Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Invatam impreuna
  4. Introvertitul: arta de a fi singur

Introvertitul: arta de a fi singur

Solitudinea este pentru spirit ceea ce hrana este pentru corp. Seneca Daca sansele de a gasi un partener sunt mici iar secretul dragostei eterne este in mare masura o chestiune de compromis, ne mai mira ca tot mai multi oameni aleg sa ramana singuri

Solitudinea este pentru spirit ceea ce hrana este pentru corp.

Seneca

Daca sansele de a gasi un partener sunt mici iar secretul dragostei eterne este in mare masura o chestiune de compromis, ne mai mira ca tot mai multi oameni aleg sa ramana singuri? Singuratatea, solitudinea aleasa in mod voluntar, este importanta nu numai in dragoste, ci pentru toate relatiile interumane — chiar si Emerson, cel mai elocvent promotor al prieteniei dintre scriitorii de limba engleza, a trait o buna parte a vietii sale singur, ceea ce i-a permis sa scrie cele mai valoroase si durabile eseuri si jurnale intime. Si totusi, aceasta alegere este tratata de cultura noastra in egala masura cu teama si oprobriu, mai ales in epoca noastra de relationare fetisista.

Solitudinea, cea pe care o alegem cu buna stiinta, este intampinata cu idei preconcepute si prejudecati. Insa este o capacitate absolut esentiala pentru a trai o viata plina.

Ma simteam atat de singur cu toti ceilalti in jur..

Ernest Hemingway

Curios, si important deopotriva, sa stapânesti arta solitudinii nu ne face mai antisociali, ci, dimpotriva, mai bine echipati pentru a relationa. Cand devii mai apropiat de propria ta viata interioara — acel peisaj infricosator si deseori strain pe care filozoful Martha Nussbaum atat de elocvent ne-a indemnat sa-l exploram in ciuda temerilor - castigi tot mai multa libertate, care iti permite sa te apropii de altii la niveluri mai profunde. Aceasta atitudine relativ moderna, care priveste singuratatea voluntara ca pe un amalgam toxic din trei elemente “trist, nebun si rau” — este reintarita de o logica dogmatica circulara care nu le permite celor ce aleg solitudinea sa se bucure cu demnitate de propria alegere.

Consideram conventiile sociale si morale obstacole in calea libertatii noastre personale, si totusi, ne temem de oricine iese din multime si dezvolta obiceiuri “excentrice”.

Credem ca fiecare are o "voce" unica si, cu siguranta, creativa, dar tratam cu  suspiciune (in cel mai fericit caz) pe cel ce foloseste una dintre metodele cele mai cunoscute pentru dezvoltarea creativitatii — solitudinea.

Ne credem unici, speciali si consideram ca meritam sa fim fericiti, dar suntem ingroziti cand trebuie sa ramanem singuri.

In spatele acestor mentalitati  se ascunde un sentiment general de teama — teama de cei foarte diferiti de noi, care fac alegeri pe care nu tot timpul le intelegem. Acest lucru ne determina ca, la randul nostru, sa ne proiectam teama asupra altora, de multe ori sub forma de mânie — un comportament care este in acelasi timp si trist, si nebun si rau, asa cum exprima Anaïs Nin in memorabila sa afirmatie

sa fii ostil necunoscutului este un semn de mare nesiguranta interioara.

Daca spui oamenilor suficient de mult ca sunt nefericiti, incompleti, probabil nebuni si cu siguranta egoisti cu siguranta va veni si ziua in care se vor trezi de dimineata cu un inceput de raceala si se vor intreba daca sunt singuratici sau doar "singuri".

Principala diferenta dintre singuratate si solitudine nu se manifesta doar la nivel psihologic, ci si la nivelul corpului nostru — daca solitudinea este importanta pentru creativitate si este secretul mitologiei geniilor, singuratatea, asa cum au descoperit oamenii de stiinta, poate avea consecinte nefaste asupra corpului uman, riscand o varietate de boli, de la cele de inima pana la dementa. Si totusi, in mod paradoxal multe dintre cele mai apreciate personalitati din cultura noastra au avut un stil de viata si un spirit ce purtau amprenta solitudinii, de la mari exploratori si aventurieri pana la "genii" faimoase.

#modalitati #recunoscatori #telefon
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101