Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Parenting
  4. Care este condiţia de bază pentru a rezolva obezitatea în rândul copiilor

Care este condiţia de bază pentru a rezolva obezitatea în rândul copiilor

Aproape doua treimi din acest grup de varsta sufera de supraponderabilitate in occident. De fapt, 17% sunt obezi, iar rata s-a triplat intre 1971 si 2011. Mai mult decat atat, acestia se confrunta cu tot mai multe probleme de sanatate care, in trecut, aproape ca nici nu existau. Despre cine este vorba? Despre copii, desigur, de aceea este important sa intelegem cum pot slabi copiii in mod sanatos.

In ziua de azi, unul din cinci copii cu varste intre 6 si 19 ani sunt obezi. Si, desi sunt multe recomandari din partea institutiilor de sanatate cu privire la solutiile acestei probleme – care ii afecteaza pe copii atat fizic cat si emotional – una se distinge in mod special: implicarea parintilor si educarea lor cu privire la pierderea in greutate a copiilor lor. Cum se aplica aceasta metoda? Parintii trebuie sa fie in centrul atentiei, nu copiii, pe parcursul tratamentului pentru obezitate.

Poate ca suna ciudat. In definitiv, copiii sunt cei care au o problema, nu ei trebuie sa urmeze tratamentul? Un studiu publicat recent in Revista Asociatiei Americane Medicale a Pediatrilor arata ca rezultatele dintre sesiunile la care au participat doar parintii si cele in care au participat parintii si copiii impreuna au fost foarte diferite. Implicarea parintilor este garantia succesului in procesul de slabire la copii.

Obezitatea epidemica a copiilor

Specialistii au multe explicatii pentru cresterea obezitatii in randul copiilor, printre care factorii de mediu, optiunile alimentare si mediile culturale. Si, desi obezitatea este considerata a fi rezultatul excesului de calorii si de grasime, cercetatorii indica acum si alti factori cauzali, respectiv cantitatea mare de zahar din bauturile carbogazoase si sucuri, portiile prea mari de mancare si activitatea fizica redusa.

Cum se masoara obezitatea la copii? In general se foloseste indexul de masa corporala (IMC) sau graficul indicelui de masa corporala, pentru a determina daca un copil este supraponderal sau obez. Copiii care au IMC la percentila 85, dar sub percentila 95, sunt considerati supraponderali; cei cu IMC aflat pe percentila 95 sau care depasesc percentila 95 sunt considerati obezi.

Orice greutate aflata intre percentila 5 si pana la perecentila 85 se afla in limitele unei greutati normale sau sanatoase. Valorile de IMC sunt comparate la nivelul copiilor de aceeasi varsta si sex, pentru ca structura corpului se modifica destul de mult la copii de la o varsta la alta. 

Desi IMC poate prezenta si unele inadvertente, numarul copiilor cu o greutate nesanatoasa este oricum ingrijorator. Interesant este ca fenomenul de obezitate si supraponderabilitate in randul copiilor este unul relativ recent. Desi au existat intotdeauna copii cu o greutate mai mare, doar in ultimele patru decenii rata obezitatii a crescut alarmant de mult printre tineri.

Intre 1976 si 1980, de exemplu, 5% dintre prescolarii de 2-5 ani erau obezi. In jurul anilor 2007–2008, numarul copiilor obezi in occident ajungea la 10.4 %. Iar daca intre 1976–1980, 6.5 % dintre copiii cu varste intre 6-11 ani erau obezi, intre 2007-2008 procentul acestora a crescut la 19.6 %. 

Procentele copiilor supraponderali si obezi nu sunt doar simple informatii statistice, desigur. Ambele conditii au multiple consecinte pentru sanatate. Acesti copii sunt mai inclinati sa devina adulti supraponderali sau obezi, ceea ce implica riscuri marite pentru bolile cardiovasculare si alte boli. De fapt, diabetul de tip 2, care era extrem de rar la copii, este acum diagnosticat in rate alarmant de mari. 

Copiii obezi sunt si mai predispusi la presiune arteriala ridicata si colesterol marit, probleme respiratorii precum astmul, probleme articulare, boli ale ficatului gras si arsuri gastrice.

Si, pe langa toate acestea, sunt si efectele care trec dincolo de granitele fizice. Depresia si sentimentul unei vieti lipsite de calitate sunt tot mai frecvente printre tinerii care sufera de obezitate. Iar copiii obezi au sanse mai mari de a fi victimele agresiunilor din partea colegilor, indiferent de abilitatile lor sociale.

Cum slabesc copiii: parintii sunt solutia

Este evident ca decizia de a-i ajuta pe copiii supraponderali si obezi sa slabeasca este una sanatoasa, iar noul studiu arata si cum trebuie facut acest lucru in mod eficient. Intrebarea la care au vrut cercetatorii sa gaseasca un raspuns este daca exista vreo diferenta intre rezultatele obtinute prin tratamentele la care participau doar parintii si cele la care participau parintii impreuna cu copiii lor.

In decursul a sase luni, 150 de copii supraponderali si obezi cu varste intre 8-12 ani si parintii acestora au participat la studiu. In decursul celor sase luni, s-au desfasurat 20 de sesiuni de grup de o ora doar cu parintii, dar si cu parintii si copiii, precum si sesiuni de 30 de minute de consiliere comportamentala. Continutul sesiunilor era similar, cu exceptia faptului ca, la unele sesiuni, copiii nu au fost prezenti.

Principala masura de referinta pentru a vedea daca prezenta copiilor a facut vreo diferenta a fost monitorizarea pierderii in greutate la anumite intervale de timp dupa terminarea tratamentului. Studiul a analizat si alte variabile, cum ar fi pierderea in greutate a parintilor, daca parintii si copiii au inceput vreun sport si daca parintii si-au modificat modul de hranire a copiilor.

Dupa evaluarea familiilor timp de peste doi ani, a devenit evident ca nu era nevoie de prezenta copiilor in sesiunile de terapie si ca pierderea in greutate avea loc doar daca parintii participau. Rezultatele secundare, cum ar fi pierderea in greutate a parintilor si activitatea fizica, nu au avut de suferit cand copiii nu au fost prezenti. Pare destul de ciudat – nu ar fi mai logic ca pierderea in greutate sa aibe loc cand copiii participa la tratament?

Acest studiu scoate in evidenta un fapt important si anume ca, in ceea ce priveste sanatatea copiilor, parintii sunt cei care au un cuvant de spus. Un copil nu poate sa isi pregateasca singur de mancare si nu poate citi etichetele, ci parintii sunt cei care o fac (sau ar trebui sa o faca!).

Asa ca este logic ca, atunci cand parintii sunt educati cu privire la metodele de pierdere in greutate, copiii sa beneficieze de rezultate, indiferent ca ii asculta sau nu pe experti. Cand parintii isi pun sfaturile in practica, copiii pierd in greutate – si la fel si parintii. Deci, daca te intrebi cum pot copiii sa piarda in greutate, totul incepe cu parintii.

Parintii sunt principalul instrument care ii ajuta pe copii sa nu devina supraponderali sau obezi. Dar ce putem face pentru a-i ajuta pe copii sa primeasca hrana necesara fara a-i traumatiza pe viata? Iata 10 sfaturi utile pentru ca intreaga familie – pentru ca este vorba de un efort colectiv aici – sa-i ajute pe copii sa slabeasca.

1. Alege o alimentatie care sa functioneze

Alimentatia, nu sportul, este secretul pentru pierderea in greutate. Anumite diete pot ajuta la pierderea in greutate si la stabilirea unor obisnuinte alimentare sanatoase. Desigur, cand vorbim de dieta, nu ne referim la o cura drastica de “trei seminte de pe zi”.  Este important pentru copii sa inteleaga ca nu trebuie sa manance sanatos doar pentru a arata bine sau pentru a avea un anumit numar de kilograme. Mancarea sanatoasa trebuie sa-i hraneasca si sa-i ajute sa obtina rezultate optime in activitatile lor zilnice, nu sa tina cure de slabire fara niciun gust si cu rezultate pe termen scurt.

Dieta mediteraneana, de exemplu, care pune mare accent pe fructe, legume, grasimi sanatoase precum uleiul de masline, peste si cereale integrale, este un bun inceput. Copiii sunt oricum familiarizati cu mancarurile specifice acestei diete, diferenta va fi ca ele vor deveni acum felurile principale. Dieta mediteraneana protejeaza corpul impotriva bolilor si a altor probleme de sanatate cum ar fi diabetul de tip 2 si complicatiile metabolice.

Daca glutenul este o problema, atunci o dieta fara gluten este raspunsul. O consecinta benefica a reducerii sau chiar a eliminarii glutenului din alimentatie este faptul ca se vor elimina automat si alte alimente nesanatoase, cum ar fi carbohidratii rafinati, ca painea alba sau pastele, produsele de panificatie si patiserie din faina alba sau integrala, orezul si altele.

Avand, insa, in vedere ca glutenul a primit o publicitate negativa in ultima perioada, au aparut tot mai multe produse “fara gluten”, dar departe de a fi sanatoase.

2. Elimina alimentele procesate si zaharurile adaugate

Intreaga familie va beneficia de pe urma eliminarii – sau cel putin a reducerii – alimentelor procesate si pline de zahar. In primul rand ar trebui sa elimini cat mai repede carbohidratii rafinati, pentru ca acestia contin multe calorii si nu au niciun fel de valoare nutritiva.

In al doilea rand, este timpul sa renunti la toate gustarile pe care le considerai “sanatoase”. Prajituri “fara grasimi”? Sunt pline de zahar si de tot felul de ingrediente de calitate indoielnica, pentru a le da aroma. Iaurturi cu arome? Acestea contin mai mult zahar decat un desert obisnuit. Sucurile de fructe? Daca nu sunt 100% naturale, inseamna ca au tot felul de aditivi. Sosuri de salata? Lista ingredientelor poate fi nesfarsita la unele dintre acestea!

Cea mai buna varianta este sa faci dulciuri de casa. Este singura modalitate in care poti controla ce manânca copilul tau.

 

3. Gateste acasa

Gatitul acasa poate fi o adevarata provocare pentru familiile cu programe incarcate. Intre munca, scoala, teme, activitati si lucrurile obisnuite de zi cu zi, nu prea mai ramâne timp si pentru gatit. Dar este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le poti face pentru copilul tau, daca vrei ca acesta sa piarda in greutate. O masa gatita acasa inseamna o hrana nutritiva si o portie adecvata pentru un copil.

Poti folosi mai multe strategii pentru a te organiza. In weekend, poti face mai multe feluri de mancare pe care familia le poate consuma in timpul saptamanii.

Poti folosi cateva meniuri de mic dejun si pentru cina! Ovazul cu miere si fructe proaspete, omleta de naut cu legume cu o felie de paine prajita din grau integral sau clatitele cu afine si dovleac sunt alegeri foarte bune pentru cina.

4. Fa miscare

Inscrie-ti copilul la un sport, daca ii place, sau, mai bine, faceti impreuna miscare. Mergeti sa alergati, faceti o plimbare sau distrati-va la bazin. Astfel, copiii vor invata ca miscarea nu trebuie sa fie un chin sau ceva plictisitor.

#dieta mediteraneana #fara gluten #pierderea in greutate #slabire #dieta paleo #obezitatea la copii #copii supraponderali
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101