Orice comandă de peste 200 lei intră automat în Tombola lunii Decembrie! 30 premii cu valoare totală de peste 4500 lei!

(4,9)Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Legătura neobisnuita dintre durerile articulare şi vremea rece

Legătura neobisnuita dintre durerile articulare şi vremea rece

Legatura neobisnuita dintre vreme rece si durerea articulara a facut subiectul mai multor studii care au incercat sa descifreze misterul. Iata care ar putea fi cauzele durerilor articulare din sezonul rece.

Cu totii avem cate o cunostinta, o ruda sau un prieten care pretinde ca poate prezice schimbarea vremii cand il/o dor genunchii.

Oricat de ciudat ar parea, durerile de incheieturi care apar cand se raceste vremea nu sunt doar un mit urban (cu ploaia, pe de alta parte, este alta poveste). Relatia dintre frig si durerea articulatiilor este reala si afecteaza semnificativ calitatea vietii celor care sufera din cauza ei.

Legatura neobisnuita dintre vremea rece si durerea articulara a facut subiectul mai multor studii care au incercat sa descifreze misterul, insa dovezile stiintifice raman neconcludente. Cu toate acestea, concluzia comuna a studiilor este ca durerile de la nivelul articulatiilor membrelor inferioare ii afecteaza mult mai mult pe bolnavii de artrita decat pe cei cu incheieturi sanatoase.

Nervii pot fi o explicatie

In perioada lunilor reci, semnalele de durere transmise catre creier prin impulsurile nervoase ale sistemului nervos simpatic sunt mult mai intense. Acest fenomen apare ca urmare a faptului ca acesti nervi au rolul de a mentine active functiile interne ale corpului cu o pierdere minima de caldura, lucru important mai ales in timpul iernii.

Din acest motiv, cand vremea se raceste, acesti nervi comprima vasele de sange in membre si trimit mai mult sange catre trunchi, pentru a mentine caldura la nivelul organelor vitale. In aceste conditii, articulatiile, in special genunchii si soldurile, se racesc si devin mai rigide, ceea ce cauzeaza disconfort, rigiditate si durere.

Presiunea atmosferica poate afecta incheieturile

Presiunea atmosferica este presiunea pe care aerul din atmosfera o exercita asupra corpului uman. Cand aceasta presiune din exterior se modifica, influenteaza presiunea arteriala din interiorul corpului, precum si pe cea a lichidelor si a gazelor din incheieturi, lucru ce poate duce la stari de disconfort, umflaturi si durere. De obicei, aceste schimbari au loc cand presiunea scade, adica in timpul lunilor de iarna.

Cateva studii au aratat ca presiunea arteriala poate creste chiar si in conditiile unei scaderi usoare a presiunii atmosferice. Din cauza modificarile de la nivelul circulatiei sangelui si a sensibilitatii fibrelor nervoase, aceasta modificare a presiunii atmosferice poate fi perceputa ca o inflamatie a incheieturilor si poate duce la rigiditate a articulatiilor si la durere.

Cu toate acestea, nu exista dovezi solide care sa confirme aceasta teorie. Si, desi multi oameni sustin ca ii dor incheieturile cand ploua, un studiu din 2017 de Harvard a aratat ca lucrurile nu stau deloc asa.

Protejeaza-ti incheieturile pe timpul iernii

Pana cand stiinta va cadea de acord asupra motivelor care stau la baza acestui fenomen, exista mai multe lucruri pe care oamenii le pot face pentru a preveni rigiditatea si durerea de la nivelul incheieturilor.

In primul rand, caldura este benefica pentru incheieturi si le impiedica sa devina rigide. Cand mergi afara, incearca sa te misti cat mai mult si foloseste haine groase si comode.

Activitatea fizica regulata este, de asemenea, importanta. Daca faci sport in aer liber, este important sa-ti faci incalzirea inainte de antrenamentul propriu-zis. Exercitiile de intindere dinamica (intinderi care implica si miscare) sunt o metoda excelenta pentru a mentine flexibilitatea si elasticitatea corpului si pentru a preveni o accidentare.

De asemenea, dupa sesiunea de antrenament sunt necesare si cateva exercitii de relaxare. Acestea includ exercitii de intindere statice (exercitii de intindere care nu implica miscarea) care pot ajuta la destinderea muschilor si la prevenirea durerilor articulare care pot sa apara dupa antrenament.

Daca, in ciuda masurilor luate, durerea nu cedeaza, este bine sa consulti un doctor ortoped. Orice durere a corpului este un semnal de alarma si trebuie luata in serios. Durerea constanta poate semnala o accidentare sau artrita si, cu cat este investigata mai repede de un medic, cu atat este mai usor de tratat.

Nu uita: Asculta-ti cu atentie corpul, el iti va spune intotdeauna de ce are nevoie. Invata sa-i intelegi semnele si nu vei mai avea probleme cu frigul si umiditatea in lunile de iarna.

 

SURSE

https://www.livestrong.com/article/13708073-the-bizarre-connection-between-cold-weather-and-joint-pain/

#dureri articulare #vremea rece

Ce au mai parcurs alti cititori...

Banda kinesiologica - o solutie simpla pentru inlaturarea durerii
Care este doza zilnică de turmeric recomandată pentru tratarea diabetului, artritei sau a cancerului?
Imunitate puternica in sezonul rece cu produse apicole
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101