Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Invatam impreuna
  4. Ce se intampla in corpul nostru cand suntem stresati?

Ce se intampla in corpul nostru cand suntem stresati?

Cand ne aflam sub prea mult stres, fie ca este vorba de ingrijorari interne sau circumstante externe, se declanseaza o reactie a corpului numita raspunsul „lupta sau fugi”. Descoperita prima data de marele fiziologist de la Harvard, Walter Cannon, ac

Cand ne aflam sub prea mult stres, fie ca este vorba de ingrijorari interne sau circumstante externe, se declanseaza o reactie a corpului numita raspunsul „lupta sau fugi”.

Descoperita prima data de marele fiziologist de la Harvard, Walter Cannon, acest raspuns este adanc imprimat in creierul nostru si reprezinta o intelepciune genetica care este menita sa ne protejeze de pericole.

Acest raspuns corespunde unei zone a creierului numita hipotalamus , care atunci cand este stimulata initiaza eliberarea de  substante chimice ce pregatesc corpul nostru pentru doua posibile actiuni : fuga sau lupta.

Care sunt indiciile ca stimulul de lupta sau fugi a fost activat?

Cand receptorul de lupta sau fugi e activat, au loc o serie de emiteri ale celulelor nervoase si substante chimice precum adrenalina, noradrenalina si cortizol care sunt eliberate in sange. Aceste serii de emiteri nervoase insotite de eliberari de substante chimice produc in corp o serie de schimbari profunde fizic si psihic pentru a lupta sau a fugi.

Dar haideti sa intelegem ce se intampla de fapt. In momentul in care raspunsul „lupta sau fugi” este activat urmatoarele transformari au loc in corpul nostru:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Putem astfel sa observam cum este practic aproape imposibil sa cultivam atitudini si ganduri pozitive atunci cand suntem prinsi in starea de supravietuire. Inima nu este deschisa. Suntem decuplati de la gandirea rationala.

Constientul este focusat pe frica si nu pe dragoste. Este imposibil sa facem alegeri clare si mai ales sa recunoastem consecintele unor astfel de alegeri. Suntem concentrati pe supravietuire pe termen scurt si nu pe efectele pe termen lung ale crezurilor si alegerilor noastre.

Cand suntem afectati de stres, viata devine o succesiune de situatii de  urgenta pe termen scurt. Pierdem capacitatea de a ne relaxa si de a trai clipa. Traim din criza in criza fara a observa nicio imbunatatire.

Epuizarea este aproape inevitabila. Si tocmai epuizarea este factorul motivant pentru a ne schimba viata in (mai) bine. Ne concentram sa revizuim in mare parte viata noastra de pana in acel moment – ceea ce ne forteaza sa ne reevaluam lucrurile in care credem, valorile si scopurile in viata.

Surse: http://viataverdeviu.ro/raspunsul-lupta-sau-fugi-sau-ce-este-de-fapt-stresul/ - lupta sau fugi

#fight or flight #lupta sau fugi #stres

Ce au mai parcurs alti cititori...

5 metode simple pentru a-ti intari sistemul imunitar!
Ce experimentam cand ne aflam intr-o stare de stres excesiv
Terapii de relaxare

Ce spun cititorii despre "Ce se intampla in corpul nostru cand suntem stresati?"

Maricica27 April 2014 11:08Raspunde

In starea de stres sistemul imunitar este oprit. Ca urmare, daca traiesti in situatii stresante repetate si de lunga durata, epuizarea va fi insotita de deteriorarea grava a sanatatii. Ruminatia - reluarea conditiei stresante in gand - si stilul explicativ pesimist de gandire - perceperea evenimentelor negative ca find permanente, generale si personale - ne vor impiedica sa gasim motivatii de schimbare in bine a vietii. Deprimarea, alcoolismul si agresivitatea, fumatul si mancatul in exces sunt reactii mai la indemana. Pentru a ne reveni si pentru a face un salt calitativ, trebuie sa avem un stil explicativ pozitiv, iar acesta se invata. Dar pentru asta trebuie actionat de timpuriu, de exemplu, in abordarea sarcinile scolare din primii ani de scoala, a problemelor parintilor, a fluctuatiilor grupurilor de prieteni etc.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101