In cultura noastra, mai ales in cea occidentala, oamenii nu prea sunt obisnuiti sa petreaca timp singuri, in liniste, bucurandu-se de propria lor prezenta. Dimpotriva, sunt obisnuiti sa faca tot timpul ceva, sau sa fie cu cineva, gasind tot felul de metode care sa-i distraga de la a petrece chiar si un singur moment singuri.
Teama de sine
De ce simt oamenii nevoia de a fugi de sine? In principal, pentru ca au pierdut legatura cu ei insisi.
Inca din copilarie, multi dintre noi am trecut prin momente dificile in viata, iar multe dintre acestea ne-au cauzat multa suferinta si chiar traume emotionale. Cu timpul, pentru a evita suferinta, am incercat sa ne reprimam emotiile care insotesc aceste experiente traumatizante. Insa, indiferent cat de mult le-am reprimat, acestea au ramas ingropate adanc in psihicul nostru, atragandu-ne permanent atentia, insa preferam sa nu ne oprim nici macar o secunda pentru a ne concentra asupra lor. Ne este prea teama de emotiile din interiorul nostru si incercam sa le evitam cat de mult putem.
In esenta, incercam sa ne evitam pe noi insine. Nu trebuie sa ne surprinda ca, atunci cand ramanem singuri si nu avem nimic de facut, incepem sa nu ne simtim in largul nostru. Pentru a evita acest lucru, ne angajam in tot felul de lucruri care sa ne distraga atentia de la noi insine.
Acesta este principalul motiv pentru care atatia oameni se uita ore in sir la televizor sau stau la nesfarsit pe internet. Sau motivul pentru care atatia oameni muncesc prea mult. Sau pentru care simt nevoia sa fie permanent inconjurati de oameni. Si tot acesta este si motivul pentru care multi iau somnifere la culcare, pentru a evita confruntarile cu laturile reprimate si intunecate ale psihicului. Suntem atat de speriati de noi insine incat oscilam permanent intre efortul de a ne tine mintea ocupata si cel de a nu o lasa sa ne vorbeasca.
Efectele vindecatoare ale solitudinii
Daca evitam la nesfarsit sa ne confruntam cu lumea noastra interioara, nu vom trai niciodata in perfecta armonie cu noi insine. Ne vom simti mereu nesiguri, stresati, deprimati. De aceea, indiferent cand de dureros poate fi contactul cu noi insine, ar trebui sa ne adunam tot curajul si sa ne uitam in interiorul nostru si vom observa ca intreaga noastra viata se va transforma intr-un mod incredibil de pozitiv.
Iata cateva moduri in care timpul petrecut singur iti va schimba viata in bine:
- Te vei simti eliberat de emotiile toxice, reprimate.
- Vei fi in armonie cu propriile emotii.
- Te vei intelege mai bine.
- Te vei imprieteni cu propriul tau trecut.
- Vei fi mai prezent.
- Vei face alegeri mai constiente.
- Vei scapa de sentimentul de singuratate.
- Vei fi mai putin stresat si mai calm.
- Te vei simti mai curajos si mai puternic.
- Vei fi mai cinstit cu tine insuti si cu ceilalti.
- Vei fi mai impacat cu tine insuti si cu restul lumii.
Cum inveti sa fii singur
Pentru a putea profita de toate aceste beneficii vindecatoare, trebuie sa-ti faci timp sa fii singur. Fa-ti zilnic un obicei din a petrece putin timp liber (cel putin 30 de minute). Gaseste o camera linistita, stai pe scaun sau pe pat, inchide toate dispozitivele electronice si informeaza-i pe cei apropiati ca nu vrei sa fii deranjat.
In tot acest timp, fii atent la senzatiile pe care ai, la sentimente si la gandurile care iti trec prin minte. Daca nu ai facut acest lucru de multa vreme, probabil te vei simti in scurt timp destul de incomod - corpul poate incepe sa tremure, poti simti emotii puternice si pot iesi la suprafata amintiri pe care nu vrei sa le rememorezi. Daca si cand se intampla acest lucru, nu fugi de toate acestea, indiferent cat de neplacut ar fi. Ramai acolo, fii prezent in tot ce simti, fizic, emotional si mental.
Asa cum s-a mentionat si mai sus, ceea ce cei mai multi oameni incearca sa evite este confruntarea cu experientele traumatizante din trecut. Insa, atunci cand esti singur, nu faci nimic altceva decat sa fii atent, sa evoci amintiri ascunse si acest lucru este foarte posibil sa trezeasca emotii reprimate, care te pot face sa izbucnesti in plans, sa te simti trist si pot aduce mii de ganduri in minte, care te vor tulbura.
Cand toate aceste amintiri, insa, ating un plan al constientului, incepe procesul de vindecare. Gandurile imprastiate incep sa se adune. Partea mai intunecata a psihicului se reuneste cu cea luminoasa. Si astfel, in decursul acestui proces, incepi sa dobandesti armonia interna. Te simti relaxat fizic, curatat emotional si revigorat mental. Te simti revitalizat, renascut la o forma mai sanatoasa.
Petrecand timp singur in mod regulat, inveti sa fii impacat cu tine insuti. Nu-ti vei mai distrage atentia cu lucruri superficiale care nu fac decat sa-ti risipeasca timpul si energia si nu vei mai dori sa eviti viata - dimpotriva, vei trai fiecare moment din plin, profitand la maximum de viata, fara sa te mai simti inlantuit de temerile din trecut. Vei renunta sa-ti mai ascunzi cele mai indepartate colturi ale mintii de tine insuti si sa pretinzi ca esti o cu totul alta persoana - te vei simti liber sa-ti exprimi autenticitatea si vei descoperi ca nu ai nimic ce merita sa fie ascuns.
Sursa utilizata: http://theunboundedspirit.com/alone/