Miscarea muschilor este o functie biologica de baza care ajuta corpul sa functioneze normal. De la mersul pe bicicleta pana la spalatul vaselor, avem nevoie de muschi pentru a ne misca. In acest scop, muschii efectueaza doua operatii: una de contractie si alta de relaxare.
Cu ajutorul creierului care conduce aceste operatiuni, muschii se contracta si se relaxeaza de nenumarate ori pe parcursul zilei, in functie de activitatile pe care le desfasuram.
Contractia musculara apare in momentul in care sistemul nervos trimite stimuli catre muschiul solicitat, care elibereaza calciu, ceea ce face muschiul sa se stranga. Pe de alta parte, muschii relaxati elibereaza o enzima numita acetil colinesteraza, care permite muschilor sa se lungeasca si sa se destinda. Pentru a face corpul sa se miste in voie, muschii desfasoara aceste actiuni in mod simultan.
Cum apar crampele?
Contractarea si relaxarea sunt doua actiuni concurente care ajuta muschii sa-si indeplineasca functia. Dar ce se intampla cand muschii relaxati se si contracta? Atunci apar crampele.
Crampele sunt contractii bruste si involuntare ale unuia sau mai multor muschi care in mod normal ar fi trebuit sa fie relaxati, facand ca zona afectata sa fie temporar disfunctionala. Simptomul cel mai evident este o durere ascutita si, la atingere, o umflatura dura a tesutului de sub piele. Crampele pot sa apara cand muschii sunt suprasolicitati sau cand se mentine aceeasi pozitie o perioada prea lunga. Pot exista si alte motive, printre care:
- O circulatie proasta: Ingustarea arterelor de la picioare poate produce simptome similare crampelor.
- Compresia nervilor: Compresia nervilor de pe sira spinarii poate, de asemenea, produce crampe la picioare, care se pot intensifica odata cu mersul.
- O carenta de minerale: O dieta nesanatoasa poate duce la carente minerale care favorizeaza aparitia crampelor musculare.
Un exercitiu simplu pentru a elimina crampele de la picioare
Crampele apar, de obicei, la nivelul gambei. Daca apar in urma unui efort fizic intens, efectueaza urmatorul exercitiu pentru a elimina durerea:
- Stai langa un perete, la o distanta de 60 - 90 de centimetri, cu talpile lipite de sol.
- Apleaca-te si sprijina-te de perete. Vei simti cum muschii gambelor se incordeaza.
- Repeta exercitiul de cateva ori pe zi pana la intarirea muschilor gambei.
O alta modalitate de a ameliora crampele este prin aplicarea de comprese calde pe muschii afectati. In lipsa compreselor, o baie calda va avea efecte similare. Daca niciuna dintre metode nu functioneaza, aplica gheata direct pe muschiul afectat, pentru un efect imediat.
Crampele menstruale se trateaza cu comprese calde
Crampele menstruale apar frecvent in timpul ciclului lunar la femei, insa pot fi tratate prin diverse metode. Una dintre acestea este aplicarea de comprese calde pe abdomen, pentru a ameliora durerea. Se poate folosi o sticla cu apa calda, un prosop cald sau chiar o baie calda – indiferent de metoda, caldura va reduce senzatia de durere.
Este important, de asemenea, sa fie evitate alimentele sau bauturile care pot cauza balonarea, cum ar fi cafeaua, alimentele sarate si prea grase sau bauturile alcoolice, ceea ce va agrava simptomele. In plus, pot fi facute cateva exercitii de intarire a abdomenului pentru a preveni aparitia simptomelor.
Uleiurile esentiale aplicate pe stomac pot fi o alta strategie utila. Compusii unici pe care ii contin pot ameliora durerea, inflamatia si disconfortul, ajutand, in acelasi timp, si la relaxare. Cele mai indicate uleiuri sunt cele de lavanda, scortisoara, trandafir, cuisoare sau migdale.
Crampele la stomac se trateaza la fel ca si crampele menstruale
Crampele stomacale apar cand se contracta muschii stomacali. Principala cauza este, de obicei, intinderea musculara cauzata de exercitiile pentru abdomen sau de alte activitati fizice. Alte cauze pot fi deshidratarea, acumularea de gaze sau unele afectiuni incipiente, precum constipatia.
Ca si in cazul crampelor menstruale, crampele la stomac se trateaza cu aplicarea unor comprese calde in zona afectata. Tratamentul se poate completa cu un masaj de relaxare.
Alte metode de ameliorarea a crampelor includ ceaiurile, cum ar fi cel de musetel, sau uleiurile esentiale, cum ar fi cel de menta, ghimbir, musetel si chimen.
Crampele la nivelul gatului apar deseori din cauza unor pozitii incorecte
Crampele la gat sau senzatia de gat intepenit, apar, de regula, cand muschii gatului slabesc din cauza unei pozitii incorecte sau a fortarii acestora. Timpul excesiv petrecut in fata calculatorului, la volan sau cu telefonul in mana poate duce la slabirea muschilor gatului.
Iata o procedura simpla care poate ameliora durerea de gat:
- Identifica zona dureroasa si pozitioneaza mana deasupra ei.
- Apasa cu fermitate zona afectata cu degetele, dar nu atat de mult incat sa cauzeze durere.
- Roteste capul in directia opusa crampei si apoi apleaca-l pe diagonala.
- Repeta pasii de la 1 la 3 de 20 de ori.
Cand gatul este mai bine, se poate practica urmatorul exercitiu preventiv, pentru a reduce riscul aparitiei crampelor pe viitor:
- Roteste umerii spre spate de 10 ori.
- Apropie omoplatii de 10 ori.
- Aseaza palmele impreunate pe ceafa si apasa, apoi mentine pozitia 30 de secunde.
- Apleaca lateral capul, spre un umar, apoi spre celalalt, de 10 ori.
Si, nu in ultimul rand, verifica-ti postura cand stai la calculator si fa miscari ale gatului cand esti la volan, pentru a evita rigidizarea muschilor.
Exercitiu pentru crampele de la maini
Crampele la maini apar, de obicei, din cauza deshidratarii, a unor accidentari sau a unui efort fizic intens. Uneori pot fi simptomul artritei reumatoide. Inflamatia incheieturilor cauzata de artrita poate afecta functionarea generala a muschilor. Si, pentru a complica si mai mult lucrurile, durerea cauzata de inflamatie poate fi similara cu o crampa.
Din fericire, crampele la maini pot fi eliminate cu ajutorul unui exercitiu simplu: Cu ajutorul mainii opuse, preseaza spre spate usor cele patru degete si degetul mare al mainii afectate. Se poate completa cu o compresa calda sau cu tinerea mainii sub apa calda.
Alimentatia are un rol important in prevenirea crampelor
Chiar daca exista remedii simple si la indemana pentru ameliorarea crampelor, trebuie tinut cont si de alimentatie. O dieta necorespunzatoare poate duce la dezvoltarea unor deficiente de vitamine, care afecteaza modul in care functioneaza corpul.
Se estimeaza ca 80% dintre occidentali sufera de lipsa de magneziu, un mineral cu rol vital in functionarea muschilor. Lipsa acestui mineral poate cauza aparitia crampelor, precum si a altor afectiuni precum fibromialgia sau durerea cronica de spate. Si potasiul, un alt mineral important, a fost asociat cu crampele.
Pentru a reduce riscul aparitiei crampelor, dieta trebuie sa fie echilibrata si diversificata. Surse bogate de magneziu includ legumele cu frunze verzi, ca spanacul sau kale, nuci crude ca migdale sau alune de padure, si fructe, ca merele. Pe de alta parte, surse bune de potasiu includ fructele de avocado si papaya.