MinteCorpRelatii si familieParentingHrana vieLeacuri babestiNaturaContact

Beneficiile fructelor de soc

Arbust atat de comun din campie pana in zona de munte, inflorind abundent de la sfarsitul lui mai pana la mijlocul lui iunie, este o planta cu proprietati atat medicinale cat si alimentare, folosindu-se in scopuri medicinale in principal fructele si florile, intr-o masura mai mica frunzele si scoarta iar in scopuri alimentare fructele.

Principalii constituenti

Fructele coapte contin 80-95% apa, rutozid, izocvercetina, antociani, aminoacizi, acizi organici, taninuri, zaharuri; vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina A, saruri minerale (in special potasiu).

Recomandari terapeutice

Fructele au in general aceleasi proprietati medicinale ca si florile, insa intr-o masura mai redusa.Se considera ca principala actiune sudoratia - respectiv transpiratia cutanata abundenta - avand o influenta pozitiva in numeroase afectiuni, mai ales in raceli, bronsite, stari gripale si stari febrile. In aceeasi masura fructele de soc au efecte favorabile in reumatism ca si in bolile eruptive cum ar fi rujeola si scarlatina.

In afara actiunii sudorifice, fructele de soc au si o actiune diuretica ( care este de fapt o componenta a efectului sudorific) ca si usor laxativa - si prin conjugarea tuturor acestora ee fiind recomandate in combaterea obezitatii.

Se mai remarca efectul galactogog - respectiv de marire a secretiei lactate - fiind deci utile in perioada de alaptare.

In uz intern au o actiune specifica - respectiv de combatere a hemoroizilor. Extern, dau rezultate bune in cazul arsurilor.

Mod de intrebuintare
  • decoct din o lingurita de fructe coapte (foarte important), proaspete - la o cana cu apa; dupa ce se da in clocot se strivesc boabele si se adauga zahar; se beau 1-2 cani pe zi
  • compot, dulceata, gem
  • din flori se prepara socata - bautura racoritoare, analcoolica.

Sursa:extras din cartea Sanatate prin legume, fructe si seminte - Ovidiu Bojor , Bucuresti 2002

loading...
loading...

Postat in categoria Hrana Vie

Etichete: accident vascular, coaja comestibila, coaja pepene verde, cojile de mar, decoct, flori, fructe, laxativ, sudorific,

Adauga comentariul tau
Nume*
Url
Email
Comentariu

Articole Recente

Ce mananci pentru a fi mai creativ?

Ce mananci pentru a fi mai creativ?

Afla cum poti sa iti protejezi ochii cand lucrezi mult la calculator

Afla cum poti sa iti protejezi ochii cand lucrezi mult la calculator

Leurda, iarba gustoasa din codrul bunicilor

Leurda, iarba gustoasa din codrul bunicilor

8 categorii de alimente care pot provoca sensibilitate digestiva

8 categorii de alimente care pot provoca sensibilitate digestiva

5 Retete creative si exotice cu turmeric

5 Retete creative si exotice cu turmeric

Evenimente

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

Tabara verde viu de detoxifiere de primavara- Plaiul Foii 2019

Tabara verde viu de detoxifiere de primavara- Plaiul Foii 2019

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Scopul acestui site este de a promova un stil de viata sanatos si sustenabil in armonie cu natura .

SUNTEM PE RETELELE SOCIALE