Orice comandă de peste 200 lei intră automat în Tombola lunii Decembrie! 30 premii cu valoare totală de peste 4500 lei!

(4,9)Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Banda kinesiologica - o solutie simpla pentru inlaturarea durerii

Banda kinesiologica - o solutie simpla pentru inlaturarea durerii

Desi banda kinesiologica si alte “benzi sportive” exista de multi ani, recent au castigat multa atentie din partea unor sportivi faimosi, care au inceput sa foloseasca aceasta tehnica de tratare si recuperare in perioada antrenamentelor. De exemplu, multe "staruri” ale sportului si olimpici ca David Beckham, Lance Armstrong, Serena Williams si Kerri Walsh au folosit banda kinesiologica si au vorbit despre beneficiile sale pe canalele de stiri.

Benzile sportive, inclusiv banda kinesiologica, pot fi folosite de aproape toti cei care au avut tesutul moale afectat, fie ca vorbim de sportivi mai tineri care au suferit de un accident al tendonului sau muschiului sau de persoane care sufera de o durere articulara degenerativa.

Site-ul Kinesio Taping™ declara “S-a dovedit ca are efecte pozitive fiziologice asupra pielii, a sistemului limfatic si circulator, a fasciei, muschilor, ligamentelor, tendoanelor si articulatiilor.” Banda kinesiologica poate trata unele rani comune, precum: intinderi musculare la atleti, dureri de umeri la jucatorii de golf sau de tenis si dureri de spate la persoanele care fac miscari repetitive la locul lor de munca.

Ce este banda kinesiologica?

Banda kinesiologica este o “tehnica de infasare reabilitanta” care stabilizeaza zona afectata din corp, facilitand procesul de vindecare fara a restrictiona raza de miscare. Zonele din corp in care poate fi folosita banda kinesiologica sunt genunchii, umerii, gambele, tibia, coatele si incheieturile. Banda poate fi infasurata sau aplicata peste o articulatie ranita, un muschi sau un tendon pentru a reduce inflamarea si a preveni eventuale complicatii.

Desi benzile sportive sunt mai frecvent folosite de sportivi sau persoane foarte active – din cauza efectului terapeutic in cazul suprasolicitarii fizice – banda kinesiologica are utilizari si pentru cei care nu sunt sportivi. Astfel, varstnicii care au dureri articulare pot folosi banda pentru a se recupera si a reduce durerea. Dupa cum declara site-ul Kinesio Taping™, banda este buna “pentru munca, pentru viata, pentru joaca.

Cine poate beneficia de efectele benzii kinesiologice?

Cum actioneaza banda kinesiologica?

Banda kinesiologica nu este un concept nou, insa are cateva beneficii unice. Aceasta a fost creata de un chiropractician japonez in anii 1970, dr. Kenzo Kase, care cauta o alternativa la benzile clasice, mai rigide.

Scopul initial al benzilor sportive clasice a fost de a trata ranile prin imobilizarea tesutului afectat, ca in cazul unei articulatii rasucite sau a unui tendon intins. Desi majoritatea benzilor sportive sunt destinate unei utilizari pe termen scurt, pentru a preveni rigidizarea articulatiei, banda kinesiologica este diferita, deoarece nu impiedica circulatia sanguina.

Pentru a simplifica lucrurile, banda kinesiologica actioneaza prin indepartarea usoara a pielii de tesutul afectat, din cauza aderarii dintre piele si banda. Astfel, se creaza suficient spatiu intre muschi si suprafata pielii de unde lichidul se poate drena.

5 Beneficii ale benzii kinesiologice

1. Poate ajuta la reducerea durerii cauzate de rani

Asa cum explica dr. Kase intr-un interviu dat publicatiei The Guardian, “Senzorii de durere sunt localizati intre epiderma si derma, primul si al doilea strat al pielii, asa ca m-am gandit ca daca as aplica o banda pe zona dureroasa, ar ridica epiderma putin si ar crea un spatiu intre cele doua straturi.” Banda kinesiologica se simte ca si pielea, in sensul ca este foarte fina, moale si elastica. Este confectionata dintr-un material foarte subtire si elastic, bumbac 100% de obicei, care permite pielii sa respire mai usor comparativ cu alte tipuri de banda sau bandaj.

Banda kinesiologica lasa o mai mare libertate de miscare comparativ cu alte benzi clasice si este si mai putin rigida, in plus, reduce inflamarea prin facilitarea drenajului lichidului limfatic. Banda este fabricata dintr-un material unic care se lipeste de piele cu ajutorul caldurii corporale. Prin comparatie cu alte benzi, banda kinesiologica este fabricata dintr-un material mai elastic si flexibil, care o ajuta sa adere pe pielea pacientului, pe care o trage usor si fara durere. Acest lucru stimuleaza circulatia sangelui spre zona afectata pe parcursul intregii zile sau intre sesiunile de terapie/reabilitare, contribuind la vindecare.

2. Nu restrictioneaza circulatia sau raza de miscare

Imobilizarea stricta a unui tesut afectat poate agrava starea de inflamatie si rigiditate, de aceea terapiile de manipulare osteopatica si fizica sunt atat de utile in recuperarea fizica. Banda kinesiologica se intinde pe lungime, dar nu si transversal, fixand zona afectata si ajutand muschiul sau articulatia afectata sa se refaca in mod corect.

Prin comparatie cu alte tipuri de banda, aceasta stabilizeaza cu delicatete tesutul afectat fara sa opreasca alimentarea cu sange si fara a impiedica miscarea. Dupa un tratament de manipulare tisulara sau o terapie manuala, banda kinesiologica poate prelungi beneficiile pentru pacient. In unele cazuri, fizioterapeutii sau alti terapeuti care folosesc manipularea manuala pentru tratarea pacientilor pot folosi banda kinesiologica dupa tratament, pentru a facilita drenajul limfatic si sprijini vindecarea. Intre sesiunile de terapie fizica, banda poate diminua durerea prin reducerea inflamatiei si prin usurarea miscarilor.

Un raport publicat de Institutul de cercetare al performantei sportive a Universitatii din Auckland a descoperit ca “[banda kinesiologica] poate avea un rol benefic in imbunatatirea fortei fizice, a razei de miscare in anumite cohorte de accidente si a simtului de apreciere al fortei comparativ cu alte benzi.” Cu toate acestea, cercetatorii au avut rezultate neconcludente cu privire la banda kinesiologica si au subliniat ca sunt necesare studii mai controlate pentru a le dovedi eficienta.

3. Poate reduce durerea lombara

Un studiu din 2016 publicat in revista Bodywork and Movement Therapies a descoperit ca banda kinesiologica poate fi foarte indicata in ameliorarea durerii lombare atunci cand este combinata cu o terapie manipulativa, ca fizioterapia. Rezultatele arata ca utilizarea benzii kinesiologice a ajutat pacientii sa-si “imbunatateasca raza de miscare, rezistenta musculara si controlul miscarii.”

Adevarul este ca nu toate studiile au aratat ca banda kinesiologica este eficienta pentru toti pacientii, mai ales daca se foloseste singura, insa dovezile arata ca poate reduce alte tipuri de dureri ale spatelui – ca si durerea de-a lungul coloanei – atunci cand este combinata cu anumite practici sanatoase ca sportul si stretchingul.

4. Poate contribui la tratarea accidentarilor 

Banda kinesiologica poate ajuta si in cazul unor rani dobandite in timpul alergatului, cum ar fi:

Exista dovezi ca banda kinesiologica poate ajuta la stabilizarea gleznei si a echilibrului, pe langa facilitarea activitatii fizice pentru cei care sufera de osteoartrita la genunchi. Un test dublu orb a comparat efectele benzii kinesiologice si a unei bande placebo asupra rasucirii cvadricepsului, a testelor standardizate de urcare a scarilor (SSCT) si a durerii la nivelul genunchilor cauzata de osteoartrita. Rezultatele au aratat ca banda kinesiologica a produs “imbunatatiri semnificative ale miscarii de rasucire maxima a cvadricepsului.”

Concluzia studiului a fost ca banda kinesiologica poate reduce durerea de genunchi in osteoartrita si poate imbunatati raza de miscare. Este, insa, important de mentionat ca nu fiecare studiu a ajuns la aceeasi concluzie, unele au avut rezultate confuze cu privire la eficienta utilizarii benzii.

5. Poate ajuta la recuperarea accidentarilor la incheietura si umar

Ca si in cazul studiilor despre durerile de spate, si cercetarile cu privire la eficienta benzii kinesiologice pentru ranile la umeri au avut rezultate amestecate. Sunt dovezi care arata ca banda kinesiologica poate reduce durerea si dizabilitatea la pacientii tineri cu accidentari la umar sau cu tendonita, in special in cazul durerilor pe termen scurt.

Cu toate acestea, banda kinesiologica se recomanda mai mult ca tratament complementar decat ca unul de sine statator pentru durerile la umar. Un studiu la care au participat 42 de adulti cu probleme si dureri la umar a aratat ca utilizarea benzii kinesiologice a contribuit la reducerea simptomelor de-a lungul catorva saptamani.

Cele mai bune metode de utilizare a benzii kinesiologice

Banda kinesiologica se poate achizitiona online sau din magazinele cu articole sportive. Mai multe firme fabrica in prezent banda kinesiologica si acestea pot prezenta diferente de material, culoare si lungime. Banda kinesiologica se gaseste de obicei sub forma unui pachet de 7.5 cm latime si lungimi care variaza intre 490 si 3100 cm (cele mai lungi sunt folosite pentru partile mai mari ale corpului). Banda kinesiologica este disponibila in culori care variaza de la bej/culoarea pielii, la negru, albastru intens si rosu-rozaliu. Cele mai multe tipuri sunt rezistente la apa sau chiar impermeabile si pot fi folosite 4-5 zile la rand.

Exista mai multe tipuri de utilizari ale benzii kinesiologice, in functie de zona afectata:

Este important ca un medic sau un practician autorizat sa aleaga metoda potrivita de utilizare a benzii kinesiologice, in functie de tipul afectiunii. In prealabil, pacientii trebuie sa mearga la un consult medical sau la un osteopat pentru a se asigura ca banda este folosita corect si eficient.

Iata cateva sfaturi cu privire la aplicarea benzii kinesiologice:

Iata cateva instructiuni despre cum se foloseste banda kinesiologica in diferite parti ale corpului:

 

Precautii cu privire la utilizarea benzii kinesiologice

Desi banda kinesiologica este o metoda complet sigura si naturala de a trata accidentarile, sunt si cateva cazuri in care utilizarea sa nu este indicata. Uneori, folosirea benzii sportive poate chiar agrava situatia, de aceea este recomandat ca intotdeauna sa se ceara parerea unui medic inainte de utilizarea benzii kinesiologice.

Banda kinesiologica este contraindicata in anumite cazuri si nu ar trebui folosita in urmatoarele situatii:

Concluzii

Sursa: https://draxe.com/kinesiology-tape/

 

 

#dureri articulare #dureri musculare #banda kinesiologica #intinderi musculare #banda pentru sportivi #produse recuperare sportivi

Ce au mai parcurs alti cititori...

Va dor genunchii? Faceti miscare!
Legătura neobisnuita dintre durerile articulare şi vremea rece
Cum să scapi de crampele musculare cu metode simple şi naturale
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101