Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Boli si remedii
  4. Buruienile: plante invazive sau uzine de nutrienti?

Buruienile: plante invazive sau uzine de nutrienti?

Visul oricui traieste la casa este sa-si decoreze curtea cu o peluza de gazon verde, marginita de cateva flori frumos colorate si poate si cativa copacei pentru cateva accente de forma si culoare. Unii, mai intreprinzatori, pot chiar planta o gradina

Visul celor care traiesc la casa este o peluza perfecta de un verde uniform, marginita de cateva flori frumos colorate, poate si cativa copacei pentru un accent de forma si culoare.

Unii, mai intreprinzatori, pot chiar planta o gradina de zarzavaturi si fructe. Dar, ce se intampla cand buruienile dau iama prin gradini si ne distrug idealul unui peisaj imaculat si pitoresc?

Ce sunt buruienile? Definitia unei buruieni este, mai degraba, o chestiune de prejudecata. Ceea ce pentru o persoana e o pacoste invaziva si nedorita, pentru alta este o uzina de nutrienti si proprietati medicinale.

O buruiana este orice planta salbatica ce creste undeva unde nu este dorita. Multe dintre plantele pe care oamenii le denumesc buruieni pot fi numite, mai corect, plante salbatice comestibile, o mare parte dintre acestea fiind adevarate comori de nutritie si remedii medicinale de valoare.

Plantele salbatice comestibile sunt de regula mult mai nutritive decat cele cultivate. Spre deosebire de plantele pe care le cultivam in gradini si pe care le rasfatam cu apa si hrana constanta, plantele salbatice nu primesc niciun fel de atentie speciala. Prin urmare, trebuie sa lupte pentru a supravietui si isi dezvolta calitati care le fac mult mai puternice. De aceea aceste plante salbatice sunt mai bogate in nutrienti.

De exemplu, amarantul(stirul) este o planta comestibila ce creste de regula in salbaticie. Semintele acesteia contin cantitati impresionante de proteine si amino acizi esentiali (cu 30% mai mult decat orezul, ovazul si secara.) De fapt, amarantul are continutul cel mai ridicat de proteine dintre toate cerealele fara gluten.

Planta este cultivata in mod traditional pentru uz medicinal in hipertensiune si boli cardiovasculare, fiind binecunoscuta pentru abilitatea de a reduce tensiunea si colesterolul. Semintele se pot gati ca orezul cu lapte, sau se pot praji ca popcorn-ul.

Papadia este o alta "buruiana" care da batai de cap proprietarilor, care incearca, an de an, sa scape de florile ei galbene si de semintele sub forma de bulgarasi pufosi ca de bumbac. Ei bine, aceasta planta comestibila este si ea plina de vitamine - A, B, C, D - si o gama larga de minerale.

Papadia stimuleaza circulatia bilei din ficat in vezica biliara, fiind un ingredient esential in tratamentele de curatare a ficatului. Papadia contribuie la procesarea grasimii din ficat si este si un diuretic eficient.

Papadia se foloseste in medicina traditionala pentru tratarea bolilor renale, a inflamatiilor, problemelor de piele, reflux gastric, probleme de stomac, apendicita, febra, abcese cutanate, probleme oculare, diabet, diaree si probleme cu lactatia sau sani inflamati. Intreaga planta este comestibila, insa frunzele sunt mai dulci cand sunt culese de tinere.

Iarba grasa sau iarba porcului este o alta planta salbatica ce pare sa apare de nicaieri si napadeste gradinile. Frunzele moi, suculente si pline de seva, florile si tulpinile pot fi consumate ca atare sau amestecate in salata.

Iata cateva dintre compusii esentiali ai acestei plante: acizi grasi omega 3 (e o sursa chiar mai bogata decat uleiul de peste!) ; vitamina A (una dintre sursele cele mai bogate dintre legumele cu frunze verzi); vitamina C; o parte dintre vitaminele B - riboflavina, niacina, piridoxina; carotenoizi, precum si minerale alimentare, cum ar fi fier, magneziu, calciu, potasiu si mangan.

Pe langa faptul ca are un gust bun, planta contine si acizi grasi cu omega 3 buni pentru ochi, piele si creier. Este folosita in medicina traditionala pentru ameliorarea simptomelor unor boli autoimune, ca lupus, mentinerea sanatatii cardiace prin scaderea nivelului de colesterol, reglarea tensiunii si ca antidepresiv.

In natura, invazia plantelor este in mod frecvent un indiciu de potential medicinal. Plantele reusesc sa treaca peste boli, asa cum reusesc sa se si raspandeasca in mediul inconjurator. Natura corecteaza singura dezechilibrele daca are timpul necesar sa o faca.

Este o relatie perfecta de sinergie intre oameni si plante cand traim intr-un mod natural. Cu cat stai mai mult intr-un singur loc, cu atat te confunzi mai bine cu ecologia locului. Plantele reactioneaza la factorii din mediul lor extern si isi modifica compozitia chimica pentru a dezvolta fitonutrienti care sa alunge bolile. Este posibil ca cele mai bune medicamente sa creasca, de fapt, chiar in curtea casei noastre, sub forma de buruieni?

Poate acum vei privi plantele salbatice cu alti ochi, in loc sa le vezi ca pe niste buruieni de care vrei sa scapi, le poti aprecia la adevarata lor valoare - ca uzine de nutrienti! Nu numai ca sunt o sursa de hrana gratis, dar sunt si foarte sanatoase si te pot umple de energie.

Consumul de plante salbatice este o cale sigura catre autosuficienta. Adaosul lor in mancare ne diversifica hrana si sunt si foarte accesibile. Atentie, insa, cand le culegi, sa fii sigur ca le identifici in mod corect. Chiar daca multe dintre plantele salbatice sunt comestibile, nu le consuma daca nu stii ce sunt! De asemenea, e bine sa le consumi prin rotatie, pentru mentinerea unui aport nutritional cat mai echilibrat.

Sursa utilizata: http://hippocratesinst.org/weeds-invasive-plant-or-nutritional-powerhouse

#amarant #buruiana #iarba grasa #papadie #plante #salbatic

Ce au mai parcurs alti cititori...

Plante si ierburi benefice pentru plamani si sistemul respirator
Ierburi aromatice si mirodenii pentru a elimina simptomele de balonare, arsurile gastrice si alte probleme digestive
Iarba grasa, o simpla buruiana cu impresionante beneficii de sanatate
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101