Black Friday - 8-10 Noiembrie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Parenting
  4. Bolile de inima încep din copilarie

Bolile de inima încep din copilarie

Cercetari recente arata ca pâna ajung la varsta scoalara, multi dintre copii ajung sa dezvolte factori de risc pentru boli cardiace. Riscurile cresc si mai mult  la copiii supraponderali: 70% dintre copiii obezi au cel putin un precursor pentru boala de inima. Afla ce ar trebui sa includa alimentatia unui copil pentru a minimiza cat mai mult riscul aparitiei unei astfel de boli.

Odata cu venirea verii, parintii se grabesc sa asigure copiilor o vacanta sigura, sanatoasa si fericita. Vor fi unsi cu creme de protectie solara, echipati cu fluturasi de inot si casti de protectie. Dar daca pericolul cel mai mare nu vine de la piscina, ci din farfuriile lor? Daca boala de inima incepe înca din copilarie?

Cercetari recente arata ca pâna ajung la varsta scoalara, multi dintre copii ajung sa dezvolte factori de risc pentru boli cardiace. Conform unui studiu la scara larga desfasurat de Asociatia Europeana pentru Studiul Obezitatii, un procent de peste 20% dintre copiii cu vârste intre 6 si 11 ani sunt supraponderali si au un nivel crescut de colesterol. Si mai multi ca niciodata au in prezent un risc marit de presiune arteriala ridicata.  Riscurile cresc si mai mult  la copiii supraponderali: 70% dintre copiii obezi au cel putin un precursor pentru boala de inima.

Alimentatia copiilor si boala de inima

Cum este posibil ca aceste semne ale bolii de inima, considerata de regula o boala de adult, sa se manifeste la varste atât de fragede? Totul incepe cu alimentatia. Conform noului studiu, 99 % dintre copii au o alimentatie deficitara. Si acest lucru nu trebuie sa ne surprinda. De la snitele de pui la prânz la sosuri grele si inghetate la desert, alimentele ultra procesate si de tip fast-food îi bombardeaza pe cei mici din toate partile. Drept urmare, majoritatea copiilor ajung sa consume prea multe grasimi care îngroasa arterele.De exemplu, aproape toti copiii - 9 din 10 – din Statele Unite consuma prea multa sare. In acelasi timp, cei mai multi nu consuma suficiente alimente bune pentru inima, fructe, legume si cereale integrale.

Vestea buna este ca o serie de modificari simple in alimentatie reprezinta un instrument ce s-a dovedit eficient in combaterea multora dintre aceste simptome, inclusiv valorile mari de colesterol si presiune arteriala.

Care alimentatie este cea mai potrivita?

Studii noi efectuate de Clinica din Cleveland arata ca schimbarea dietei la copii obezi intr-una preponderent vegetariana si cu putine grasimi, duce la pierderea in greutate si prezinta imbunatatiri la nivelul factorilor de risc pentru bolile cardiace in decurs de cateva saptamâni. Copiii din cadrul studiului - avand sprijinul familiilor - au eliminat din dieta produsele de origine animala. Au spus adio produselor din carne, oua si brânzeturi si au inclus in dieta fructe, legume, cereale integrale si leguminoase. Si-au redus masiv consumul de grasimi, grasimi saturate si colesterol, marind in acelasi timp aportul de fibre.

creativitate cu fructe si legume

In decurs de o luna, rezultatele au fost dramatice: pierderea in greutate, scaderea valorii presiunii arteriale, a colesterolului total si a colesterolului de tip LDL. Regimul alimentar pe baza de produse vegetale are efecte benefice pentru sanatatea inimii si la adulti, dar acesta este primul studiu care arata beneficiile alimentatiei pentru riscul de boli cardiovasculare la copii.

Obiceiurile alimentare ale copiilor se formeaza in copilarie, de aceea este important sa le oferim modele bune de nutritie si alimentatie sanatoasa. Un regim alimentar care respecta cateva principii de baza ii poate ajuta pe copii sa-si mentina o greutate optima si sa-si reduca riscul de boli cronice mai tarziu in viata.

Reguli de urmat pentru a mentine inima copiilor sanatoasa

 1. Fructe

Bogate in pigmenti ce combat bolile, fructele sunt dulciurile pe care orice parinte se bucura sa le vada consumate de copii. Coloreaza farfuria copiilor tai cu cinci culori diferite in fiecare zi pentru a le furniza o gama larga de nutrienti care contribuie la mentinerea sistemului cardiovascular si a unei stari optime de sanatate. Cercetarile arata ca un consum zilnic de fructe reduce riscul de boli de inima cu pana la 40 %. Stafidele, smochinele, bananele sunt bogate in potasiu, care poate ajuta mai mult la scaderea tensiunii arteriale la adolescenti decât reducerea aportului de sare.

Sfat: O reteta simpla de inghetata sanatoasa si usor de preparat pe baza de banane:tot ce trebuie faci este sa pui in blender o banana congelata impreuna cu putin lapte vegetal (de soia, migdale, orez sau ovaz) pana devine o crema. Poti experimenta diverse arome adaugând fructe de padure sau condimente precum scortisoara, nucsoara, extract de vanilie,  sau carob. 

2. Legume

Cu totii stim ca legumele – incarcate cu beta-caroten, potasiu, fibre, calciu si vitamine – sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii. Insa un copil consuma in medie cam o portie pe zi. Daca si copilul tau face mofturi la legume, asa cum fac multi, incearca sa-l implici atunci când faci cumparaturi, punându-l sa aleaga in fiecare saptamâna legume de la magazin si apoi sa le pregatiti împreuna acasa. Un studiu arata si ca putina creativitate face minuni: copiii care au primit "morcovi care te ajuta sa vezi in infrarosu" au mancat o cantitate dubla de legume. Asa ca le poti da, de exemplu,  “copacei de broccoli si conopida” cu scopul de a atinge patru portii de legume pe zi.

Sfat: Include legume noi in meniu intr-o forma pe care copiii sa o poata recunoaste. Ca alternativa la cartofii prajiti, de exemplu, taie cartofii cât mai subtire, condimenteaza-i si coace-i la cuptor pâna devin crocanti. Pentru a imbogati valoarea de antioxidanti din paste, include sfecla in sosul de rosii. Conopida oparita poate fi pasata cu usturoi si condimente, ca sa arate ca un piure de cartofi. Imaginatia nu are limite.

3. Cerealele integrale

Desi cerealele integrale contin mai multe substante nutritive decat cerealele rafinate, putini copii consuma cele trei portii recomandate zilnic.  Daca intâmpini rezistenta din partea copiilor la includerea cerealelor integrale in alimentatie, incearca sa o faci treptat: amesteca faina alba cu care faci prajituri cu faina din grâu integral sau pastele integrale cu pastele din faina alba. Cerealele integrale furnizeaza fibre, care nu numai ca reduc colesterolul, dar dau si senzatie de satietate - si ii ajuta sa-si mentina mai bine concentrarea - pe parcursul intregii zile.

Sfat: Incurajeaza copiii sa-si decoreze singuri pizza sau lipiile din grâu integral. Inlocuieste brânza - produsele lactate sunt printre principalii factori ce contribuie la ingrosarea arterelor cu grasimi saturate in cazul copiilor – cu legume colorate. O alta metoda creativa de a inveseli farfuriile copiilor este de a decupa legumele in forme amuzante. Studiile arata ca decoratiunile sub forma de fete zâmbarete contribuie la o crestere a consumului de legume cu 62 % in rândul copiilor! 

4. Leguminoase, oleaginoase si seminte

Aceste alimente sunt o sursa excelenta de proteine fara colesterol. Includerea leguminoaselor intr-o alimentatie sanatoasa pentru copii poate reduce nivelul de colesterol LDL, iar consumul constant al unor cantitati mici de nuci a fost asociat cu o durata de viata mai lunga. Incearca sa vezi ce prefera copilul tau: fasolea neagra, nautul, lintea, tofu, laptele de soia, untul de arahide, semintele de dovleac sau hummusul.

Sfat: Pune la cuptor boabele de naut fierte in prealabil, timp de 30 - 40 minute sau direct pe o sursa de caldura pâna devin crocante. Dupa ce s-au copt, presara sare, piper sau alte condimente peste ele. Ai obtinut o gustare crocanta si usor de transportat. Pentru alte rontaieli ce pot fi puse la pachet incearca mai multe combinatii din gustarile preferate de copilul tau: tot felul de nuci, seminte de floarea soarelui, stafide .

Descopera alimentele si produsele pentru copii din magazinul nostru verde viu.

 

SURSE

http://easo.org/task-forces/childhood-obesity-cotf/facts-statistics/
http://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/obesity/data-and-statistics
http://health.usnews.com/health-news/articles/2015/03/17/kids-bad-diets-may-mean-worse-health-as-adults
http://www.cdc.gov/healthyyouth/obesity/facts.htm

#boli de inima #colesterol #copii #fructe #legume #obezitate #sfaturi

Ce au mai parcurs alti cititori...

7 Sfaturi practice pentru creşterea imunităţii copiilor la schimbarea de sezon
10 sfaturi pentru a creste un copil cu respect de sine si curaj
8 sfaturi pentru a-i ajuta pe copii sa se obisnuiasca cu un bebelus.
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101