Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Cum sa-ti pastrezi vederea buna indiferent de vârsta

Cum sa-ti pastrezi vederea buna indiferent de vârsta

Contrar convingerii generale, deteriorarea vederii este in principal un efect secundar al stilului de viata modern. Inaintarea in vârsta nu implica automat si pierderea vederii. Secretul este sa avem grija de ochi de-a lungul anilor si sa

Contrar convingerii generale, deteriorarea vederii este in principal un efect secundar al stilului de viata modern. Inaintarea in vârsta nu implica automat si pierderea vederii. Secretul este sa avem grija de ochi de-a lungul anilor si sa evitam oboseala lor cronica.

Folosirea calculatorului ore in sir este o cauza comuna pentru vederea in ceata si miopie.

Timpul petrecut in natura ajuta foarte mult, iar studiile arata ca, de exemplu, copiii care se joaca afara cel putin 40 de minute pe zi au un risc mai scazut de a suferi de  miopie ca adulti. Alimentatia rmâne si in acest caz deosebit de importanta. O carenta cronica de vitamina A, de exemplu, poate duce in timp la orbire completa. Alte deficiente nutritive pot contribui si ele semnificativ la dezvoltarea degenerescentei maculare.

Degenerescenta maculara poate fi incetinita sau chiar prevenita

Degenerescenta maculara legata de vârsta este cauza cea mai frecventa a orbirii la persoanele in vârsta, urmata de cataracta. Exista doua forme de degenerescenta maculara: uscata si umeda.

Degenerescenta maculara uscata este versiunea cea mai des intâlnita, insa mai moderata care insa poate degenera in forma sa umeda, in care vase de sânge incep sa formeze in spatele ochiului, ducând rapid la incetosarea si, ulterior, la pierderea vederii.

O caracteristica a degenerescentei maculare umede este pierderea vederii in centrul câmpului vizual. O alimentatie sanatoasa poate preveni aceasta afectiune a ochilor, insa exista si suplimente care s-au dovedit utile pentru incetinirea sau stoparea progresiei de la forma uscata la forma mai avansata, umeda.

Intr-un articol din New York Times se mentioneaza:

"In urma unui studiu de amploare s-a concluzionat ca persoanele cu risc de dezvoltare a degenerescentei maculare legata de varsta isi pot reduce cu pana la 25% acest risc daca suplimenteaza dieta lor cu:

500 miligrame de vitamina C, 400 UI de vitamina E, 10 miligrame luteina, 2 miligrame zeaxantina, 80 miligrame zinc si 2 miligrame cupru."

sanatate ochi degenerescenta maculara

Alimentatiile bogate in antioxidanti protejeaza vederea

Degenerescenta maculara si cataracta sunt cauzate in principal de radicalii liberi si, in majoritatea cazurilor, pot fi prevenite prin consumul unor alimente bogate in antioxidanti, precum:

Studiile arata ca cei care consuma cantitati mai mari de luteina si zeaxantina au un risc cu 40 % mai scazut de degenerare maculara in comparatie cu cei care consuma mai putin din acestea

Luteina si zeaxantina — doi nutrienti esentiali pentru sanatatea ochilor

Luteina si zeaxantina sunt doi nutrienti principali pentru sanatatea oculara, ambele regasindu-se in cantitati mari in macula, partea centrala a retinei ce raspunde de vederea centrala detaliata.

Luteina este, de asemenea, prezenta si in pigmentul macular – si se stie ca ajuta la protectia vederii centrale, precum si la absorbtia luminii albastre — la fel ca si zeaxantina.

Desi nu exista o doza zilnica recomandata pentru luteina si zeaxantina, studiile arata ca o doza de 10 mg de luteina pe zi ai de 2 mg pe zi de zeaxantina sunt benefice pentru ochi.

Luteina si zeaxantina sunt deseori gasite impreuna in alimente, desi zeaxantina este mult mai rara decat luteina. Se gasesc in principal in legumele cu frunze verzi, kale si spanacul fiind in capul listei.

Morcovii, dovleacul si alte fructe si legume portocalii sau galbene contin cantitati mari. De fapt, cuvântul luteina vine din latinescul "luteus," care inseamna "galben." Daca tii cont de acest lucru, iti va fi mai usor sa alegi legumele care contin cantitati mai mari din acesti doi nutrienti.

Dupa cum arata un studiu din 1998, publicat in Revista Britanica de Oftalmologie, ardeiul gras galben are cea mai mare cantitate de zeaxantina dintre cele 33 de fructe si legume testate.

Coacazele negre si afinele, doua fructe de padure bune pentru ochi

Fructele de padure de culoare albastru inchis sau violet, aproape neagra, ca afinele sau coacazele negre, contin cantitati mari din antioxidantii antocianine. Coacazele negre se numara printre fructele cu cea mai mare concentratie de antioxidanti. Acestea sunt bogate si in acizi grasi esentiali, ceea ce nu face decât sa contribuie la proprietatile lor antiinflamatorii. In scop medicinal, multi aleg sa foloseasca ulei din seminte de coacaze negre, insa si consumul fructelor ca atare este o varianta foarte buna, mai ales cand este sezonul lor.

Afinele contin si ele o cantitate impresionanta de antocianine, la fel ca si coacazele negre. Studiile arata ca acestea pot fi in special eficiente pentru inhibarea sau vindecarea degenerescentei maculare. Un studiu din 2005 a concluzionat ca sobolanii cu cataracta senila prematura si degenerescenta maculara care au primit 20 mg de extract de afine per kg de greutate corporala nu au avut de suferit la nivelul retinei sau al globului ocular, in timp ce 70 % din grupul de control a suferit o degenerare de-a lungul studiului lung de o luna.

Ecranele de calculator sunt o cauza frecventa a incordarii ochilor

Multe persoane in ziua de azi petrec mult timp in fata calculatorului, o sursa importanta de oboseala pentru ochi. Iata cateva sugestii de bun simt pentru minimizarea timpului petrecut la computer si câteva moduri in care iti poti proteja ochii atunci când lucrezi in fata ecranului:

Alte strategii simple care te ajuta sa-ti protejezi ochii

Exista strategii naturale si la indemana pe care oricine le poate folosi pentru a-si proteja vederea, incepand cu alimentatia. Asa cum s-a mentionat deja, exista anumite alimente care pot contribui la imbunatatirea vederii si pot proteja sanatatea ochilor pe tot parcursul vietii. Pe langa sugestiile de mai sus, iata si alte schimbari in stilul de viata care pot optimiza sanatatea ochilor.

Surse si informatii suplimentare:

http://well.blogs.nytimes.com/2015/10/22/ask-well-a-cure-for-macular-degeneration/?partner=rss&emc=rss&_r=3

#antioxidanti #cataracta #sfaturi #vederea buna #degenerescenta maculara

Ce au mai parcurs alti cititori...

Antioxidantii iti pot prelungi viata
Glutationul - secretul longevitatii
Ce au in comun cafeaua, ceaiul si turmericul ?
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101