granițele și asumă-ți-le. Învață să spui “nu” și să setezi limite.
5. Schimbă dialogul intern
Schimbă-ți narațiunea pe care ți-o spui ție, adică acea voce din capul tău. Recunoaște și confirmă ceea ce poți să faci, ceea ce faci bine și fii blând cu tine.
Câteodată acea voce din capul nostru poate fi foarte neproductivă: "nu pot", "niciodată nu o să reușesc să..", "tot timpul eu sunt….". Problema cu aceste cuvinte din dialogul intern este că nu pot genera decât stări și trăiri neproductive. Fiind vocea noastră, nu o mai trecem prin niciun filtru și atunci aceste narațiuni ne ghidează deciziile și alegerile în viață.
De multe ori împrumutăm anumite raționamente din familie, de la profesori sau prieteni și ne lăsăm definiți de percepțiile limitate ale celorlalți despre noi. Câteodată când îți mai spui că nu poți să faci ceva, întreabă-te: "de fapt a cui este vocea pe care o ascult?"
Ce înțelegem printr-o încredere în sine echilibrată?
Încrederea în sine este bună până într-un anumit punct. La fel de util este să experimentăm și neîncrederea în contexte potrivite. Ea ne spune când e nevoie să ne pregătim mai bine, când trebuie să cerem ajutor sau când să acceptăm niște limite personale. Altfel, dacă nu ascultăm niciodată de sentimentul neîncrederii, care este foarte înțelept, atunci o să experimentăm de fapt aroganță sau superioritate, nu încredere.
Încrederea în sine este echilibrată automat atunci când în paralel simțim și compasiunea și acceptarea de sine. Am observat că în general se crede că acceptarea de sine exclude evoluția sau schimbarea.
Lucruri minunate se întâmplă când realizăm că acceptarea de sine nu înseamnă delăsare, nu înseamnă să te mulțumești cu ceva fără a încerca să îmbunătățești sau să schimbi (sa te complaci). Schimbarea ce vine din acceptarea de sine este o alegere liberă și asumată pentru că știi cine ești, știi care îți sunt limitele, punctele tari și punctele de creștere.
Lao Tzu spune că “bunătatea din cuvinte creează încredere în sine”, așadar te invit să alegi cu mare grijă ce îți spui ție zi de zi, ce cuvinte alegi să folosești. Dacă aceste cuvinte ar funcționa ca o baghetă, care este formula magică pentru tine?
Articol scris de Georgiana Chetrone - comunitatea VVV
Eu sunt Georgiana, Freelance Wellbeing Trainer și Master NLP Coach în evoluție personală.
Prin intermediul discuțiilor 1:1 sau atelierelor pe care le creez, ofer sprijin și susținere celor ce își doresc să își valorifice la maxim potențialul, să asigure claritate în setarea obiectivelor și să își redefinească acțiunile ce au la bază adevăratele lor valori și credințe.
Întotdeauna mi s-a părut natural și firesc să ajut și să ghidez persoanele ce vor să se descopere mai bine. Cred în toate resursele noastre ascunse, visuri prăfuite și cred că merită să facem tot ce ține de noi ca să le descoperim.
Dacă vrei să ne cunoaștem sau dacă vrei să descoperi tehnici de autocunoaștere și introspecție te aștept pe Website sau pe Instagram.