Un mineral este esential pentru construirea oaselor, intarirea sistemului imunitar, absorbtiei de calciu si construirii de unghii, par si dinti puternici, totusi majoritatea oamenilor nu se gandesc prea mult la acesta. Acesta este siliciul. Siliciul ajuta in producerea de catre corp a unei enzime numite polihidroxilaza, care este implicata in formarea colagenului din oase, cartilagii si tesut conjunctiv.
Gasit in migdale, mere, sfecla, telina, seminte (macinate) de in, cereale integrale, struguri, alge, ovaz, ceapa, pastarnac, capsuni si seminte de floarea-soarelui, siliciul este totusi deficitar in dietele multor oameni.
Aici sunt cateva dintre cele mai comune semne ale deficitului de siliciu:
Incretire/ridare excesiva a pielii
Insomnie
Iritabilitate
Crampe musculare
Slaba dezvoltare a oaselor
Unghii moi sau sfaramicioase
Subtierea sau pierderea parului
Desigur, aceste simptome pot fi si un semn al altor probleme de sanatate, deci este important sa te consulti si cu un specialist. Dar este de asemenea important sa te asiguri ca mananci destule alimente bogate in siliciu. De obicei ia cam doua luni dupa adoptarea unei diete bogate in siliciu pentru a vede o diferenta.
In plus pe langa mancatul multora dintre alimentele mentionate mai sus, o alta buna sursa de siliciu este planta coada-calului. Nu, aceasta planta nu are nimic in comun de fapt cu caii, este doar numele unei plante care creste in solul nisipos din zonele umede. Face la fel cum face pentru oameni si pentru plantele din apropierea ei: ofera nutrienti importanti, in special siliciul.
Coada-calului este disponibila in majoritatea magazinelor naturiste si cu alimente organice in capsule, ca planta uscata, pliculete de ceai si extract alcoolic (tinctura). Pentru capsule si tinctura urmati instructiunile de pe ambalaj. Pentru planta uscata folositi o lingurita de planta uscata pentru o cana de apa calda. Turnati apa peste planta si lasati asa circa 10 minute, apoi beti trei cesti zilnic. Unii specialisti sustin ca siliciul in organism se transforma si in calciu si de aici importanta sa masiva in sanatatea oaselor noastre.
Surse pentru acest articol cuprind:
http://www.care2.com/greenliving/build-stronger-bones-nails-and-hair.html - siliciul