Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. 5 metode prin care se poate stimula productia de testosteron in mod natural

5 metode prin care se poate stimula productia de testosteron in mod natural

Stimularea testosteronului este un subiect foarte la moda, insa, daca nu se face in mod natural, exista riscul unor efecte secundare foarte grave. Pe la mijlocul varstei de 40 de ani nivelul de testosteron al barbatilor incepe sa scada, cu aproape 1

Stimularea testosteronului este un subiect foarte la moda, insa, daca nu se face in mod natural, exista riscul unor efecte secundare foarte grave.

Pe la mijlocul varstei de 40 de ani, nivelul de testosteron al barbatilor incepe sa scada, cu aproape 1% - 2% in nivelul de sange anual, apoi continua in mod mai precipitat dupa 60 de ani, pana se ajunge la andropauza. Acest declin accentuat poate avea o serie intreaga de efecte secundare, atat fizice cat si psihologice, variind de la pierderea musculara la rezistenta la insulina, libido scazut si depresie.

In ziua de azi tot mai multi barbati adulti opteaza pentru terapia de substitutie cu testosteron, uneori cu rezultate dramatice. Insa aceasta abordare, desi pozitiva pe termen scurt, poate avea repercusiuni pe termen lung, mai ales daca nu se trateaza factorii variabili si de influenta care au dus de la bun inceput la aparitia afectiunii. 

In primul rand, terapia de substitutie a testosteronului deseori implica administrarea unor doze mult mai mari decat o doza fiziologica normala, ceea ce mareste riscul unor efecte secundare grave, inclusiv de anumite tipuri de cancer.

In al doilea rand, cand testosteronul este inlocuit, acest lucru produce o reactie endocrina negativa, care transmite gonadelor sa-si reduca productia de gameti, alimentand astfel deficienta care exista de la bun inceput si ducand chiar si la atrofia testiculelor. 

In al treilea rand, cand nivelul de testosteron creste brusc prin surse exogene, are loc concomitent si o crestere a metabolitilor de testosteron, cum ar fi dihidrotestosteronul (DHT) si estradiolul, ambii avand efecte specifice nedorite, cum ar fi pierderea parului si o crestere excesiva a prostatei.

Luand in considerare aceste riscuri, alternativa cea mai sigura este cresterea productiei de testosteron in corp in mod natural, atat prin eliminarea substantelor care blocheaza testosteronul cat si prin cresterea capacitatii corpului de a produce mai mult testosteron in mod endogen.

In primul rand, iata 5 lucruri care trebuie evitate pentru a mentine productia de testosteron la niveluri optime:

1.Statinele: Este categoria de medicamente despre care exista cele mai multe dovezi in literatura medicala ca reprima testosteronul si/sau libidoul la barbati. Considerate in mod eronat “salvatoare” pentru bolile cardiovasculare, acestea pot avea peste alte 200 de efecte secundare. Barbatii preocupati de mentinerea productiei de testosteron ar trebui sa evite aceasta categorie de medicamente, pe care o pot inlocui cu alternative naturale pentru scaderea lipidelor.

2. Bisfenol A: Acest perturbator endocrin omniprezent in plastic, alimente conservate si hartie termica folosita in special pentru bonuri fiscale s-a dovedit ca blocheaza productia de testosteron si poate da si efecte de “feminizare”. Nu va lasati pacaliti de asa-zisele produse “fara bisfenol A”, pentru ca acestea pot, totusi, contine alti bisfenoli care au cel putin acelasi profil toxic.

3. Ftalati: Prezenti in plastic, pentru a-i da flexibilitate, dar si in produsele farmaceutice ca excipient si produse cosmetice, acestia pot suprima productia de testosteron.

4. Parabeni: O alta categorie de substante chimice pe baza de petrol, folosite ca si conservant in multe produse, dar mai ales in cele cosmetice si de ingrijire a corpului, acestea pot perturba nivelul de testosteron.

5. Glifosat (alimente modificate genetic): Aceasta substanta care afecteaza nivelul de testosteron este prezenta oriunde predomina agricultura organismelor modificate genetic (MG). Cele mai multe produse MG sunt stropite cu glifosat pentru a supravietui, de aceea sunt contaminate cu cantitati semnificative de reziduuri. Dar si alimente care nu sunt MG, cum e ovazul, pot fi stropite cu acest produs ca ierbicid. Cea mai buna cale de a limita expunerea la glifosat este prin consumul de alimente organice 100%.

Acum, iata cinci lucruri naturale care pot stimula productia de testosterone in mod natural:

1) Zinc: Deficienta de zinc poate duce la suprimarea testiculara, inclusiv suprimarea nivelului de testosteron. Prostata se intampla sa fie organul cu cea mai mare concentratie de zinc din intreg corpul, aratand cat de importanta este aceasta pentru sistemul reproducator masculin. De asemenea, activitatea fizica atat a barbatilor sedentari normali cat si a sportivilor de performanta poate duce la suprimarea hormonilor tiroidieni si a testosteronului, conditie ce poate fi ameliorata cu suplimentarea de zinc. Zincul s-a dovedit ca poate proteja si contra deteriorarii ADN-ului de la nivelul testiculelor, ca urmare a contaminarii cu metale grele, mentinand abilitatea acestora de a produce testosteron. Studiile pe animale arata si ca acesta poate imbunatati functia erectila si, totodata, poate optimiza nivelul de prolactina si testosteron. Sa nu uitam ca mineralele sunt intr-o relatie de codependenta si excesul de zinc poate duce la o deficienta de cupru si invers. De aceea este foarte important ca aceste deficiente sa fie identificate de un specialist cu experienta in domeniu, care sa le poata remedia fara sa cauzeze aparitia unor efecte nedorite. Ori de cate ori este posibil, este bine ca mineralele sa fie luate din sursele alimentare ale mineralului dorit, pentru ca astfel, mineralele au sanse mult mai scazute de a crea dezechilibre in corp.

2) Vitamina C: Unul dintre cele mai importante moduri de a optimiza nivelul de testosteron este de a-i mentine activitatea si de a-l revigora cand acesta este convertit intr-un metabolit hormonal tranzitoriu. Studii preliminare arata ca vitamina C, un donator de electroni binecunoscut, poate contribui atat la regenerarea de testosteron cat si la reducerea nivelului de metabolit hormonal toxic. 

3) Magneziu: Magneziu are o legatura puternica si independenta cu testosteronul anabolic si cu IGF-1 la varstnici. Acest lucru inseamna ca magneziul, care este implicat in peste 300 de cai enzimatice, poate modula in mod pozitiv echilibrul anabolic/catabolic care este deseori perturbat la varstnici. Unul din modurile in care se considera ca magneziul contribuie la stimularea testosteronului este prin inhibarea legarii testosteronului (TT) de globulina, ducand la o crestere a disponibilitatii acestuia. 

4) Palmierul pitic /Astaxantina: O metoda foarte buna de a mari testosteronul in mod natural este prin impiedicarea acestuia de a se converti in dihidrotestosteron si estrogen (estradiol). Acest lucru se poate obtine prin inhibitorii de enzime naturale aromataza si de reductaza 5-alfa. Reductaza 5-alfa este o enzima care converteste testosteronul in dihidrotestosteron si enzima aromataza converteste testosteronul in estradiol. Un promitator studiu efectuat in 2009 a aratat ca, la barbatii sanatosi cu varste intre 37-70 de ani, o combinatie dintre aceste doua substante a avut exact acest efect: testosteron marit,  estrogen si dihidrotestosteron redus. 

5) Fosfatidil serina:  Acest component al membranei celulare de o importanta critica, gasita in special in carne, peste si lactate, dar si in soia si lecitina din floarea soarelui, reduce cortizolul si creste nivelul de testosteron, dupa o activitate fizica moderata la sportivi. 

Sursa utilizata: http://www.greenmedinfo.com/blog/5-proven-ways-boost-testosterone-naturally-1

#metode naturale #testosteron

Ce au mai parcurs alti cititori...

5 metode naturale pentru o piele mai frumoasa
Patru cai naturale de a inlatura indigestia
Ce sa mananci pentru echilibrarea hormonilor
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101