Oamenii de stiinta stiu ca timusul se micsoreaza rapid dupa perioada pubertatii, insa nu au putut explica niciodata de ce aceasta glanda importanta se transforma in grasime, pe masura ce oamenii imbatranesc. Noi studii arata ca timusul celor mai multi oameni are un deficit de antioxidanti, nutrienti extrem de importanti, care pot fi luati din alimentatie. Cu o cantitate suficienta de antioxidanti, inclusiv vitamina C si enzima catalaza, timusul poate imbatrani mai frumos, mentinand sistemul imunitar tanar si puternic.
Timusul, pozitionat intre plamani, in fata inimii, este un nucleu central de informatii pentru sistemul imunitar si este responsabil de producerea celulelor T, cu rol in combaterea infectiilor. Aceste celule T (celule albe) protejeaza corpul de bacteriile daunatoare si virusii care au trecut de prima linie de aparare a corpului. Cand celulele T sunt suficient de mature, sunt transportate prin vasele de sange catre splina si nodulii limfatici, unde lucreaza impreuna pentru a sustine imunitatea celulara. O proteina specifica din membrana celulei T, numita receptor de celula T, are rolul de a raspunde la orice antigen care provoaca o reactie imunitara.
Timusul este si o forta puternica in sistemul endocrin, responsabil de producerea proteinelor, de tipul hormonilor care ajuta limfocitele T sa devina mature si sa se diferentieze. Acesti hormoni maresc reactiile imunitare, conferind celulelor T abilitatea de a recunoaste diferentele dintre bacterii si virusi.
La nivelul timusului se pot genera trei categorii de celule T: Celulele T ajutatoare sunt create pentru a accelera productia de anticorpi prin intarirea celulelor B. Celulele T citotoxice sunt create in timus special pentru a tinti si elimina antigenii. Celulele regulatorii T sunt create pentru a suprima raspunsul celulelor B la anumiti antigeni.
Exersarea timusului si alimentarea sa cu substantele nutritive corecte ii da acestuia capacitatea de a combate patogenii cu succes si la varsta adulta.
Glutationul - secretul longevitatii
Acest raspuns imunitar natural este slabit insa atunci cand nu este folosit si exersat. In ziua de azi copiii sunt expusi la 49 de doze de vaccin pana la varsta de sase ani. Nu este surprinzator ca timusul se micsoreaza mult mai repede. Glanda pur si simplu nu infrunta patogenii asa cum a fost construita sa o faca. Conform legilor naturii, cand un lucru a fost creat cu un anumit scop, dar nu este folosit in scopul respectiv, atunci slabeste si involueaza. Sistemul de aparare umoral al corpului este ocolit pe masura ce tot mai multe vaccinuri reeduca sistemul imunitar uman.
In loc sa isi reeduce sistemul imunitar prin intermediul vaccinurilor sintetice si virusilor crescuti in laborator, oamenii sanatosi isi pot exersa organele interne impotriva tuturor patogenilor. Pot lasa armata de aparare a timusului sa-si faca treaba. Cercetarile arata ca, daca timusul primeste antioxidantii adecvati din alimentatie, poate prospera, mentinand sistemul imunitar activ si puternic pe masura ce se inainteaza in varsta.
Alimentele cu continut bogat de vitamina C au aratat rezultatele cele mai promitatoare in cadrul studiului. Vitamina C a impiedicat timusul sa se micsoreze, mentinand glanda in cea mai buna forma pentru a-si indeplini sarcina importanta de producere a celulelor T, atat de necesare pentru corp. Acest lucru arata cat de valoroasa este o hrana simpla si nutritiva pentru protejarea celor tineri, dar si a celor varstnici, in lupta cu patogenii aflati in crestere.
Dr. Howard Petrie de la Institutul de Cercetari Scripps din San Diego, California afirma ca timusul "imbatraneste mai rapid decat orice alt tesut din corp" ceea ce poate "diminua abilitatea persoanelor mai in varsta de a raspunde noilor provocari imunologice."
Cercetarile lui Petrie mai arata si ca "speciile de oxigen reactiv" dezechilibreaza membranele celulare deteriorand ADN-ul. Cercetarile au descoperit ca antioxidantii din alimentatie - in special o enzima numita catalaza - pot proteja organismul impotriva acestui efect negativ. Cercetatorii spun ca, ca pe masura ce timusul imbatraneste, dezvolta un deficit de catalaza, ducand la accentuarea efectului oxidativ negativ. In cadrul experimentelor, cercetatorii au administrat soarecilor un nivel ridicat de catalaza. Pe parcursul experimentului, timusul acestora nu s-a diminuat in comparatie cu grupurile de control. De fapt, glandele s-au mentinut atat in prezenta catalazei, cat si a vitaminei C.
Surse:
http://medicalxpress.com/news/2015-08-scientists-aging-cripples-immune-benefits.html